Šest milijuna kuna lučkim projektima u PGŽ-u, dio ide i u Malinsku i na Glavotok

Tradicionalni tematski kalendar PGŽ-a za 2023. godinu bit će posvećen raznim posebnostima PGŽ-a, a pokrenuta je i inicijativa prema osnovnim školama s područja PGŽ-a da djeca oslikavaju zadane motive i teme poput najmanje ulice na svijetu koja se nalazi u Vrbniku

Na završenom javnom natječaju, Primorsko-goranska županija rasporedila je 728 tisuća kuna za potporu poljoprivrednim gospodarstvima za sufinanciranje mjera ruralnog razvoja u 2022. godini, izvijestio je župan Komadina na redovitoj tjednoj konferenciji za medije. Od toga, 385 tisuća kuna namijenjeno je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtima, trgovačkim društvima i zadrugama sa sjedištem na području Gorskog kotara. Sufinancirat će se povećanje konkurentnosti 14 poljoprivrednih gospodarstva, pružiti podrška razvoju 27 novih i malih gospodarstava, te razvoj i obnova stočnog fonda jednom korisniku na području Gorskog kotara.

U sklopu programa investicije u zdravstvenu infrastrukturu, uredit će se dječje igralište na otvorenom u sklopu specijalne bolnice Thalassotherapije Crikvenica u vrijednosti 400 tisuća kuna i financirati projektna dokumentacija za rekonstrukciju objekta „Smiljka“ u iznosu od 240 tisuća kuna, naveo je župan Komadina. Thalassotherapia Crikvenica je najveći centar za stacionarnu respiratornu rehabilitaciju djece u Hrvatskoj, a Odjel godišnje posjeti oko 600 djece. Iako postoji dječja igraonica, preporuka je zbog prirode njihove bolesti boraviti što više vani, što će im omogućiti uređeni i prilagođeni park. Objekt „Smiljka“ se trenutno koristi samo u ljetnim mjesecima jer ne postoji sustav grijanja, a adaptacija će se izvesti u cilju podizanja razine kvalitete i veće iskorištenosti objekta što će dovesti i do povećanja vlastitih prihoda ustanove, naveo je župan. Dodao je kako je u planu prijaviti rekonstrukciju objekta na Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. za što je preduvjet postojanje projektne dokumentacije.

U PGŽ stiglo 1049 izbjeglica iz Ukrajine, 85 mališana upisalo se u školu

Naredne godine, Primorsko-goranska županija obilježava 30. obljetnicu od konstituiranja i tim povodom tradicionalni tematski kalendar za 2023. godinu bit će posvećen raznim kulturnim, prirodnim, sportskim i drugim posebnostima PGŽ-a, najavio je župan. Kako je istaknuo, pokrenuta je inicijativa prema osnovnim školama s područja PGŽ-a da djeca oslikavaju zadane motive i teme poput najmanje ulice na svijetu koja se nalazi u Vrbniku, velikih zvijeri, poznatog majstora minijature Julije Klovića, pojasa za spašavanje s Titanica deponiranog u županijskom Povijesnom i pomorski muzej Hrvatskog primorja i slično.

Prema posljednjoj informaciji, na području PGŽ-a nalazi 1049 osoba raseljenih iz Ukrajina, dok 78 djece pohađa osnovnu školu i 7 srednju školu.

Resorna pročelnica Nada Milošević izvijestila je o raspodjeli šest milijuna kuna za projekte županijskih lučkih uprava. Iznosom od četiri milijuna kuna sufinancirat će se prioritetni projekti ŽLU-a i to uklanjanje postojećeg objekta u luci Bakar, glavni i izvedbeni projekt sanacije rivice Podurinj i izgradnje vezova u luci Podbok-Bakar te projektna dokumentacija sanacije lukobrana Bakarac. Potom, dogradnja trajektnog pristaništa Porozina, dogradnja luke Crikvenica, rekonstrukcija operativnog gata u luci Glavotok, projektna dokumentacija za rekonstrukciju luke Malinska, zadnja faza ribarske luke u Klenovici, dogradnja luke Ika, uređenje ormarića ribarskih kućica u luci Opatija te rekonstrukcija i sanacija obale u luci San Marino, Rab.

Prijedlog je da za preostalih dva milijuna kuna odluku donese Županijska skupština, rekla je pročelnica i pojasnila kako je riječ o projektu sanacije i produženja postojećeg pristana u luci Unije. Luka Unije jedina je luka na otoku te je procijenjeno kako je za vrijeme izvođenja radova potrebno osigurati dodatne uvjete za odvijanje dvije državne linije, kazala je.

error: Content is protected !!