Ravnateljica DV Katarina Frankopan: Nikad nismo imali ovoliko neupisanih, radimo sve da primimo što više mališana

“Vrtić se do ove godine nikada nije suočio s tolikim brojem neupisane djece te su statistički podaci prethodnih godina bili povoljniji.  2019. godine na Listi čekanja matičnog vrtića u Krku bilo je svega 6-ero djece s prebivalištem na području Grada Krka čija su oba roditelja zaposlena, a 2018. godine upisana su sva djeca oba zaposlenih roditelja sa područja Grada Krka”, ističe ravnateljica.

Nastavno na velik broj djece koja su ostala “ispod crte” na popisu upisanih u Dječji vrtić Katarina Frankopan u Krku – njih čak 69-ero, prošlog je tjedna velik broj roditelja izrazio nezadovoljstvo situacijom. Mnogi od njih dovedeni pred zid, zatražili su pomoć od gradonačelnika Darija Vasilića koji ih je krajem tjedna i primio te uputio da se ubrzano radi na pronalaženju adekvatnog rješenja.

Za komentar situacije zamolili smo i ravnateljicu DV Katarina Frankopan Irenu Žic-Orlić, čiji odgovor prenosimo u cijelosti:

“Nakon završene upisne procedure u iduću pedagošku godinu za matični vrtić u Krku Dječjeg vrtića „Katarina Frankopan“ zbog nedostatka prostornog kapaciteta veliki broj djece ostao je na Listi čekanja.

Naime, vrtić se do ove godine nikada nije suočio s tolikim brojem neupisane djece te su statistički podaci prethodnih godina bili povoljniji.
2019. godine na Listi čekanja matičnog vrtića u Krku bilo je svega 6-ero djece s prebivalištem na području Grada Krka čija su oba roditelja zaposlena, a 2018. godine upisana su sva djeca oba zaposlenih roditelja sa područja Grada Krka.

U suradnji s Osnivačem i suosnivačima prošlog tjedna žurno se pristupilo traženju adekvatnog rješenja trenutne situacije kojim bi se zadovoljile potrebe lokalnog stanovništva za smještajem djece u vrtić.

Jedna nova grupa u Malinskoj, dvije u Krku

Primarna stavka o kojoj se s gradonačelnikom Grada Krka gosp. Darijom Vasilićem i načelnikom Općine Malinska – Dubašnica  gosp. Robertom Antonom Kraljićem razgovara jest pitanje vrtićkog prostora u kojem bi se smjestili mališani. Jedno od rješenja jest ustupanje Gradu Krku jedne sobe dnevnog boravka područnog vrtića u Malinskoj budući da u lokalnoj sredini prema brojčanom stanju djece za sada ne postoji potreba za korištenjem tog prostora. Ovaj prostor omogućio bi zbrinjavanje 16 do 20 djece ovisno o uzrastu djece, odnosno kronološkoj dobi.

Drugo rješenje koje bi omogućilo pohađanje vrtića za 50-ak djece jest ponovno stavljanje u funkciju prostor bivšeg/starog vrtića u neposrednoj blizini osnovne škole. Prostor je davnih godina namjenski građen, nedavno renoviran te veličinom u potpunosti zadovoljava pedagoške standarde za dvije odgojne skupine te su potrebne minimalne preinake i naravno opremanje namještajem i didaktikom koji zadovoljavaju pravila struke. Razmišljanja smo da bi taj prostor bio idealan za što skoriji smještaj djece školskih obveznika što bi značilo formiranje dviju čistih skupina predškolaca.

Razumljivo je da prije poduzimanja bilo kakvih koraka ka realizaciji opisanih rješenja Vrtić mora ishodovati potrebne dozvole za rad u određenom prostoru od strane Ministarstva odgoja i obrazovanja te Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije što zahtijeva određeno vremensko razdoblje i proceduralne poslove mijenjanja vrtićkih akata i pravilnika.

Nakon dobivanja potrebne dokumentacije Vrtić će u kvalitetnoj i efikasnoj suradnji s Osnivačem i ostalim JLS otoka Krka što žurnije realizirati sve preduvjete da primimo što veći broj mališana i time zadovoljimo potrebe lokalnog stanovništva”.

error: Content is protected !!