Gradsko društvo Crvenog križa Krk: Uručeno ordenje i zahvalnice višestrukim darivateljima krvi

Zlatni orden za 100 puta darovanu krv pripao je Zlatku Sindičiću, čime je, uz Davorku Zahiju, Berislava Manestra, Zdravka Petrića, Zorana Đunđeka, Zlatka Jurkovića, Emila Karabaića, Nikolu Pavana, Josipa Mahulju i Josipa Odobašića, postao članom Kluba darivatelja krvi 100 kapi

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Krk, povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, ali i 145. obljetnice postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske, obilježavanja 70. godišnjice dobrovoljnog darivanja krvi te 30. godišnjice priznanja hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva, 27. listopada 2023. godine, u krčkom Hotelu Maritim, priređena je svečanost tijekom koje su zaslužena priznanja za iskazanu plemenitost i humanost, uručena jubilarnim darivateljima krvi.

No, bila je to prigoda da se nagrade i oni koji su na različite načine participirali u ostvarivanju humanitarnih ciljeva Hrvatskog crvenog križa te oni koji su poticali i razvijali svijest u zajednici o potrebi darivanja krvi ili pak sami pružali pomoć u organiziranju i provođenju takvih akcija.

Ovim simboličnim činom Gradsko društvo Crvenog križa Krk odalo je počast zaslužnim otočanima, a spomenuta priznanja, zajednički su im podijelili Marija Jakominić i Antun Lončar, ravnateljica i predsjednik Društva, u čemu i je pomagao i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

Jubilarne zahvalnice za pet puta darovanu krv pritom su uručene Ivoni Bajčić, Menvili Čamdžić, Iri Vasić, Sineli Sinanović, Mariji Alafetić, Lauri Fanuko te Katarini i Evi Kraljić, za deset puta darovanu krv Petri Malatestinić, Petru Brusiću, Ivanu Toljaniću, Selmiru Smajiću, Tomislavu Starčeviću, Hrvoju Đakoviću i Mati Toljaniću, za 20 darivanja Milivoju Juriću, za 30 darivanja Ivici Čulumoviću, Zlatku Brusiću, Ivanu Oršiću i Deanu Volariću, a za 40 puta darovanu krv Miroslavu Bakoviću, Anti Valentiću i Slavku Galoviću.

Brončani orden za 50 puta darovanu krv ovom je prigodom dodijeljen Adrianu Karabaiću, Mariju Mihaljeviću i Ivanu Poloniju, dok su srebrni orden za 75 puta darovanu krv primili Dalibor Škrabonja, Josip Blažević, Ermin Burnić i Vjeran Toljanić. Zlatni orden za 100 puta darovanu krv pripao je Zlatku Sindičiću, čime je, uz Davorku Zahiju, Berislava Manestra, Zdravka Petrića, Zorana Đunđeka, Zlatka Jurkovića, Emila Karabaića, Nikolu Pavana, Josipa Mahulju i Josipa Odobašića, postao članom Kluba darivatelja krvi 100 kapi. Riječ je o Klubu koji okuplja darivatelje sa 100 i više davanja, odnosno darivateljice sa 75 i više davanja s područja otoka Krka, osnovanom 2017. godine. Podatci o njegovim članovima pohranjeni su u Spomen knjizi koja baštini uspomene na sve one koji su godinama tiho i nenametljivo činili dobro, humanošću se isticali, davali sebe i tako poklanjali zdravlje potrebitima.

Također, tijekom večeri prigodne zahvalnice dodijeljene su ustanovama i pojedincima koji su na različite načine dali doprinos u ostvarivanju humanitarnih ciljeva Hrvatskog Crvenog križa te koji su poticali i razvijali svijest u zajednici o potrebi darivanja krvi ili pak sami pružali pomoć u organiziranju i provođenju takvih akcija. Oni su: Caritas biskupije Krk, Dobrovoljno vatrogasno društvo Krk, Javna vatrogasna postrojba Grada Krka, Klub 60+ Omišalj, Dom zdravlja Krk, sve jedinice lokalne samouprave otoka Krka, sve školske ustanove na otoku Krku, Radio Otok Krk, Novi list, TKD Ponikve, KD Vecla, Planinarsko društvo Obzova, Igor Gržetić, Marinko Depope, Milovan Kirinčić, Antun Lončar i Karmen Dunato Pavičić.

Dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno – principi su na kojima se temelji dobrovoljno darivanje krvi u Hrvatskoj, počevši još od 25. listopada 1953. godine, kada je u organizaciji Crvenog križa u Sisku organizirana i provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi, zbog čega je taj dan i proglašen Danom dobrovoljnih davatelja krvi. Otad pa sve do danas broj doza prikupljene krvi u stalnom je porastu, pa tako ni tijekom Domovinskog rata niti jednom ranjeniku nije bio ugrožen život zbog pomanjkanja krvi. Uz veliko srce i humanost svakog davatelja, postiglo se ono čemu teži svaka zemlja – potpunoj samostalnosti u osiguranju potreba za krvi. Samodostatnost opskrbe zdravstva s dovoljnim i sigurnim količinama potrebnih doza krvi predstavlja nacionalno bogatstvo, stoga moramo biti ponosni jer postojeći sustav organizacije i kontinuiranog provođenja akcija prikupljanja krvi u potpunosti zadovoljava potrebe zdravstva Republike Hrvatske. A brojke ostvarene u prošloj, 2022., godini, kada je na razini čitave Hrvatske, u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, uz pomoć velikog broja volontera, prikupljeno čak 192.125 doza, potvrđuju sve netom spomenuto.

Foto: Milovan Kirinčić
Izvor: Grad Krk
error: Content is protected !!