PREDSTAVLJAMO Petra Vasilich, Sretne niti: Od none Veljke do modernog veza, vezenje je moja hrana za dušu

U suradnji s udrugom Žene za otok donosimo seriju intervjua u kojima predstavljamo uspješne otočne poduzetnice, a svako predstavljanje prati i darivanje u kojemu možete sudjelovati putem službene Facebook stranice Bodulija.neta

Petra Vasilich ime je koje se krije iza mnogima poznatog malenog, no uspješnog brenda Sretne niti. Vezenje je Petrino pogonsko gorivo još otkako ju je nona naučila kako nitima izvesti čaroliju – danas upravo tu čaroliju prenosi u jedinstveni ručni rad, kroz moderni vez, stvarajući unikatne radove.

Za početak, molim da nam se ukratko predstavite. Kada i kako je počela vaša poslovna priča?

Za početak bih pohvalila ovu super inicijativu i davanje prostora ženama poduzetnicama da pokažu što rade i tko su one. Ja sam Petra, po struci magistra edukacije talijanskog jezika i književnosti i lice iza malenog brenda Sretne niti. Za vezenje, heklanje, pletenje i sve ostale oblike ručnog rada znam od kada znam za sebe, prvenstveno radi moje none Veljke koja se svojski trudila prenijeti mi ta znanja. Znači, vez je oduvijek prisutan tu negdje oko mene, a sve je započelo vrlo spontano. Nakon što sam položila zadnji ispit na faksu, kupila sam si prve vlastite potrepštine za vezenje i krenula otkrivati jedan sasvim novi svijet modernog veza. Prvi pokušaji su bili vrlo nespretni, prvenstveno zbog toga što je vezenje bilo tek sjećanje, a rad sa više niti vrlo tankog konca nešto što je sasvim isparilo iz mojih prstiju. Međutim, vezenje za mene znači puno; ono je moje vrijeme sa samom sobom, učenje i rast, hrana za dušu i kreativni izričaj tako da sam se s radošću bacila na usavršavanje. Tu negdje usput mi se zavrtila ideja da bi vezovi mogli biti super pokloni i onda sam otkrila cijeli jedan novi svijet naših i stranih vezilja. Malo po malo su počele pristizati i prve narudžbe i sada, godinu dana kasnije, mogu reći da sam zadovoljna tu gdje jesam.

U procesu je sigurno bilo “ispipavanja” tržišta, noviteta i promjena. Kako je tekao taj put?

Sretne niti su, kako sam već napomenula, nastale prilično spontano, a vez je postao moj način da upotpunim slobodno vrijeme i nadogradim postojeća znanja. Kao i u svemu danas važno je biti upućen u aktualnosti i trendove i ići u korak s njima. S druge strane, konstantna prisutnost na društvenim mrežama i zahtjevi da se stalno predstavlja nešto novo znaju biti umarajući i na kraju uzrokovati zasićenje. Kreativnost je ipak proces koji ima svoj tok i kojeg nije dobro ni lijepo siliti. Ima tako perioda kad tjednima ne izvezem ništa, ili pak kad u tjedan dana izvezem čuda… Najviše od svega me vesele pokloni za najmanje budući da sam i sama mama, ali mogu reći da me veseli svaki komad kojeg izradim. Ono što danas nudim se ne razlikuje puno on onoga sa čime sam krenula. Najvažnije mi je da su kupci zadovoljni kako komunikacijom, tako i proizvodom kojeg su na kraju dobili. U međuvremenu su nastale i prve radionice vezenja, blagdanski set za vezenje te kolajnice od vune i veza kao suradnja Jasminke iz blusheep.handmade i mene.

Po čemu ste najprepoznatljiviji i na što ste najponosniji?

Najponosnija sam na dvije radionice vezenja održane u suradnji s Milenom koju bolje poznajemo kao lice iza Lola b&b te suradnjom sa Jasminkom, bluesheep.handmade i našim kolajnicama od vune i veza. U obje su suradnje utkani puno ljubavi i pažnje, a ponajviše sam ponosna što sam na taj način izašla iz virtualnog prostora među lokalni svit budući da sam na Krku manje od dvije godine. O svojoj prepoznatljivosti zapravo nemam puno toga za reći budući da svaka vezilja ima svoj stil i da se međusobno dosta razlikujemo svojim radovima i karakteristikama. Možda bi više o tome imali za reći moji kupci!

A kakvi su dojmovi vaših kupaca?

Dojmovi su srećom do sada bili stvarno pozitivni i to je ono što mi je najbitnije u cijeloj priči. Vez je u ovom obliku tek nedavno našao svoje mjesto pod suncem kao poklon za važne događaje, tako da su moji kupci najčešće ljudi koji cijene ručni rad i spremni su pokloniti nešto drugačije.

Koliko je truda i rada utkano u svaki vaš rad?

Svaki je ručni rad priča za sebe, neki su radovi manje, a neki više tehnički zahtjevni. Ono što je svima njima zajedničko je količina ljubavi i truda unesena u te komadiće koji će trajati zauvjek (osim ako ga nekome pas ne pojede, naravno). Izrada veza je tek dio cijelog procesa. Prvo se treba dogovoriti oko motiva, boja i nijansi konaca, onda ide izrada. Nakon izrade slijede pakiranje, slanje i ono najnapetije – reakcija s druge strane. Taj je dio definitivno najuzbudljiviji.

Kakvi su izazovi jedne poduzetnice, osobito na specifičnom otočnom području?

Po mom dosadašnjem iskustvu, najveći izazov je naći svoje mjesto pod suncem u moru kreativaca i svega što se danas nudi. Što se otočnog područja tiče, ne mogu reći da sam se susrela s nekim posebnim izazovom budući da sam prisutnija u virtualnom svijetu. Tu valja naglasiti važnost umrežavanja na lokalnom području koje uvelike olakšava probijanje do zajednice i predstavljanja vlastitog rada.

Kakvi su planovi za budućnost?

Za početak, uzimam kratku pauzu od narudžbi. Kao kreativnom umu, po glavi mi se konstantno motaju neke nove ideje, ali za sada sve uzimam polako. Moram priznati da mi je u ovih godinu dana od kada ozbiljno vezem ogroman ponos i zadovoljstvo činjenica da sam održala dvije radionice vezenja, kao i blagdanski set za vezenje te suradnja s Jasminkom koja je iznjedrila kolajnice od vune i veza. Što se nadolazećih projekata tiče, Anamarija iz MONTE creative studija i ja vam imamo za pokazati razdoblje došašća kroz četiri prigodna veza, ali o tome ćete više vidjeti na našim profilima na društvenim mrežama.

Gdje se mogu pronaći i kupiti vaši proizvodi?

Moji se proizvodi mogu naručiti on line, preko IG profila sretne.niti. Osim custom made vezova, u ponudi imam i blagdanski set za vezenje koji je idealna prilika za pokušati nešto novo te kolajnice od vune i veza koje sam ranije spomenula.

Što želite darovati našim čitateljima ovih blagdana?

Za ovo darivanje pripremila sam prigodni blagdanski vez, idealan poklon za ovo predblagdansko vrijeme. Vjerujem da će nekome donijeti osmijeh na lice!

Za sudjelovanje u darivanju potrebno je:

error: Content is protected !!