FOTO Sv. Nikola i njegovi pomagači neobičnim vozilom obišli grad Krk

Ni ove, po mnogočemu posebne, godine omiljeni svetac kojem se najviše vesele najmlađi nije zaobišao naš grad. Program u čast poznatog zaštitnika djece, pomoraca i putnika tako je započeo već 27. studenog, postavljanjem pošte sv. Nikole na vrata krčkog Decumanusa kako bi mnoga djeca iskoristila priliku da mu u veliki sandučić ostave poruku s ispisanom ili iscrtanom željom.

Milosrdni svetac Krk je u subotu, 05. prosinca, obišao na nešto drugačiji način, i to zaista neobičnim vozilom u društvu svojih vjernih i uvijek dobro raspoloženih pomagača – krampusa, a kako bi mogao mahnuti mališanima obišao je čitav grad, s time da su ga oni s nestrpljenjem iščekivali na svojim prozorima, balkonima, dvorištima i kućnim pragovima. Bilo je tu prigodnih dječjih pjesmica i slatkiša, dakle, posve primjeren uvod u nestrpljenje kojim je svako dijete obuzeto prije nego li na sam (blag)dan sv. Nikole zaviri u svoje poklonima ispunjene čizmice.

Međutim, nakon što je obišao sva kućanstva, zaustavio se u vrtićima i školama, kako bi svi krčki vrtićari i najmlađi školarci, 07. prosinca, u svojim odgojnim skupinama i razredima, mogli dobiti zaslužene darove, a koje su im, kao posebne pomagačice darežljivog sveca, podijelile njihove odgojiteljice i učiteljice, s time da nije zaobišao ni Galeriju Decumanus, kao jedno od najdražih mu odmorišta…

Kao i dosad program sv. Nikoli u čast realizirao je Centar za kulturu Grada Krka, uvevši u krčku adventsku priču koja se tijekom prosinca, uz prilagodbu trenutnim, nimalo zavidnim, okolnostima, nastavlja Adventom u izlogu, novoosmišljenom akcijom Udruge Kreativni Krk kojoj je zadaća krčku starogradsku jezgru pretvoriti u veliki izložbeni prostor, te božićnom izložbom članica Udruge Rukotvorine Krk koja će, kao i prethodnih godina, između 10. i 22. prosinca, biti predstavljena u Galeriji Decumanus.

Izvor i foto: Grad Krk

 

 

error: Content is protected !!