NZZJZ PGŽ – 4. veljače: Svjetski dan borbe protiv raka

Primjenom  zdravih životnih stilova kao što su zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost te nekonzumiranje duhanskih proizvoda i alkohola može se izbjeći 80% bolesti srca, 90% dijabetesa tipa 2 i čak jedna trećina zloćudnih bolesti.

U svijetu se svake godine, 4. veljače, obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, a u Primorsko – goranskoj županiji ovu jedinstvenu inicijativu predvodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije, koji obilježavanjem današnjeg dana nastoji podići svjesnost stanovnika o raku.

Slogan Svjetskog dana borbe protiv raka u razdoblju 2019.-2021. glasi „ Ja jesam i hoću”, a odnosi se na činjenicu da svatko može dati svoj osobni doprinos u globalnoj borbi protiv zloćudnih bolesti.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije navodi da se usvajanjem i primjenom  zdravih životnih stilova kao što su zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost, ne konzumiranje duhanskih proizvoda i alkohola može izbjeći 80% bolesti srca, 90% dijabetesa tipa 2 i čak jedna trećina zloćudnih bolesti. Kao  uzročnike malignih oboljenja svakako treba navesti i infekcije virusom hepatitisa i humanog papiloma virusa (HPV).

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije godinama sustavno provodi tri nacionalna programa koji su inicijalno krenuli kao županijski programi NZZJZ PGŽ, s ciljem ranog otkrivanja i prevencije različitih oblika karcinoma. Program ranog otkrivanja raka dojke u žena Primorsko – goranske županije 2004. godine počeo se provoditi upravo u našoj Županiji, kao županijski program,  a 2006. god. prerastao je u nacionalni. U sklopu programa žene u dobi od 50 do 69 godina pozivaju se na mamografiju jednom u dvije godine, u najbližu mamografsku jedinicu, bez uputnice, naručivanja i čekanja. U sklopu Programa prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji se 2006. godine počeo provoditi u Županiji kao županijski program,  a 2008. godine postaje nacionalni, građani u dobi od 50. do 74. godine na kućnu adresu dobivaju kartončiće za testiranje nevidljive krvi u stolici. Nakon nanošenja uzorka stolice, uzorci se šalju u Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i analiziraju se u Odjelu mikrobiologije. U našoj Županiji se  2006. godine počeo provoditi županijski Program prevencije i ranog otkrivanja raka maternice, koji se 2012. godine počeo provoditi i na nacionalnoj razini. U sklopu se istoga žene u dobi od 25. do 64. godine pozivaju da kod svog  ginekologa primarne zdravstvene zaštite jednom u tri godine naprave Papa-test. Zbog unaprjeđenja, unazad par godina program se aktivno ne provodi, iako se na sve žene apelira da vode računa o svom reproduktivnom zdravlju.

Više o programima i važnosti preventivnih pregleda u borbi protiv raka, možete saznati u edukativnoj emisiji o Nacionalnim programima, u kojoj su gostovali stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije.

error: Content is protected !!