Popuštaju COVID mjere u školama, pada broj zaraženih. Na Krku samo 1 novi slučaj

Naglasak se stavlja na opće higijenske mjere te dolazi do određene normalizacije

„U Primorsko-goranskoj županiji 11 je novooboljelih osoba od 532 testa. Radi se o maloj brojci, ali i dugoročnom trendu smanjenja epidemijskog vala uzrokovanog omikron varijantom virusa koji traje od kraja siječnja“, izvijestio je glavni epidemiolog Dobrica Rončević. Dodao je da trenutno imamo 2856 aktivnih slučajeva i 69 hospitaliziranih pacijenata dok je jedna necijepljena osoba jučer preminula, a tri se nalaze na respiratoru. Na otoku Krku danas je samo jedna novozaražena osoba. Svi parametri – hospitalizacija, intenzivno liječenje i smrtni ishodi u znatnom su padu, rekao je Rončević.

Smatra da peti epidemijski val karakterizira to da su većina hospitaliziranih i umrlih osoba starije životne dobi i necijepljene osobe, što je motivacija da se nastavi kampanja cijepljenja kako bi se postigla procijepljenost s tri doze, a što je priprema i za eventualni sljedeći epidemijski val.

„Nužno je postići dugotrajnu zaštitu koja se postiže preboljenjem i cijepljenjem s tri doze cjepiva. NZZJZ stoga provodi kampanju kroz koju je cijepljenje dostupno na drugom lokalitetu, uz ulaz u sjedište Zavoda u Rijeci, a aktivno pozivamo starije i građane kojima je od preboljenja ili cijepljenja prošlo više od šest mjeseci na cijepljenje“, rekao je Rončević.

Dodao je da se prema uputama HZJZ-a za školske i predškolske ustanove maske nose isključivo u zajedničkim prostorima u razredima u kojima se provodi predmetna nastava, dok u učionicama više nije potrebno nositi masku. Naglasak se stavlja na opće higijenske mjere te dolazi do određene normalizacije. Ova se uputa odnosi i na predškolski odgoj, a ako kontakti ne pokazuju simptome, mogu nastaviti pohađati nastavu, uz praćenje njihovog zdravstvenog stanja, zaključio je.

Covid-19 PGŽ- stanje 27.02.22.

error: Content is protected !!