Otok Krk, otok leptira: Malinska je dobila novi, sasvim poseban mural

Za novi malinskarski mural odabrana je jedna posebna vrsta leptira, strogo zaštićena i rijetko viđena

“Jeste li znali da je otok Krk poznat kao i otok leptira? Na otoku ima više od 1400 vrsta, što je 45% faune leptira u Hrvatskoj”, piše ninART, odnosno Nikolina Šeremet, koja je potpisuje najnoviji mural koji od ovoga tjedna krasi područje Malinske. Mural je smješten na zidu javnog wc-a na plaži ispod hotela Riva.

“Leptir igra vrlo važnu ulogu u eko-sustavu, kao polinator, kao izvor hrane za druge životinje i kao bioindikator u prirodi (jako su osjetljivi na bilo kakvo onečišćenje). Približno 80% cvjetnih biljaka ovisi o insektima za transfer peludi između cvijetova, i samo pčele naprave više polinacije od leptira”, ističe Nina u svojoj FB objavi.

Za novi malinskarski mural odabrana je jedna posebna vrsta leptira, strogo zaštićena i rijetko viđena.

“Uskršnji leptir (Zerynthia polyxena) se pojavljuje u jednoj, proljetnoj, generaciji. Vrijeme leta mu je vrlo kratko pa je i zato često nezabilježen u mnogim područjima. Nije česta vrsta i strogo je zaštićen”, napominje Nina.

“Hvala općini Malinska-dubašnica i udruzi Termen na podršci i zidu. Stay tuned jer kroz ovu godinu imamo još ideja za oslikavanje i educiranje o našem otoku i njegovoj prirodi i društvu”, kaže Nina, čije aktivnosti možete pratiti na Facebook profilu, OVDJE.

error: Content is protected !!