VIDEO Nova žičara na Platku moći će prevesti 2400 osoba na sat, pogledajte kako će izgledati

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja predstavljana je 3D vizualizacija projekta nove četverosjedne žičare Radeševo na Platku, kao nastavka županijskih ulaganja u infrastrukturu Platka.

„Sportsko rekreacijski i turistički centar Platak, po visini dosadašnjih, ali i budućih ulaganja predstavlja generacijski projekt i jedan je od najvećih kapitalnih projekata Primorsko-goranske županije koja je kroz deset godina uložila u njega 70 milijuna kuna“, rekao je župan Zlatko Komadina. Dodao je da je s dosadašnjim velikim županijskim ulaganjima, Platak vraćen građanima kao cjelogodišnja sportsko-rekreativna i turistička destinacija. „Od brojnih županijskih ulaganja upravo je projekt Platka, zbog interesa samih građana, postao i najvidljiviji. Nastavit ćemo s ulaganjima u sve goranske samouprave kako bi pored Platka stvorili mrežu malih skijališta i sanjkališta“ rekao je župan.

Prema riječima pročelnika UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevita Krpana upravo je dovršen glavni projekt za novu žičaru, a do konca mjeseca očekuje se raspisivanje javne nabave i kreće odabir izvođača. Četverosjedna žičara bit će kapaciteta 2400 osoba na sat, imat će 120 sjedala od kojih će 20 biti i za prihvat bicikla. Ukupna visinska razlika koja se savladava od donje do gornje stanice iznosi 244 m, dok je duljina trase žičare oko 870 m.

„Vjerujemo da će uz naša ulaganja u javnu turističku infrastrukturu, interes za ulaganja u ugostiteljske, smještajne i druge sadržaje iskazati i poduzetnici, što bi dodatno podiglo atraktivnost Platka kao cjelogodišnje turističke destinacije“, rekao je Krpan. Prema projektantskoj procjeni ukupna vrijednost ove investicije iznosi  35.000.000,00 kuna, što bi se financiralo kroz tri proračunske godine. Detaljnija procjena troškova izgradnje žičare utvrdit će se po provedbi postupka javne nabave, odnosno izrade izvedbenog projekta žičare.

Za rekonstrukciju žičare Radeševo izdana je lokacijska dozvola 2013. godine.  U 2019. godini pokrenut je postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa te je Goranski sportski centar d.o.o. podnio prijedlog za osnivanje prava služnosti (za skijašku stazu) i osnivanje prava građenja za žičaru prema nadležnom Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Postupak je u tijeku te se očekuje okončanje istoga.

3D vizualizaciju projekta nove žičare Radeševo izradila je arhitektica i projektantica Petra Karuza iz RPK designa d.o.o koja je rekla kako se nada da je uspjela dočarati buduću žičaru i poziciju na kojoj bi se gradila. Prezentaciji su prisustvovali i pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić kao i direktor Goranskog sportskog centra Delnice Alen Udovič.

error: Content is protected !!