Projekt Trešnja u nedjelju u Puntu spaja prošlost, sadašnjost i budućnost

“Nadamo se starijim generacijama pobuditi predivna sjećanja, a u mladima pokrenuti želju za očuvanjem tradicije ali i interes za inovativnim i suvremenim dizajnom koji su naša budućnost”

U nedjelju, 22. svibnja u 12 sati na Trgu zahvalnosti u Puntu održat će se prezentacija idejnog rješenja “Projekta trešnja”.

Riječ je o inicijativi mladih Puntara koji ovim projektom nastoje očuvati narodne običaje i približiti ih posjetiteljima.

“Projekt trešnja pokrenut je sa željom da uključimo Puntare svih generacija ne samo na očuvanje običaja već i na razvitak mjesta. Ovim se projektom povezuju prošlost i budućnost. Oživljavanjem tradicije uz korištenje 3D printera i ekološki osviještenih materijala uspijeli smo našu, početno malu ideju pretvoriti u stvarnost”, ističu organizatori te dodaju:

​”Nadamo se starijim generacijama pobuditi predivna sjećanja, a u mladima pokrenuti želju za očuvanjem tradicije ali i interes za inovativnim i suvremenim dizajnom koji su naša budućnost”.

Trešnja, odnosno Maj, stari je puntarski običaj koji se održavao svake godine u proljeće povodom odlaska mladih Puntara u vojsku. Uz ukrašavanje trešnje maramama djevojaka, običaj je pratila fešta, tzv. Nedilja od maja, koju je pratio i neizostavni domaći tanac praćen sopilama. Nakon fešte trebalo je čuvati trešnju kako ju ne bi netko iz starije generacije ukrao ili posjekao jer bi to onda bila sramota za generaciju koja je organizirala Maj.

error: Content is protected !!