PREDSTAVLJAMO BlueSheep, unikatni eko proizvodi ravno s krčkih pašnjaka

U suradnji s udrugom Žene za otok donosimo seriju intervjua u kojima predstavljamo uspješne otočne poduzetnice, a svako predstavljanje prati i darivanje u kojemu možete sudjelovati putem Facebook stranice Bodulija.neta

Najbolje ideje i najveći poslovni uspjesi ponekad se dogode sasvim spontano, iz poriva da se svijet oko nas učini nešto boljim mjestom. Upravo takvu intenciju imala je odgojiteljica Jasminka Gršković, koja je godinama u okolišu promatrala ovčju vunu kako, neiskorištena, propada. Od prve ideje do prvog proizvoda bilo je potrebno mnogo promišljanja, no Jasminka je danas ime iza sve poznatijeg brenda BlueSheep, koji postaje sinonim za popularne loptice od ovčje vune. Riječ je o 100% ekološkom proizvodu koji dolazi direktno s krčkih pašnjaka i koristi se na različite načine, a kako je sve krenulo provjerili smo sa samom Jasminkom.

1. Za početak, molim da nam se ukratko predstavite. Kada i kako je sve počelo? Od kuda ideja i kako se zakotrljala vaša poslovna priča?
Zovem se Jasminka Gršković i radim kao odgojitelj djece rane i predškolske dobi u Dječjem vrtiću Katarina Frankopan. Dok su djeca bila manja nisam radila. Tada sam jednom tjedno kao vanjski suradnik provodila vjerski odgoj u vrtiću u Vrbniku i Malinskoj. Volim svoj posao odgojitelja i veseli me. U njemu uvijek ostaje prostora za kreativnost. U njemu ispreplićem moja roditeljska iskustva i stečena znanja pa još to sve pospemo prahom kreativnosti i tako smo došli do vune kao materijala za oblikovanje u vrtiću.

S vunom je sve počelo 2016. godine. Prije toga dugo sam po gromačama gledala odbačenu vunu i (10-tak godina) razmišljala kako je iskoristiti. Osjećala sam se bespomoćno. Dok se nije dogodio klik „Idi i vidi“. Otišla sam u udrugu Ruta na Cres. Plan je bio da nas ide pet kolegica. No do zakazane radionice trajektom sam stigla samo ja s mojom mužem i četvero djece. Otišli smo na izlet na susjedni otok i dugo željenu radionicu kod Vesne Jukić. Stečeno znanje koristila sam u vrtiću i prenosila kolegicama. Otvorila dopunsku djelatnost na suprugovom OPG-u i krenula u izradu suvenira i održavala radionice na događanjima po otoku. Tako se zakotrljala prekinuta nit vune na otoku Krku.

Za proizvod Lopte za sušilicu sam se odlučila 2020. u lipnju. Već u prosincu sam napravila brend pod nazivom BlueSheep. Iza mene je sada jedno vremenski kratko, ali bogato iskustvo. Uz pomoć medija i društvenih mreža sve se brzo zakotrljalo. Ideja je došla od Dajane Grgantov. Pitala me mogu li joj napraviti loptice od vune za sušilicu. Rekla sam da imam lopte. Ona nastoji kao mama izbaciti sve kemikalije iz doma. Objasnila mi je čemu služe loptice od vune koje se mogu nabaviti samo iz Kine od ovaca s Novog Zelanda. Ona je koristila moje lopte u sušilici, a ja sam ih isprobavala u perilici. Nikad nisam koristila omekšivač pa su se moja djeca znala žaliti zašto im rublje ne miriše fino kao drugima. Meni to jednostavno nije bilo fino. Kada sam stavila eterično ulje na loptice i stavila ih u perilicu bili su oduševljeni. U perilici loptice puno kraće traju, a u sušilici 3 do 4 godine. Budući da živimo u vremenu povratka prirodi i prodaji preko interneta bio je puni pogodak proizvoditi vunene lopte za sušilicu. U toj maloj okrugloj lopti zaokružile su se moje želje, stvarnost i snovi. Napokon sam imala proizvod od domaće ovčje vune široke potrošnje koji će smanjiti količinu bačene vune po gromačama. S druge strane u vrtić smo uveli vunu kao potrošni materijal za oblikovanje didaktike kao i za kreativno izražavanje djece. Sada djeca spontano uče da vuna nije otpad i vraćamo joj status sirovine kroz filcanje. Iako to nije tradicionalni način korištenja vune na ovom području dobar je jer smo vunu ponovo počeli koristiti i osvješćujemo kod djece važnost uzgoja ovaca, što je oduvijek bila tradicija na otoku.

2. U procesu je sigurno bilo “ispipavanja” tržišta, noviteta i promjena. Što je vaš brend danas i što sve nudi?
Da, održavajući radionice i filcajući razne proizvode dolazila sam do odgovora i promjena koje mogu zadovoljiti mene i potrebe tržišta koje ja mogu pokriti. Tako sam nakon četiri godine došla do zaključka da ću proizvoditi jedan proizvod i napraviti brend. Za proizvod Lopte za sušilicu sam se odlučila u veljači 2020. uz podršku @wawedstudio u smislu da je to dobar i koristan proizvod. U lipnju su bile dostupne preko FB profila. Već u prosincu sam napravila brend pod nazivom BlueSheep i otvorila profil na instagramu uz stručno vodstvo @plusminde. Iza mene je sada jedno vremenski kratko, ali korisno iskustvo. Danas je brend prepoznat kao domaći ručno rađeni proizvod od sirovine s otoka Krka s oznakom kvalitete Hrvatski otočni proizvod i Dar iz Krka. I bez ovih oznaka smatram da proizvod ima dodanu vrijednost sam po sebi jer je pokretač dobrih promjena na otoku. Donosi promjene u svakom domu u odnosu na vaše zdravlje, na vaš odnos prema korištenju deterđenata koji završe u moru, na promišljanje o ovčarstvu na otoku koje je dio identiteta otoka i hitno treba pomoć.

