Noćno jedrenje, koncerti i spektakularna regata: Krčka jedra u svoje 25. izdanje uplovit će posebno atraktivnim programom

Uoči blagdana Vele Gospe, održat će se atraktivan Noćni ples barki – noćno jedrenje tradicijskih barki uz nastup Zvjezdana Ružića, a sam blagdan, 15. kolovoz, uljepšat će centralno događanje – regatno jedrenje tradicijskih barki te nastup klape Kampanel u večernjim satima

Krčka jedra, prva je i najstarija regata tradicijskih plovila na ovom dijelu Jadrana, ove godine u svom 25. izdanju ponovo će zabijeliti akvatorij pred gradom Krkom. Krčka jedra po prvi su put zaplovila još 1998. godine, idejom i zaslugom članova Jedriličarskog kluba “Plav” iz Krka, najstarijeg takvog udruženja na Jadranu osnovanog davne 1876. godine. Regata je s vremenom prerasla u višednevno događanje s bogatim sportskim, zabavnim i edukativnim sadržajima vezanim uz more i pomorstvo otoka Krka, s prepoznatljivim centralnim datumom – 15. kolovoza.

U organizaciji JK Plav, TZG Krka, Grada Krka i partnera, povodom Jubilarnog 25. izdanja, program manifestacije ove je godine dodatno obogaćen, ali i produžen na ukupno sedam dana te će trajati od 13. do 20. kolovoza. Tijekom sedam dana manifestacije posjetitelji će moći pogledati atraktivnu izložbu fotografija maritimnih motiva i vremeplov manifestacije, pokušati veslati i jedriti te istražiti bogatu povijest pomorske baštine otoka Krka.

Uoči blagdana Vele Gospe, održat će se atraktivan Noćni ples barki – noćno jedrenje tradicijskih barki uz nastup Zvjezdana Ružića – pijanista i skladatelja te peterostrukog dobitnika prestižne diskografske nagrade Porin, šesterostrukog dobitnika strukovne nagrade Status u kategoriji “Jazz Klavir”, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija.

Sam blagdan Velike Gospe, 15. kolovoz, uljepšat će centralno događanje, regatno jedrenje tradicijskih barki, a u večernjim satima slijedi nastup klape Kampanel. Cjelokupnu manifestaciju zatvorit će regata krstaša Krk Open i nastup jedne od naših najpopularnijih klapa, klape Rišpet, 20. kolovoza na Ribarskom mulu.

Posebno atraktivna svakako će biti i izložba fotografija na šetalištu sv. Bernardina, koncipirana tako da prati povijest i razvoj regate Krčka jedra od osnutka 1998. godine, pa sve do danas. Izložba će biti postavljena na otvorenom, s time da su fotografije aplicirane na dvostrane drvene panoe, a koji svojom arhitekturom i materijalom od kojeg su izrađeni na neki način korespondiraju s principima koje promovira ova regatna manifestacija. Fotografije korištene na izložbi preuzete su iz arhiva Jedriličarskog kluba Plav, Turističke zajednice Grada Krka i Grada Krka, a prate ih deskripcije u kojima se navode ime autora i godina njezinog nastanka, naravno, kada su ti podatci poznati.

Ukratko – pravi vremeplov manifestacije koja već četvrt stoljeća oduševljava ljubitelje jedrenja, mora i morskih vizura.

PROGRAM

Od 13. do 20. 8.2022. Izložba fotografija s maritimnim motivima – šetalište sv. Bernardina

Izložbom se obilježava 25. godišnjica regate Krčka jedra. U mediju fotografije dokumentira njezinu povijest, od samih početaka do danas. Izložbom su tako iz arhive Jedriličarskog kluba Plav i Turističke zajednice Grada Krka predstavljene fotografije Luke Tabaka, Boruta Brozovića, Lovra Šolmana, Igora Gržetića, Denisa Lešića i Vladimira Kalinića, kao i nekolicina razglednica te fotografija nepoznatih autora.

13.8.2022., SUBOTA
10:00 Otvaranje izložbe maritimnih motiva u krčkoj luci
10:00 Radionica i predavanje o mornarskim vještinama u Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka
11:00 Poučno i demonstracijsko jedrenje za djecu i posjetitelje na tradicijskim barkama u krčkoj luci
12:00 Panoramska vožnja na tradicijskim barkama za posjetitelje u krčkoj luci
19:00 Predstavljanje bogate otočne pomorske baštine otoka Krka u Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka
21:00 Promenadni nastup Gradske glazbe Krk

14.8.2022., NEDJELJA
16:00 – 20:00 Izložba tradicijskih barki u krčkoj luci
21:00 Noćni ples barki uz svjetlosno-pirotehničke efekte i nastup Zvjezdana Ružića

15.8.2022., PONEDJELJAK
12:00 25. regata Krčka jedra
16:00 – 20:00 Izložba tradicijskih barki u krčkoj luci
21:00 Nastup: klapa Kampanel

16.8.2022., UTORAK
21:00 Promenadni nastup klape Nono

20.8.2022., SUBOTA
12:00 Regata Krk Open – regata za krstaše prema OPEN sustavu
21:00 Nastup: klapa Rišpet

   

 

error: Content is protected !!