NOĆ KNJIGE 2023: 795. izvedba monodrame “Govorite li hrvatski?” u Puntu

Tako na pitanje Govorite li hrvatski?, Joško Ševo nudi najbolji mogući odgovor – stihove i tekstove nekih od najvećih hrvatskih pjesnika i pisaca

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Ove godine općina Punat će se, pridružujući se brojnim knjižnicama, odgojno-obrazovnim ustanovama i ustanovama u kulturi i znanosti, nakladnicima i knjižarima, javnim i neprofitnim organizacijama, ostalim jedinicama lokalne samouprave, stručnim udruženjima i ostalima, uključiti u ovu nacionalnu manifestaciju.

Noć knjige 2023. za sve stanovnike Punta i otoka Krka, obilježit će se monodramom „Govorite li hrvatski?“, antologijskom predstavom koju, od režije preko odabira tekstova do izvedbe potpisuje Joško Ševo, glumac, profesor hrvatskog jezika i književnosti i redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Predstava Govorite li Hrvatski?, premijerno je izvedena 1994. god i od tada odigrana je 794 puta na scenama u više od 55 zemalja svijeta. Kroz izbor i dramaturgiju tekstova autor je želio iznijeti propitivanje potrebe vrijednosti vlastitoga jezika u naletu sveopće globalizacije, vidljive i u područje hrvatskog jezika.

U predstavi se mogu čuti tekstovi sa Baščanske ploče i iz Šibenske molitve, sve do tekstova Ive Vojnovića, Petra Zrinskog, Ivana Gundulića, Marka Marulića, Marina Držića, Augusta Šenoe, Tina Ujevića, Josipa Prudeusa, Antuna Gustava Matoša, Josipa Pupačića, Jure Franičevića Pločara, Slavka Mihalića, Viktora Vide, Vinka Nikolića i drugih velikana hrvatske riječi i književnosti.

Tako na pitanje Govorite li hrvatski?, Joško Ševo nudi najbolji mogući odgovor – stihove i tekstove nekih od najvećih hrvatskih pjesnika i pisaca.

Monodrama „Govorite li hrvatski“ održat će se u Narodnom domu općine Punat, Novi put 2, 23. travnja 2023. s početkom u 19,30 sati.

error: Content is protected !!