LAG Kvarnerski otoci krenuo u izradu nove Lokalne razvojne strategije za period 2023. – 2027.

LAG je u proteklom periodu pomogao preko 40 malih poljoprivrednih gospodarstava da unaprijede svoje poslovanje te 14 projekata unaprjeđenja infrastrukture na svome području: otoku Krku, Cresu i u Malom Lošinju

Lokalna akcijska grupa Kvarnerski otoci je krenula u izradu nove Lokalne razvojne strategije za razdoblje od 2023. do 2027. godine.

Prošla strategija (LRS 2014.-2020) sadržavala je preko 10 milijuna kuna koji su putem LAG natječajima dodijeljeni za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te ulaganju u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Konkretno, LAG je pomogao preko 40 malih poljoprivrednih gospodarstava da unaprijede svoje poslovanje te 14 projekata unaprjeđenja infrastrukture na svome području: otoku Krku, Cresu i u Malom Lošinju.

LAG-ovi provode LEADER pristup, EU pristup ruralnom razvoju koji predstavlja novu inovativnu komponentu unutar politike ruralnog razvoja EU. Ovaj razvoj nastao je u cilju poboljšanja učinkovitosti provedbe razvojnih strategija tako da se o njima odlučuje na lokalnoj razini. Kroz LEADER pristup promovira se održivi razvoj u ruralnim područjima EU uz vođenje brige o ekonomskom i društvenom razvoju te zaštiti okoliša. Jedna od osnovnih karakteristika LEADER-a je stavljanje naglaska na lokalno stanovništvo, koje se oduvijek smatralo glavnim čimbenikom ruralnih područja. Također, jedno od načela LEADER-a je „Pristup odozdo prema gore (bottom up)“– široko uključivanje svih raspoloživih snaga u lokalnim zajednicama doprinosi kvalitetnom razvoju bogatstvom ideja i mogućih rješenja.

U skladu s ovim načelima LAG Kvarnerski otoci organizira tri radionice:

15.09.2022. Cres – 09:00 Vijećnica grada Cresa
15.09.2022. Mali Lošinj – 14:00 Gradska knjižnica
20.09.2022. Krk – 17:00 Kino Krk

“Pozivamo vas da se odazovete u što većem broju kako bi mjere i natječaji koje ćemo raspisivati što više odgovarali potrebama na terenu! Prijave na lag@kvarnerski-otoci.hr uz napomenu za koji grad se javljate”, ističu iz LAG-a Kvarnerski otoci.

Foto: Ivan Brčić
error: Content is protected !!