Ružne scene u jednoj od najljepših krčkih uvala: tko to ne voli svoj otok?

Brojne turiste i domaće ljude koji u ovaj još uvijek nekomercijalizirani dio otoka dolaze uživati u miru, tišini i kristalno čistom moru, dočekuje tužna slika nečijeg nemara i nebrige.

Čavlena je poznata po idiličnim morskim prizorima…

…no nažalost, ovih dana sve ljubitelje ove prirodne otočne oaze dočekuju sasvim drugačije scene:

Otok Krk diči se titulom zelenog otoka, i doista velik broj otočnih naselja može se pohvaliti marljivim odvajanjem otpada, učenjem djece ekologiji od najmanjih nogu te zaista čistim ulicama i plažama, kao i odličnim odazovima na eko akcije čišćenja okoliša. Nažalost, ipak ima pojedinaca do kojih opća osvještenost nije stigla pa na prirodu i dalje gledaju kao na golemu kantu za smeće.

Svjedoče nažalost tome i ružni prizori na prilaznom putu jednoj od najljepših krčkih uvala, uvali Čavlena, gdje smo ovoga tjedna snimili veću količinu odbačenih kamionskih guma. I to unatoč činjenici što otok Krk ima i sedam posebnih sabirnih mjesta – Omišalj, Malinska, Krk, Punat, Baška, Vrbnik i Dobrinj – na kojima građani besplatno mogu odlagati glomazni kućni otpad, uključujući i automobilske gume.

Brojne turiste i domaće ljude koji u ovaj još uvijek nekomercijalizirani dio otoka dolaze uživati u miru, tišini i kristalno čistom moru tako dočeka tužna slika nečijeg nemara i nebrige. Situaciju dodatno komplicira činjenica što je Čavlena na svojevrsnoj granici dvaju komunalnih društava, krčkog i malinskarskog, koji se tek trebaju međusobno dogovoriti tko će izaći na teren i ukloniti ovo ruglo. Teško je očekivati da će krivac za ove scene biti pronađen, ali nadamo se da će barem reakcija biti ekspresna.

error: Content is protected !!