840 eura u plusu: Općina Punat planira značajno porezno rasteretiti plaće; rastu porezi na luksuz i dohodak od imovine

Načelnik Općine Punat predlaže niži, minimalni porez na dohodak kako bi se povećale plaće i standard mještana, dok će rasti porezi na kuće za odmor i paušalni porez za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu

Na mrežnim stranicama Općine Punat objavljena su tri E-savjetovanja s javnošću, koja će bez sumnje biti od velikog interesa za građane: Prijedlog Odluke o visini poreznih stopa poreza na dohodak, Prijedlog Odluke o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu te Prijedlog izmjena Odluke o porezima, a vezano za oporezivanje kuća za odmor.

Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak promijenila se visina porezne osnovice na koju se plaća porez na dohodak tako da se godišnji porez na dohodak plaća po nižoj stopi na poreznu osnovicu do visine 50.400,00 eura te po višoj stopi na dio porezne osnovice koji prelazi iznos od 50.400,00 eura. Izmjenama Zakona nadležnost za određivanje visine poreznih stopa dana je predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave te se može propisati niža stopa u granicama od 15% do 22% te viša stopa u granicama od 25% do 33%.

Načelnik Općine Punat Daniel Stričić pritom predlaže da nove stope budu minimalne kako bi se povećale plaće i standard mještana, i to tako da se na poreznu osnovicu do visine 50.400,00 eura godišnji porez na dohodak plaća po najnižoj stopi od 15%, a na dio porezne osnovice koji prelazi iznos od 50.400,00 eura plaća se po višoj stopi od 30%.

“Suprotno postupcima brojnih drugih lokalnih samouprava, odlučio sam predložiti najmanju stopu za nižu osnovicu, što će na prosječnu hrvatsku plaću značiti oko 70 eura mjesečno, odnosno oko 840 eura godišnje veća primanja no što je to bilo do sada. Višu stopu smo ostavili onakvom kakva je bila do sada, no ona se odnosi na dohotke veće od 4200 eura mjesečno”, pojašnjava načelnik Strčić.

Ovakvim izmjenama u općinsku blagajnu bi se slijevalo oko 150 tisuća eura godišnje manje, što je oko 5% općinskog proračuna, a taj iznos planira se nadoknaditi povećanjem poreza na kuće za odmor. Naime, Člankom 26. Zakona o lokalnim porezima propisano je da se porez na kuće za odmor plaća od 0,60 do 5,00 eura/m2 korisne površine kuće za odmor. Do izmjena Zakona o lokalnim porezima porez na kuće za odmor je iznosio 15,00 kuna po m2 površine, a novom Odlukom predlaže se povećati porez na 4,00 eura/m2 korisne površine kuće za odmor, a također i porez na korištenje javnih površina.

“Ovim povećanjem u općinsku blagajnu bi se trebalo sliti dodatnih 200 tisuća eura godišnje. Time ćemo amortizirati minus kojim bi omogućili našim mještanima da dobiju veću plaću”, pojašnjava Strčić.

Treća odluka odnosi se na paušalni porez za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu, koji bi također trebao “skočiti”. Do sada važećom Odlukom o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu, visina paušalnog poreza po krevetu iznosila je 300,00 kn u naselju Punat, 255,00 kn u naselju Stara Baška, a po smještajnoj jedinici u kampu i/ili kamp-odmorištu, kao i u smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj u iznosu od 350,00 kn u naselju Punat i 297,00 kn u naselju Stara Baška.

Prema novom prijedlogu, visina paušalnog poreza po krevetu na području Općine Punat utvrdila bi se u iznosu od 60,00 eura, a visina paušalnog poreza po smještajnoj jedinici u kampu i/ili kamp-odmorištu odnosno po smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj na području Općine Punat utvrdila bi se u iznosu od 100,00 eura.

Kako ističe načelnik, visina ovog poreza se nije mijenjala od 2005. godine i daleko je ispod iznosa koji se plaća u brojnim mjestima.

“Taj se iznos na području Općine Punat nije mijenjao posljednjih 18 godina, a istovremeno stopa inflacije iznosi 61,4 posto. Mi ovaj iznos podižemo za 50 posto, dakle još uvijek manje od same stope inflacije. Kad već radimo ovu veliku poreznu reformu, odlučili smo obuhvatiti i ovo područje i predložiti iznos za koji vjerujem da iznajmljivačima neće biti značajan namet, a ipak ćemo kroz njega osigurati dodatna ulaganja u komunalnu i turističku infrastrukturu. Na području Općine Punat imamo oko 3500 kreveta, dakle godišnje govorimo o oko 70 tisuća eura u općinskoj blagajni više”, pojašnjava načelnik Strčić i dodaje:

“Zaključno, rasterećujemo porezno opterećenje rada, kako bi zaposlenici imali veće plaće, a značajnije oporezujemo dohodak od imovine i luksuz, budući da kuće za odmor definitivno spadaju u tu kategoriju”.

 

error: Content is protected !!