Krčka osnovna škola dobila dvije nove učionice i osigurala jednosmjenski rad

Grad Krk  ulaže značajna sredstva u nadstandard osnovnog školstva, a prošla je godina bila rekordna: ukupna sredstva uložena u školu iznose 2 milijuna kuna, od čega sredstva za kapitalna ulaganja iznose 800 tisuća kuna i najvećim se dijelom odnose upravo na ove dvije učionice, ali i na nabavku računala, klima uređaja, novu ogradu…

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ Edita Stilin, voditelj županijskog odsjeka za investicije u školstvu Stjepan Marušić i gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić obišli su ove srijede u pratnji ravnatelja Serđa Samblića novouređene učionice Osnovne škole Fran Krsto Frankopan u Krku.

Kako je istaknuo ravnatelj Samblić, zbog značajno povećanog broja učenika, kao i zbog čak pet grupa produženog boravka te potreba područnog odjela Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Krku, školi je manjkalo prostora za sve navedene aktivnosti. Zbog nedovoljnog broja učionica, dosad se nastava tako održavala i u zbornici, čime je kvaliteta nastavnog procesa bila smanjena. Također, nije bilo moguće održavati ni kabinetsku nastavu.

Najnovijim ulaganjem škola je dobila dvije nove učionice, zbornica je vraćena u originalnu funkciju, a i kabinetska nastava se uredno provodi, ističe ravnatelj.

“Prvenstveni cilj bio nam je dobiti mogućnost održavanja cjelokupne nastave u jednoj smjeni. Do toga smo došli preuređenjem, odnosno pregrađivanjem dijela školskog hodnika i knjižnice, čime smo dobili dvije nove učionice. Ponovo možemo reći da radimo u normalnim uvjetima”, kaže ravnatelj Samblić, čiju školu pohađa 420 učenika u 21 razrednom odjelu.

“Kad smo te 2005. godine otvorili školu, u školi je bilo 16 razrednih odjela. Svaki razred imao je tada a i b razredno odjeljenje. Kako je broj djece rastao, tako smo danas došli do toga da imamo čak 5 “c” razreda. Još možemo dobiti tri “c” razreda i vjerujem da ćemo za te tri učionice još naći neki kutak u školi ako se za to u godinama koje slijede pokaže potreba. Ono što je najvažnije jest da danas svi ti razredi imaju svoje učionice i zahvaljujući tome nastava se može odvijati u jednoj, jutarnjoj smjeni, što je i bio cilj ove investicije”, kaže gradonačelnik Darijo Vasilić.

Kako napominje, Grad Krk već godinama ulaže značajna sredstva u nadstandard osnovnog školstva.

“Prošla je godina po tom pitanju možda bila i rekordna: ukupna sredstva koja su se lani slila iz gradske blagajne u OŠ Fran Krsto Frankopan iznose 2 milijuna kuna, od čega sredstva za kapitalna ulaganja iznose 800 tisuća kuna i najvećim se dijelom odnose upravo na ove dvije učionice, ali i na nabavku računala, klima uređaja, novu ogradu… Ostatak novca utrošen je za tekući rad u školi, primjerice financiranje pet učiteljica u produženom boravku, dio plaća kuhinjskog osoblja, a tu su i sredstva za školskog psihologa koji nije na platnoj listi Ministarstva, različite programe i manifestacije. Mislim da smo po ulaganjima u školski nadstandard možda i rekorderi u odnosu na ostale JLS u PGŽ-u”, ističe Vasilić.

“Zaista, u ime Županije moram zahvaliti Gradu Krku na brizi za osnovnu i srednju školu. Nama kao osnivaču škole ovakva je suradnja od velike pomoći. Osim toga, krčka osnovna škola ima i vrlo angažiranog ravnatelja koji naporno radi na unaprjeđenju rada i uvjeta u školi. I na ovoj investiciji Županija je surađivala s Gradom Krkom pa je tako Grad osigurao gotovo 700 tisuća kuna, a PGŽ je sudjelovala sa 110 tisuća kuna”, izjavila je pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ Edita Stilin.

Kako ističe, i Područna škola Dobrinj uskoro ide u dogradnju. U tijeku je priprema projektne dokumentacije, a početak radova na dogradnji očekuje se u drugom dijelu ove godine. Po završetku radova, škola će dobiti četiri nove učionice, što će značajno povećati kvalitetu uvjeta za rad.

Projektant na radovima novouređenih učionica u krčkoj školi je SML Studio ML d.o.o. za arhitekturu i urbanizam Krk, izvođač radova je INTER ART j.d.o.o. iz Ičića, a stručni nadzor potpisuje PRAG d.o.o. iz Rijeke.

error: Content is protected !!