Preventivom i znanjem protiv moždanog udara: Svjetski dan crvenih haljina u Primorsko-goranskoj županiji

Događaj će biti prilika za prikupljanje donacija koje će biti usmjerene za nabavku holtera EKG-a i holtera krvnog tlaka

U petak, 3. veljače 2023. godine, u 17.00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci obilježit će se Svjetski dan crvenih haljina u Primorsko-goranskoj županiji, programom pod nazivom „Danas nosimo crveno“.

Kako spriječiti moždani i srčani udar bit će tema panel rasprave s liječnicima o kojem će iz vlastitog iskustva posvjedočiti i preživjele pacijentice. Središnje događanje modna je revija u crvenim haljinama koje će nositi žene pobjednice koje su pobjedile moždani udar i infarkt srca, a kreacije potpisuju modni dizajneri Juraj Zigman, Peperoncina design, Lusso couture, Sally atelier, butik Rival, Lilium, Miau couture. Za šminku će se pobrinuti Ibeauty studio Ive Berišić. U glazbenom programu nastupat će Ana Kabalin u pratnji Slađane Čolović te Damir Kedžo u pratnji Zvonimira Radišića na gitari. dok će na fotografijama sve zabilježiti LaVie photo studio.

Svi koji se odazovu, donacijom će sudjelovati u prikupljanju sredstava za nabavku holtera EKG-a i holtera krvnog tlaka, a za uzvrat će dobiti poklon, dizajnersku narukvicu Ive Brukete.

Važnost prevencije i ranog prepoznavanja simptoma

Ovogodišnje izdanje Dana crvenih haljina podupire niz gospodarstvenika, umjetnika i medija s područja županije, čime je ova zdravstveno-edukativna akcija postala i humanitarno, ali i modno događanje, istaknula je predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj ispred Organizacijskog odbora čije su članice i Barbara Udovičić Papeš, Maja Uremović i Jana Bubnič Arčanin.

Duraj je zahvalila sponzorima manifestacije Nikasu, Hotelu Malin, Agrolaguni i Cateringu As, medijima Fiuman.hr, Torpedo, Bodulija.net, KanalRi, Novi list, Radio Korzo, Radio Jadranka, Radio Rijeka, HRT Centar Rijeka te pozvala sve građane da obuku crveno i odazovu se obilježavanju ove akcije u petak u Guvernerovu palači s početkom u 17.00 sati.

Dan crvenih haljina, globalna zdravstveno-edukativna akcija s ciljem podizanja svijesti o rizicima moždanog udara kod žena, ovoga petka obilježava svoje peto izdanje. Simboličnim odijevanjem u crveno cilj je podržati žene koje su preboljele moždani udar, ukazati na važnost prevencije i zdravog životnog stila te ranog prepoznavanja simptoma.

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke

Obilježavanje akcije, u organizaciji Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka i Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te uz podršku Primorsko-goranske županije, prethodno su na press konferenciji najavili zamjenica župana Marina Medarić, ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić, predstojnica Klinike za neurologiju Vladimira Vuletić i predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj.

„Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Ova činjenica nas mora svih osvijestiti i upozoriti na važnost prevencije“, poručila je zamjenica Medarić naglasivši kako je niz dobrih preventivnih programa krenuo iz Primorsko-goranske županije, a koji su kasnije preuzeti na nacionalnoj razini.

„Iznimno je važno u ranoj fazi liječiti moždani udar intervencijom, znači spasiti mozak, ukinuti invaliditet, a da bi do toga došlo nužno je podizanje svijesti i rano prepoznavanje. Upravo zbog toga prevencija svih bolesti nema alternative, ali kod moždanog udara ona je zaista pitanje daljnjeg života, preživljenje invaliditeta i zato smo ovdje“, rekao je ravnatelj Ružić i zahvalio svima koji su dali obol ovoj akciji.

Glavni znakovi moždanog udara su slabost, utrnulost ruke i noge, smetnje govora, vida, glavobolja, vrtoglavica dok se kod žena mnogo češće javljaju i manje uočljivi simptomi, poput promjene raspoloženja, štucavice, osjećaja slabosti, istaknula je predstojnica Klinike za neurologiju Vladimira Vuletić naglasivši važnost vođenja računa o rizičnim faktorima jer se 80 posto moždanih udara može prevenirati.

 

error: Content is protected !!