Gastronomija, koncerti, predstave i outdoor: Imamo (barem) 6 razloga zašto je grad Krk ovoga proljeća nezaobilazna destinacija

Glazba, kultura, sport, outdoor… Proljeće u gradu Krku donosi pregršt događanja za sve ukuse i interese

Period predsezone na otoku Krku sigurno je jedan od najljepših u čitavoj godini. Uz sve zeleniju i bujniju prirodu, prošaranu bojama i mirisima, javlja se i pojačana želja za bavljenjem raznim aktivnostima i boravkom u prirodi, a shodno tome, organiziran je i sve veći broj događanja. Kraj ožujka i travanj u gradu i na otoku Krku, kao uvod u predsezonu, obilježit će se mnogim atraktivnim kulturnim, tradicijskim i sportsko-rekreacijskim sadržajima te prigodnim radionicama.

Uskrs uz tradicionalnu otočnu slasticu i nastup klape Vinčace, Uskrsni ponedjeljak uz koncert Gradske glazbe Krk

Na dan svetkovine Uskrsa, u nedjelju, 09. travnja, Turistička zajednica Grada Krka pripremila je blagdansko događanje u sklopu kojeg će se, uz jednu od tradicionalnih otočnih slastica, uskrsnu pincu, te glazbenu pratnju klape Vinčace, višestruke pobjednike Festivala dalmatinskih klapa Omiš, na Veloj placi, od 11.30 sati, dočekivati prvi krčki gosti. Slavlju će dan kasnije, na Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja, prigodnim koncertom u samome gradskom središtu, na Veloj placi, u 18.00 sati, pridonijeti i jedno od najstarijih krčkih glazbenih udruženja – Gradska glazba Krk.

Od krša do zlata – skrivene priče o poznatim povijesnim lokalitetima

Prvu ovogodišnju storytelling etapu, subotama, 08. i 29. travnja te 13. svibnja, donosi Turistička zajednica Grada Krka u suradnji s licenciranim vodičem i interpretatorom baštine. Ove inspirativne interpretacijske šetnje koje, s početkom u 18.00 sati, polaze s Trga krčkih glagoljaša, predstavljaju priliku da se upozna stara gradska jezgra Krka, vodeći se temom Od krša do zlata. Od romaničke Crkve Majke Božje od zdravlja i ljekovitog autohtonog bilja, preko arhitekturom suvremenog osnovnoškolskog kompleksa i dvoglasja tijesnih intervala, pa sve do Trga Kamplin, upoznajte ne samo brojne povijesne lokalitete, već i priče koje ih čine toliko privlačnima.

Sudjelovanje u ovim besplatnim interpretacijskim šetnjama potrebno je prethodno najaviti e-mailom na: tic@tz-krk.hr ili telefonom na: +385 (0)51 220 226, a sve ostale detalje preuzmite na web stranicama TZG Krka.

Kreativni izazov! Radionice izrade i ukrašavanja pisanica te pletenja maslinovih grana

Pridružite se radionicama u organizaciji udruge Rukotvorine Krk. Ovdje je riječ o dva susreta tijekom kojih će se predstaviti mogućnost izrade pisanica u tehnici filcanja krčke ovčje vune te ukrašavanja pisanica slikarskim tehnikama, kao i tri susreta koja će pridonijeti očuvanju i prenošenju tradicionalne tehnike pletenja maslinovih grana.

Dvosatne radionice, namijenjene svim uzrastima, odvijat će se u prostorijama Udruge, na adresi Trg sv. Kvirina 1 u gradu Krku, utorkom, 28. ožujka i 04. travnja, između 18.00 i 20.00 sati, organizirano je filcanje vune i oslikavanje, dok je 30. i 31. ožujka te 01. travnja, u isto vrijeme, na redu pletenje maslinovih grana. U nedjelju, 02. travnja, na štandu pred sjedištem Rukotvorina Krk, između 10.00 i 14.00 sati, održat će se prezentacija svega onog što je izrađeno tijekom prethodno najavljenih susreta, uz javnu demonstraciju iskušanih tehnika.

Spoj rekreacije, gastronomskih užitaka i spoznavanja povijesti

Poviješću i tradicijom nisu inspirirane samo vođene šetnje, već i sportsko-rekreacijski sadržaj. Krk Bike Story je proljetna biciklistička priča koja će sudionicima otkriti prirodne te predstaviti povijesne i gastronomske ljepote južnog dijela otoka Krka; od Baške, preko Punta, pa sve do grada Krka i njegove okolice.

Tijekom dva dana, 15. i 16. travnja, svi zainteresirani rekreativci pozvani su na bicikliranje atraktivnim otočnim ambijentima, s time da je prvog dana na redu otkrivanje okolice Baške i suhozidine arhitekture, uz kušanje ljekovitog eliksira – domaćeg meda, a drugog Punta i grada Krka gdje će se, uz degustiranje domaćih sireva, spoznavati tajne Frankopana. Ovu dvodnevnu biciklističku avanturu donosi Putnička agencija Promotiv Travel Outdoor u suradnji s turističkim zajednicama Općine Baška, Općine Punat, Grada Krka i otoka Krka.

