Brodogradilište Punat slavi velikih 100 godina postojanja

U brodogradilištu upravo u rođendanskoj godini investiraju više od 50 milijuna kuna u izgradnju novih bazena za travel liftove, za još veće i složenije remonte, ali i podizanja standarda ekološke zaštite

Predstavljanjem monografije „Tradicija za budućnost“ o bogatoj povijesti Brodogradilišta Punat obilježen je danas 100. rođendan toga brodogradilišta pred petstotinjak gostiju. Bio je to trenutak da se svi bivši i sadašnji zaposlenici i uprave prisjete vrijedne tradicije, doživljaja i svega što su utkali u bogato iskustvo i uspjeh svoga brodogradilišta, kroz što ih je proveo Dragutin Žic, osnivač Marina Punat grupe, u čijem je sastavu i brodogradilište.

– Kada kažete 100 godina, zvuči prilično moćno ili staro, ovisno kako se gleda na to. No, naše brodogradilište je, zapravo, mlado, sa 100 godina iskustva iza sebe. Mlado jer se u Brodogradilište Punat neprestano ulaže i modernizira se poslovanje, prate se najnoviji trendovi i tehnologija. A stogodišnje iskustvo nam daje onu dozu samouvjerenosti i sigurnosti, da smo spremni i za najveće izazove – istaknuo je na proslavi Mario Wagner, direktor Brodogradilišta Punat i dodao da i u godini proslave 100. rođendana investiraju više od 50 milijuna kuna u izgradnju novih bazena za travel liftove, a veći od njih bit će prvi takav  na našoj strani Jadrana. Time će moći obavljati puno veće i zahtjevnije remonte nego do sada, omogućit će bolju organizaciju servisiranja plovila i osigurati rad, koji ne šteti okolišu.

U Brodogradilištu Punat su najavili i da nemaju namjeru stati, već će i dalje promatrati trendove, investirati i uvoditi najnovije tehnologije u svakodnevnom radu.

Na sjajnim uspjesima djelatnicima brodogradilišta su čestitali i Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije, Daniel Strčić, načelnik općine Punat, Heri Bezić, predsjednik HGK – Županijske komore Rijeka, Joško Parunov, prodekan za znanstvenu suradnju i suradnju s gospodarstvom Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, kao i mnogi drugi, koji su došli proslaviti rođendan s Puntarima.

Sve prisutne su zabavili glazbenim hitovima Damir Kedžo i plesom na svili izvedbena umjetnica Nives Soldičić.

Počeci Brodogradilišta Punat sežu u 1922 godinu, kada osnivač i prvi vlasnik Brodogradilišta Nikola Zorić na površini od 1654 m2 s 11 radnika kreće u posao brodogradnje.

Na samo dva navoza gradili su se najčešće drveni motorni jedrenjaci do 350 t nosivosti. Bili su to tragete, leuti, brodovi za teret, ribarice i jahte – sve od drva, po čemu je ovo brodogradilište postalo nadaleko poznato.  Osamdesetih godina prošlog stoljeća, puntarsko je Brodogradilište najveće za gradnju drvenih brodova u Hrvatskoj. Nekad orijentirano isključivo na drvo kao brodograđevni materijal, danas brodogradilište sa svojim kapacitetima i u suradnji s kooperantima pruža uslugu remonta svih vrsta radnih plovila i plovila za razonodu do 50 metara dužine.

Koriste najviše ekološke standarde u radu i zbrinjavanju otpada, koji osiguravaju da more i okoliš ostanu netaknuti za buduće generacije. Brodogradilište Punat posjeduje ISO certifikat 9001, kao i certifikate brojnih proizvođača motora i opreme te odobrenja Hrvatskog Registra Brodova.

error: Content is protected !!