FOTO/VIDEO Kad se zaljubite u krčku Babu

Tekst i foto: Anto Ravlić

Znate kakve su staze oko Baške, sve do Vrbnika. Kamen, pogledi na more i šumovite oaze skrivene od bure. Ali ima jedna staza… Iznenadila me. Da me iskrcaju zavezanih očiju, rekao bi: središnja Istra, Lika, čak i Slavonija.

Lagana, zeleno označena staza. Ostavljam auto kod izvora Žanac. Točno nasuprot restorana Mošuna, gdje završavaju serpentine koje nas spuštaju od Treskavca prema Baški. Uz sam restoran u brdo kreće asfaltirana cesta. Nakon 5 minuta uspona, kreće prava staza. Šuma hrasta, ispod nas šum potoka Vela Rika. Mimoilazimo stijene koje kao da ne pripadaju šumovitom dolinom kojom se provlačimo između visova koji kriju Bašku i okolna mjesta. Kao da su ih titani posijali. Krajolik čista središnja Istra.

Hodamo prema izvoru Vele Rike i Malom Hlamu. Potok je prekrila visoka trava. Zar toga ima na Krku? Odjednom pred nama mali Zir. Znate za Zir? Brdo koje je uz autocestu kroz Liku izraslo u nebo. Kod Lovinca. Krk ima svoj mali Zir. Zove se Baba. Nije mi se pogled mogao odvojiti od Babe. Ima godina, ali mi se sviđa. Penjemo se kroz crnogoričnu šumu prema lokaciji Pod Mali Hlam. I opet pogledom tražim Babu. S visoka.

I kad prođete izvor Vele Rike, pred vama je uspon na Mali Hlam. Dalje se put križa prema Baški i Vrbniku. Taj Mali Hlam je viši od Hlama. Malo pentranja, rekao bi za spretnije, i na vrhu smo. Na 446 metara. Treći najviši vrh Krka. Pogled na Puntarsku valu i Cres na jugu, na rt Glavinu, Novi, Klenovicu, Krmpote i Velebit na sjeveru. Na vrhu nikad niste sami. S vama je veliki radar.

Idemo natrag. Do ceste Krk – Baška. Via Baba. Laganih 10 kilometara, s noge na nogu, od šparoge do šparoge. Jutarnja tjelovježba. Drugi put od Vrbnika do Baške.

error: Content is protected !!