Na koji se način prijaviti i osigurati svoje mjesto na biciklijadi doznajte na web stranicama TZG Krka.

Intermezzo u formi dviju kazališnih predstava

Do novih istraživačko-edukativnih i kreativnih pothvata opustiti se možete uz dvije kazališne predstave koje Centar za kulturu Grada Krka organizira u sklopu osme sezone programa Vama glumimo. U petak, 21. travnja, s početkom u 20.00 sati, na redu je Sketch Improv Show, s time da će glavni akteri ove spontane stand up večeri, pored publike, biti Zlatan Zuhrić Zuhra, Goran Vinčić Vinča, Tin Sedlar i Marko Dejanović Panda. Ciklus dječjih kazališnih predstava, sljedećeg dana, 22. travnja, u 11.00 sati nastavlja Eko patrola, Udruge Mali grad, u kojoj će svoje glumačke vještine najmlađim poklonicima kazališta demonstrirati Kristijan Ugrina i Vedran Živoli.

Svi dramski programi iz serije Vama glumimo odvijaju se u prostoru krčke osnovnoškolske sportske dvorane smještene na Trgu krčkih glagoljaša, a ulaznice po cijeni od 4,50 eura za dječje i 8,00 eura za ostale predstave, mogu se kupiti u Galeriji Decumanus. Sve informacije, uz mogućnost rezervacije ulaznica, dostupne su pozivom na +385 (0)51 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.

Vođenja Camino Krk rutom – obilazak istočnog i južnog dijela otoka

Boravak u prekrasnim prirodnim ambijentima i otkrivanje kulturno-povijesne dimenzije otoka, uz interpretacijske šetnje i jedinstvenu biciklističku avanturu, nastavlja se manifestacijom Camino Krk Story kojoj je ove godine zadaća popularizirati tri posljednje dionice Camino Krk rute, točnije istočni i južni dio otoka. Prva od dviju susljedno organiziranih etapa koje će se uz stručno vodstvo odvijati u vrijeme vikenda, 22. i 23. travnja kreće od Čižića, preko Vrbnika, do Baške, a nastavlja se tjedan dana kasnije, 29. i 30. travnja, od Baške, preko Punta i Kornića, pa sve do Krka.

Prijave za obje predstavljene etape su zatvorene s obzirom na popunjenost svih raspoloživih mjesta.

Kalendarski prikaz događanja:

28. ožujka i 04. travnja 2023., 18.00 – 20.00
Besplatne radionice izrade uskršnjih dekoracija u tehnici filcanja krčke ovčje vune te ukrašavanja pisanica slikarskim tehnikama
Radionice vodi: Udruga Rukotvorine Krk
Trg sv. Kvirina 1, sjedište Udruge Rukotvorine Krk

30. i 31. ožujka te 01. travnja 2023., 18.00 – 20.00
Besplatne radionice pletenja maslinovih grana
Radionice vodi: Udruga Rukotvorine Krk
Trg sv. Kvirina 1, sjedište Udruge Rukotvorine Krk

02. travnja 2023., 10.00 – 14.00
Javna prezentacija pisanica i ispletenih maslinovih grana
Prezentaciju vodi: Udruga Rukotvorine Krk
Trg sv. Kvirina 1, sjedište Udruge Rukotvorine Krk

08. i 29. travnja te 13. svibnja 2023.
Od krša do zlata – tematske interpretacijske šetnje krčkom starom gradskom jezgrom
Storytelling vodič: Slavica Peričić
Start: Trg krčkih glagoljaša, u 18.00 sati
Detalje preuzmite na web stranici TZG Krka.

09. travnja 2023., u 11.30 sati
Prigodna podjela tradicionalne otočne slastice – uskrsne pince i nastup klape Vinčace
Vela placa

10. travnja 2022., u 18.00 sati
Koncert Gradske glazbe Krk
Vela placa

15. i 16. travnja 2023.
Krk Bike Story
Baška – Punat – Krk
Detalje preuzmite na web stranici TZG Krka.

21. travnja 2023., u 20.00 sati
Vama glumimo!
BIS comedy: Sketch improv show Zlatana Zuhrića Zuhre, Gorana Vinčića Vinče, Tina Sedlara i Marka Dejanovića Pande
Dvorana osnovne škole, Trg krčkih glagoljaša
Ulaznica: 8,00 EUR

22. travnja 2023., u 11.00 sati
Vama glumimo!
Predstava za djecu Eko patrola, Udruga Mali grad
Dvorana osnovne škole, Trg krčkih glagoljaša
Ulaznica: 4,50 EUR

22. i 23. travnja 2023.
Camino Krk Story
Čižići – Vrbnik – Baška

29. i 30. travnja 2023.
Camino Krk Story
Baška – Punat – Kornić – Krk

error: Content is protected !!