Krčki vatrogasci i HGSS ove subote spašavali ozlijeđenu ženu na Prviću

Ozlijeđena žena nalazila se u blizini najvišeg vrha Šipovac s 363 m nadmorske visine, daleko od pristupačne zapadne obale otoka, što je s obzirom na nepostojanje planinarskih staza i vrstu terena lokaciju činilo iznimno nepristupačnom

Ove subote oko podneva riječki HGSS i krčki vatrogasci izašli su na intervenciju na otok Prvić, nakon poziva u pomoć od strane ozlijeđene žene koja je planinarila atraktivnim otokom.

“Poziv u pomoć zaprimamo preko Županijskog centra 112 oko 12:00 od grupe planinara koji se nalaze na otoku Prviću južno od Baške. Saznajemo da se radi o unesrećenoj ženskoj osobi koja je ozlijedila nožni zglob prilikom istraživanja otoka Prvića, koji nema označenih planinarskih staza niti jasnih puteva, a riječ je o nenaseljenom brdovitom otoku s vrhovima do 360m nadmorske visine. Lociranjem putem mobilnog uređaja saznajemo da se unesrećena nalazi u blizini najvišeg vrha Šipovac s 363 m nadmorske visine, na znatnoj udaljenosti od najbliže plovilom pristupačne zapadne obale otoka, što je s obzirom na nepostojanje planinarskih staza i vrstu terena lokaciju činilo iznimno nepristupačnom”, pojašnjavaju iz HGSS-a.

“Odmah po dojavi, iz baze Vežica na teren izlazi najbrži raspoloživi tim od 3 člana HGSS stanice Rijeka. Nakon inicijalne mobilizacije traži se ispomoć JVP Grada Krka, te krčkih DVD-a koji u luku Baška šalju tim od 5 vatrogasaca. U međuvremenu, prema Baški, iz Rijeke kreće drugi raspoloživi tim od 3 člana Stanice. Potom se iz Baške vrši transport prvog tima i vatrogasaca (kasnije i drugog tima) s plovilima lokalnog taxi boata na najpristupačniju zapadnu obalu otoka Prvića. Istovremeno, po inicijalnoj dojavi mobilizira se i treći tim od 8 članova HGSS stanice Rijeka koji se u tom trenutku nalaze na otoku Cresu (tog jutra sudjelovali su na vježbi u Cresu). S obzirom na nedostupnost i udaljenost otoka Prvića, kao i trenutnu odsječenost od kopna (trajektni vozni red), poziva se Lučka kapetanija Rijeka koja pruža na raspolaganje brod Vid, a čija posada odmah po dogovoru kreće iz Rijeke prema trajektnoj luci Merag i ukrcava tim s Cresa, te odmah nastavlja prema otoku Prviću”, kažu iz HGSS-a.

“Na otok Prvić prvo stiže tim od 3 člana stanice i 5 vatrogasaca koji se iskrcavaju se na zapadnoj obali otoka. Po iskrcavanju uzimaju svu potrebnu tehničku i medicinsku opremu i kreću prema lokaciji unesrećene osobi pritom birajući što lakše smjerove kretanja prateći pretežno vododerine ili slične što prohodnije smjerove. U međuvremenu, dok se prvi tim uspinje obroncima Prvića prema lokaciji unesrećene, na zapadnu obalu otoka, iskrcavaju se drugi i treći tim koji im kreću njihovim tragovima. Nakon prijeđenih nešto više od 4km odnosno dolaskom prvog tima do unesrećene osobe, utvrđuje se sumnja na prijelom lijevog nožnog zgloba, te se vrši imobilizacija udlagama, utopljivanje i pakiranje, nakon čega se kreće u transport brdskom nosiljkom UT2000. Nedugo zatim, drugi i treći tim pristižu u susret, te se pridružuju transportu unesrećene osobe sve do plovila koja čekaju na iskrcajnoj točki”, pojašnjavaju spasioci.

Unesrećena osoba, skupina planinara te prvi i drugi tim potom se transportiraju plovilima do luke Baška, gdje unesrećenu preuzima osoblje Hitne medicinske pomoći, dok se treći tim brodom Vid transportira natrag u trajektnu luku Merag. Time je ova akcija završila oko 17:30 sati.

“Ovim putem se zahvaljujemo djelatnicima Lučke kapetanije Rijeka, vatrogascima JVP Grada Krka i krčkih DVD-a te vlasniku i djelatnicima taxi boata iz Baške”, kažu spasioci.

Izvor i foto: HGSS Rijeka

error: Content is protected !!