Krčki šestaši sa svojim učiteljima u ekoprojektu “Maslina” rade na vlastitom maslinovom ulju

Gotov proizvod – školsko maslinovo ulje, flaširat će se u prethodno pripremljene staklene boce, s logom čiji je dizajn osmislila učiteljica likovne kulture Alma Dujmović s učenicima.

40 učenika šestih razreda Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk sljedećeg će tjedna sudjelovati u ekoprojektu “Maslina”.

“Izgradnjom nove zgrade Matične škole Krk, uz istočni dio korpusa zgrade, naši osnovnoškolci dobili su dio dvorišne parcele pogodne za organizaciju školskoga vrta. Ondje je tako zasađeno devet stabala masline za čiji su se uzgoj i rast godinama brinuli ne samo učenici već i njihovi učitelji, a redovita i pomna briga ove će jeseni rezultirati bogatom berbom, i to petom po redu. U tom smo smislu razradili projekt koji bi bio namijenjen prije svega učenicima šestih razreda s obzirom da se najviše oslanja na sadržaje prirode za spomenute razrede i vidimo ga kao praktični nastavak teorijskoga znanja koje učenici stječu tijekom satova”, uputio nas je u projekt ravnatelj škole Serđo Samblić.

Prema planu, inicijalno će predavanje o maslini u školskom masliniku održati bivši učenici naše škole, danas diplomirani agronomi, Saša Grgantov i David Mrakovčić, a potom slijedi i berba maslina. Ubrani plodovi odnijet će se na preradu u toš, gdje će prije same meljave, o procesu prerade maslina i o proizvodnji maslinovog ulja učenicima govoriti vlasnik toša, Siniša Tudor.

Gotov proizvod – školsko maslinovo ulje, flaširat će se u prethodno pripremljene staklene boce, s logom čiji je dizajn osmislila učiteljica likovne kulture Alma Dujmović s učenicima.

Također, koristeći se mogućnostima 3D-printera, izrađen je prikladni privjesak čiji je dizajn osmislila učiteljica tehničke kulture Marija Prihoda s učenicima. Video zapis o cjelokupnom tijeku projekta za školsku će arhivu snimiti i na DVD pohranili učenici škole.

Ovaj vrijedan projekt na rasporedu je već ovoga ponedjeljka.

error: Content is protected !!