Od antike do klapa: Na Cresu ovog vikenda uživajte u bogatom programu događanja

Bogat kultno-zabavni program bez sumnje je velikim dijelom zaslužan za sjajna turistička ostvarenja, o čemu najbolje svjedoče brojke

Ovog petka grad Cres ugostit će otvaranje atraktivne izložbe „Antička umjetnost“, a u Martinšćici će se održati drugi koncert klape Burin iz ciklusa klapskih večeri otoka Cresa. U subotu centar zabave seli u Orlec gdje se održava 14. izložba creske ovce.

U petak, 8. srpnja, s početkom u 20:00 sati u Creskom muzeju će se održati svečano otvorenje atraktivne izložbe naziva „Antička umjetnost“. Radi se o dosad nikad viđenom postavu antičkih skulptura i uporabnih predmeta iz zbirke velikog zaljubljenika u Cres, dr. Damira Kovača. Zbirka antičkih figurica i ukrasno-uporabnog inventara obuhvaća oko 150 predmeta, a najveći dio ovih predmeta potječe iz Rima, dok manji dio dolazi iz Grčke, Egipta i Mezopotamije. Predmeti su uglavnom izrađeni od bronce i drugih metala (olovo, srebro), uz nekoliko primjeraka izrađenih od keramike i kamena. Predmeti su nastali u širokom vremenskom rasponu, od željeznog doba do srednjeg vijeka. Ova zbirka nikad prije nije bila katalogizirana ni izložena, pa je tako Creski muzej dopala čast da publici prvi puta pokaže ove vrijedne predmete. Izložba je otvorena do 15. listopada.

Klapske večeri otoka Cresa

Doc. dr. sc. Damir Kovač je strastveni kolekcionar umjetnina koji posjeduje značajne zbirke slika, antičkih figura i vaza, japanskih minijatura, starih zemljovida i razglednica. U suradnji s muzejima i galerijama, organizirao je i posudio svoje zbirke za čitav niz izložbi. 1999. godine odlikovan je Ordenom reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi, a od 2018. godine je počasni građanin Cresa.

U petak, 8. srpnja u Martinšćici će se održati drugi koncert u ciklusu klapskih večeri otoka Cresa. Nastup klape Burin započinje u 21:30 sati, a sve posjetitelje povest će na prekrasno glazbeno putovanje kroz brojne klapske hitove.

Subota, 9. srpnja rezervirana je za posjet Orlecu u kojem se održava 14. izložba creske ovce. Program započinje u 19:00 sati otvorenjem izložbe, nakon čega u 19:30 sati kreće natjecanje u šišanju ovaca. U 20:00 sati održat će se dodjela priznanja uzgajivačima creske ovce, a za zabavu do dugo u noć pobrinut će se Macaklini koji s nastupom započinju u 21:00 sat.

U lipnju na Cresu ostvareni odlični turistički rezultati

Bogat kultno-zabavni program bez sumnje je velikim dijelom zaslužan za sjajna turistička ostvarenja, o čemu najbolje svjedoče brojke.

U lipnju je na području TZG Cres boravilo 23.694 gostiju koji su ostvarili 156.201 noćenja, što je 4% više nego 2019. godine i čak 66% više u odnosu na lipanj 2021. godine. U najvećem broju radilo se o gostima s tradicionalnih tržišta, iz Njemačke (70.930 noćenja), Slovenije (27.162 noćenja), Austrije (17.161 noćenja), Italije (15.747 noćenja) i Hrvatske. Kada se promatra broj noćenja po smještajnim kapacitetima, najbolji rezultat ostvaren je u kampovima (64% noćenja), slijedi privatni smještaj u kojem je ostvareno 29% noćenja te hoteli s 7% ostvarenih noćenja.

“Pred nama su tradicionalno najposjećeniji mjeseci, a sudeći prema najavama s terena očekuje nas uspješna turistička sezona”, kaže Željka Stašić, direktorica Turističke zajednice Grada Cresa.

error: Content is protected !!