Održana 27. pro redu eko akcija “Puntarska draga, svima nam draga”

Čak 60-ak ronioca, 10-ak brodica i brojni zaljubljenici u more i prirodu proteklog su vikenda čistili podmorje i plaže u Puntu i Staroj Baški, u 27. po redu eko akciji “Puntarska draga, svima nam draga”.

Donosimo izvještaj Oliga Divea:

Puntari i njihovi gosti, ronioci, početak svibnja posvećuju uređenju plaža i podmorja čisteći ih od svega onoga čemu nije mjesto u prirodi. Po 27. put okupili su se ronioci, mladi i stari Punta i grada Krka, da bi još jednom pokazali svoju odanost prirodi i okolišu te uklonili sve ono što su ostavili oni neodgovorni ili su vjetrovi odnijeli u more, valovi izbacili na plaže. Pod već svima poznatim sloganom Puntarska draga, svima nam draga (dizajner plakata i slogana je Bojan Grlica).

Pred 27 godina na inicijativu nekoliko zanesenjaka započelo je organizirano čišćenje podmorja u Puntarskoj dragi. Prvi su došli ronioci Kluba za podvodne aktivnosti Karlovac i dijeleći ogromna iskustva iz ekoloških akcija pomogli u organizaciji. Podršku su im pružali Puntari svojim barkama prateći ih i preuzimajući od njih, podvodnih škovacina, sve ono čemu nije mjesto u moru. Ono što je posebno značajno je da su im se i tog prvog dana pridružili stari i mladi Puntari, umirovljenici i učenici osnovne škole prikupljajući smeće na obali. Od prvoga dana pokazalo se iznimno zajedništvo koje neprekidno traje već 27 godine i rijetkost je na Jadranu. Valja napomenuti da su prije 1998., u prošloj državi, održane dvije akcije u Puntu sa malim brojem lokalnih ronioca.

Vrijeme je pokazalo da su ispunjeni ciljevi iskazani u nazivu akcije – edukativno ekološka akcija Puntarska draga, svima nam draga. Vrijeme je potvrdilo da je edukativni dio polučio veliki uspjeh jer smeća i otpada je sve manje, a primjerice odbačenih akumulatora u moru više nema, a što dokazuje i jedva napunjena baja smeća.

U organizaciji Općine Općina Punat i Turističke zajednice Općine Punat, ove godine uvod u akciju krenuo je u četvrtak 09.05. u Osnovnoj školi Punat. Predavanje o ronjenju za učenike viših razreda održao je instruktor ronjenja i podvodni fotograf Marino Brzac. Čuli su nešto o povijesti ronjenja, ronilačkoj opremi, a neki su imali i prilike isprobati dijelove opreme. Budući da su učenici gotovo dva sata pozorno slušali, ali i sudjelovali u predavanju, veselimo se mogućim novim roniocima.

Podmorje je u subotu, 11.05., u Puntu i Staroj Baški, čistilo šezdesetak ronilaca iz Hrvatske (RD Tunera, KPA Adria Kraljevica, 3. maj Rijeka, KPA Karlovac, KPA Vodomar Duga Resa, RK Roniti se mora, Agramsub, DPS Zagreb, KPA Drava Varaždin, RK Sisak, RK RIS Kutina, Caretta Šibenik), ali akciji su se pridružili i naši prijatelji ronioci iz Slovenije (PK Novo Mesto), pa je tako akcija poprimila i međunarodni karakter. Pratilo ih je desetak barkarijola svojim barkama. U isto vrijeme umirovljenici Punta i grada Krka, učenici, Udruga veterana Domovinskog rata Punat, Udruga Stara Baška, oni kojima ronjenje nije hobi čistili su plaže. Još jednom se pokazalo da su udruge naše bogatstvo, čime pokazuju da im je čist i uredan okoliš imperativ. KD Črnika ima radnu subotu za akciju, a Ponikve eko otok Krk zbrine sav prikupljeni otpad, a prisutni su imali prilike vidjeti i kako izgledaju prerađeni dijelovi otpada te što se od otpada može napraviti.

Nakon ručka i podjela zahvalnica svim sudionicima, u popodnevnim satima nastavljen je edukativni dio ove akcije. U galeriji ˝Toš˝, organizirano je predstavljanje dviju knjiga vezano uz ronjenje. Zanimiljivih tema ima previše, ali ovaj put kao podsjetnik, odabrana je Dehidracija, koja je skoro najčešći uzrok dolazaka ronioca u Zavod za podvodnu i hiperbaričnu mudicinu u KBC Rijeka. Ovu i mnoge druge je dr. Mario Franolić opisao u svojoj knjizi ˝Medicinski priručnik za ronioce˝, koja može korisiti svakom roniocu kao odgovor na specifična pitanja.

Druga knjiga koja je predstavljena, a koja je pred mjesec dana ugledala svjetlo dana, bila je ˝Ronilački vodič po Jadranu˝ autora Gorana Butajle, koju je predstavio vlasnik časopisa SCUBAlife g. Boris Hećimović. Knjiga je rezultat hrvatskih ronilačkih putovanja autora, koja traju 35 godina, a prikazane su kroz obilje fotografija i opisa, tako da svaki ronilac može pronaći nešto za sebe.

Ovaj zanimljivi i ispunjeni ronilački dan zaključen je predavanjem Sandre Šipuš Ex Sertić o ronjenju kod djece i osoba s posebnim potrebama. Glavna tema je određivanje odgovarajuće dobi djeteta za početak scuba ronjenja uzimajući u obzir psihofizički razvoj. Naglašena je potreba za stručnim nadzorom i prilagođenim pristupom prilikom uključivanja djece i osoba s invaliditetom u svijet ronjenja.

U nedjelju su ronioci, sudionici akcije, nagrađeni uronom na lokacijama Selzine (Cres) i Mali Plavnik, uz kratko druženje na obali po povrtaku s urona.

Danas se ekološke akcije provode kroz cijelu godinu. Diljem Lijepe naše pa i otoka Krka brojni volonteri brinu o okolišu i našoj planeti Zemlji. Neka primjer Punta i edukativno ekološka akcija Puntarska draga, svima nam draga bude primjer i poticaj da svatko može dati svoj mali doprinos kako bi onima koji dolaze poslije nas ostavili prirodu i okoliš za zdrav i ugodan život.

error: Content is protected !!