Osim ovih loptica imamo i  loptice koje služe kao difuzor za auto. Difuzor za auto je jedan mali proizvod koji se sastoji od niza s tri loptice koje se objese u autu za ventilator. Nakapate kap eteričnog ulja u lopticu i auto miriše na prirodan način.

Antistres lopta je spontano nastala. Cvjetove lavande sam zamotala u vunu da mi je čuva od moljaca. Sviđalo mi se kako to fino miriše dok stišćem rukom i tako je došla ideja o mirisnoj lopti koja vam je uvijek pri ruci. Dobro dođe za vježbe šake, a ujedno miriše pa je to pravi ugodni kratki odmor dok ste za računalom. U vrtiću smo također napravili zajedno s djecom tako da na spavanje svatko ide sa svojom loptom koja miriše na lavandu.

Kako se da primjetiti svi su proizvodi u obliku kruga i namjera mi je da tako ostane. To je neka moja vizija koja mi pomaže da ne svaštarim te čuvam vrijeme za obitelj.

3. Po čemu ste najprepoznatljiviji i na što ste najponosniji?
To bi trebalo pitati kupce. Ona čega sam ja svjesna kao našu prepoznatljivost jest da smo kao OPG koji uzgaja ovce prvi izbacili brend od vune i na taj način donekle zatvorili ekološki krug na gospodarstvu. Jedina u Hrvatskoj imam ovaj proizvod. Pitala sam kupce iz Irske mogu li tamo nabaviti loptice pa je odgovor bio da ne. Ponosna sam da se priča s vunom pokrenula i da sam dio te priče kroz jedan mali proizvod. Posebna vrijednost cijele priče je da sam uvukla cijelu obitelj i u ovom procesu stvaranja svi sudjeluju. Što je najvažnije, uče se preuzimanju odgovornosti, stvaranju nečega od ničega, prodaji, reklamiranju i ljubavi prema prirodi u kojoj žive.

4. Kakvi su dojmovi kupaca i tko su vaši najčešći klijenti?
Zasad imam samo pozitivne dojmove i podršku kupaca za loptice. Za online radionice koje nudim kao uslugu polaznici su također iznenađeni kako korisno i jednostavno mogu naučiti novu vještinu. Osim toga ostanemo u kontaktu i uvijek sam im podrška u radu. Najčešći klijenti za loptice su mame koje žele oprano rublje bez kemikalija za svoju obitelj. Klijenti su i oni koji žele da im se rublje brže osuši u sušilici.

5. Možete li nam opisati kako izgleda jedan vaš uobičajeni radni dan? Koliko je truda i rada utkano u svaki vaš projekt/proizvod?
Nakon rada u vrtiću nastojim 20 minuta napraviti pauzu. U toj pauzi obnavljam energiju za ostali dio dana. Slijedi rastezanje vune, namotavanje i suho filcanje i tek onda sljedi mokro filcanje. Djeca pomognu pripremiti pošiljke za sljedeći dan. Kate odgovara na nove narudžbe. Pisanje projekata i odgovaranje za portale ostavim za vikend i to ranije da ostatak dana mogu provesti u prirodi na OPG-u.

6. Kakvi su izazovi jedne poduzetnice, osobito na specifičnom otočnom području?
Izazovi su jako veliki. Od papirologije koja je uvijek spora do izrade najobičnije etikete. No ja sam prihvatila te „vjetrenjače“ i znam da se nepotrebno oko toga živcirati. Rješavam papirologiju na vrijeme kako bi zaskočila ovaj problem. A za sve što mi treba za kompletan proizvod nastojim uključiti otočane kako bi proizvod uistinu pokrenuo i druge na proizvodnju. Prvu godinu napravite greške koje zapišete da ih druge godine zaskočite kako bi sačuvali potrebni mir za djecu, kako vlastitu tako i na poslu.

7. Kakvi su planovi za budućnost? Možete li nam najaviti neki novi projekt, proizvod, inicijativu, ideju?
Puno je planova. Intenzivno radim na usavršavanju proizvoda i pakiranja. Dva projekta su već napravljena i sad čekam rezultate. Prijave za nove oznake kvalitete su isto u tijeku. Incijative ne nedostaje, planiraju se zanimljive suradnje. Vuna je u vrtiću također prisutna kao materijal za oblikovanje i tamo se roje incijative.

8. Gdje se mogu pronaći i kupiti vaši proizvodi?
Na kućnoj adresi i u Primorsko-goranskoj Kašetici u Rijeci. Sve je dostupno putem društvenih mreža i web stranice.

Što želite darovati našim čitateljima?

Pripremila sam paketić loptica za sušilicu koji sadrži tri loptice za sušilicu.

Za sudjelovanje u darivanju potrebno je:

error: Content is protected !!