Prehranila je generacije, a kako brinuti o njoj? Evo što morate znati o smokvi

Iako mnogi misle da je smokva gotovo neuništiva biljka koja raste i iz kamena i treba minimum njege i brige, ako tek planirate posaditi sadnicu smokve, za optimalan razvoj i urod ipak postoji nekoliko korisnih savjeta

Šesnaesto izdanje Dana smokava u Krku započelo je još 26. kolovoza gastro specijalitetima u krčkim ugostiteljskim objektima, a ovoga petka, 2. rujna započinje i prodajno-izložbeno-edukativni dio manifestacije. Uz neizbježnu podjelu sadnica smokava koja će se ove godine održati dva dana za redom, bit će moguće i kupiti različite domaće proizvode od smokava, uživati u glazbenom programu i sudjelovati u radionicama, ali i poslušati stručno predavanje i dobiti konkretan savjet o uzgoju smokava od samih stručnjaka.

Dr.sc. Iva Prgomet i Željko Prgomet u 17.30 u Volsonis Secret Gardenu održat će predavanje na temu “Autohtone i introducirane sorte smokava”, a ovom prilikom s Ivom smo razgovarali upravo o ovoj uvijek aktualnoj temi – smokvi.

“Postoji više od stotinu sorti smokava nastalih što prirodnim putem, što ljudskim oplemenjivanjem, a u našem rasadniku ih je trenutno 56 i želja nam je predstaviti ih krčkoj publici. Među sortama postoje znatne razlike, kako u veličini i boji tako i u okusu, zato se kod odabira valja zapitati što nam je bitno i što očekujemo – želimo li smokvu za sušenje, za džemove, za konzumaciju u svježem stanju… Nedavno smo imali slučaj kada su jedni Austrijanci došli po savjet jer njihova smokva ‘nikako nije dozrijevala’. Zapravo je bila stvar u tome da su prethodno bili navikli na crnu sortu, a njihova nova smokva bila je bijela”, prepričava Iva, dodajući da za smokvom u Krku uvijek vlada ogroman interes.

Za uzgoj smokava zainteresirani su i domaći, kao i stranci, koji rado priznaju kako se upravo zbog Dana smokava vraćaju na Krk i sudjeluju u programu.

“Na predavanje ćemo donijeti različite sorte kako bi ljudi i osobno mogli provjeriti razlike u teksturi, boji, veličini, unutarnjim i vanjskim nijansama… Valja reći i da su neke smokve jednorotke, druge dvorotke pa sve to igra ulogu kod odabira sorte”, ističe Iva Prgomet.

Iako mnogi misle da je smokva gotovo neuništiva biljka koja raste i iz kamena i treba minimum njege i brige, ako tek planirate posaditi sadnicu smokve, za optimalan razvoj i urod ipak postoji nekoliko korisnih savjeta.

“Smokve su uglavnom preživjele i ovogodišnju sušu, ali ako želite najbolji urod, dobro je znati da je kod sadnje smokve najvažniji odabir mikrolokacije. Idealno, trebalo bi izbjegavati preosunčana mjesta, lokacije koje pogađa mraz te plitka tla. Na preosunčanim mjestima biljka gubi preveliku količinu vlage, dok mraz – osobito kasni mraz – ometa razvoj ploda i usporava razvoj biljke. Također, sadnja u plitka tla znači da se korijen razvija samo površinski, pa biljka ne uspijeva dobiti dovoljno hranjivih tvari iz zemlje, a to potom rezultira slabijim urodom i plodovima”, savjetuje Iva.

U petak i subotu u Krku će se dijeliti sadnice smokve sorte bružetka bijela – riječ je o rodnoj sorti, jednorotki, koja je vrlo svestrana: odlična je i u svježem obliku, i kod sušenja, kao i za džemove.

“Sa smokvama se zaista svašta može, a najbolji primjer toga su meniji krčkih restorana koji ovih dana smokve nude u različitim kreativnim kombinacijama. Osim u gastronomiji, drugi dijelovi smokve poput listova mogu se koristiti i kao čaj, pa čak i u medicinske svrhe. Kroz povijest benefiti smokve narodu su bili puno poznatiji no danas, no dio tog znanja je s vremenom pao u drugi plan, a smokvu su zamijenile neke popularnije kulture. No, interes za smokvu ponovo raste, a valja reći i da je upravo smokva prehranjivala generacije ljudi”, napominje Iva Prgomet.

RASPORED

26.08 – 4.9.2022.
POSEBNA PONUDA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA NA PODRUČJU GRADA KRKA
Ugostiteljski objekti: Restoran Casa del Padrone, Restoran Harbour, Restoran Malo misto, Restoran Marina Blue, Restoran Oliva, Cocktail Bar Volsonis, Bistro Portella, Bistro Punta Di Galetto, Viktor & Koko Food & Wine Bar, Street Food Mezzino, Konoba Kuća Krčkog Pršuta, Konoba Marija, Restoran Trattoria Glavotok, Konoba Pud Brest, Konoba Pod Prevolt

02.09. – 04.09.2022.
10:00 – 22:00, Veli park
PRODAJNA IZLOŽBA PROIZVODA OD SMOKAVA, uz Veli park
Izlagači: OPG Nikola Zec, OPG Prgomet, OPG Rimbaldo, Hlam d.o.o., Robert Sušanj Domaća radinost, OPG Marko Šmid, OPG Ivana Prah

02.09.2022. Petak
10:00 Otvaranje sajmenog dijela manifestacije 16. Dani smokava uz Knezove Krčke Frankopane
10:00 Podjela sadnica smokava na štandu izlagača Skink d.o.o
10:00 – 11:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
18:00 – 20:00 Radionica: Filcanje smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)
17:30 Stručno predavanje dr.sc. Iva Prgomet na temu: autohtone i introducirane sorte smokava u Volsonis Secret Gardenu
20:00 Promenadni nastup klape “Nono”, krčka riva
20:30 Nastup “Dino Ivelja Jazz Quartet”, trg Kamplin

03.09.2022. Subota
10:00 Individualno savjetovanje o uzgoju smokava i podjela sadnica smokava na štandu izlagača Skink d.o.o
10:00 Šetnja gradom Knezova Krčkih Frankopana
10:00- 11:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
18:00 – 20:00 Radionica: Filcanje smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)
20:00 Nastup “Ivana Galić & Soulbeat”, trg Kamplin

04.09.2022. Nedjelja
10:00 Individualno savjetovanje o uzgoju smokava na štandu izlagača Skink d.o.o
10:00 Šetnja gradom Knezova Krčkih Frankopana
10:00 Radionica: Prigodna radionica na temu smokava
17:00 – 19:00 Radionica Art&Wine – edukativno kulturno-zabavna radionica slikanja uz čašu krčkog vina, Krušija
19:00 – 22:00 Pachamama Street Connection, nastup uličnog akustičnog benda

error: Content is protected !!