Korak ka stvaranju novog turističkog proizvoda: Na Krku započela edukacija za interpretatore baštine, Interpret Europe

Praktični dio edukacije će bit organiziran u Frankopanskom kaštelu Krk, u novom interpretacijskom centru i Interpretacijskom centru povijesti pomorske baštine otoka Krka.

U Krku je ovoga petka, u organizaciji turističkih zajednica otoka Krka, započela edukacija za interpretatore baštine, u kojoj je sudjelovalo 14 licenciranih turističkih vodiča željnih novih znanja. Edukacija uključuje 40 sati vježbi i radionica a vodi je Samia Zitouni, certificirana trenerica s dugogodišnjim iskustvom u turizmu, koja će sudionike kroz dva vikenda poučiti kako približiti
baštinu posjetitelju te kako baštinu pretvoriti u doživljaj i pomoći posjetitelju razumjeti njezinu vrijednost.

 “Na Krku je 21.5. započela edukacija za interpretatore baštine po metodi Interpret Europe. Zajedno ćemo raditi na tome da mnoštvo važnih činjenica i podataka o Krku pretvorimo u zanimljive priče i posjetiteljima omogućimo puni doživljaj kulture našeg najvećeg otoka. Na koji način za nestručnog posjetitelja suhoparne činjenice pretvoriti u zanimljivi doživljaj? Kako uključiti baštinsku zajednicu u priču o otoku, njegovim kulturnim i prirodnim znamenitostima? Pripovijedanje i priča najlakše ruše barijere prema našim slušateljima”, pojašnjava Zitouni.

Po završetku edukacije, od svih polaznika se očekuje kreiranje barem jedne nove interpretacijske ture za svaku destinaciju / turističku zajednicu s otoka Krka. Kolika je vrijednost ovakvog programa, otkrila je direktorica TZG Krka, Ivana Kovačić:

“Vjerujem da je ovo prvi korak ka stvaranju jednog novog turističkog proizvoda. Storytellling, kao kulturno-turistički proizvod, pruža osjećaj nezaboravnog iskustvenog turističkog doživljaja, legendi i priča iz grada i otoka Krka koji bi bili povijesno autentični, ali bi se prilagodili sadašnjem mjestu i vremenu. Riječ je o inovativnom kulturno-doživljajnom proizvodu koji je ujedno i marketinški alat, ali i komunikacijsko sredstvo. Storytelling na otoku Krku, kao i u Krku, gradu povijesti i kulture, mogao bi biti inovativni sadržaj i jedinstveni doživljaj za posjetitelje destinacije koji bi ponudio putovanje kroz vrijeme, odmak od klasične turističke ponude isticanjem kulturnih specifičnosti na suvremen način”, ističe direktorica TZ-a Grada Krka i napominje:

“U ovom ciklusu edukacije, bilo bi nam jako važno doći do dobrog odaziva vodiča koji će proći edukaciju i biti naši suradnici spremni prezentirati našu bogatu baštinu po principu Storytellinga. Nadam se da ćemo putem ove edukacije doći do kvalitetnih ideja i budućih suradnika – turističkih vodiča / interpretatora baštine”, ističe Kovačić.

Praktični dio edukacije će bit organiziran u Frankopanskom kaštelu Krk, u novom interpretacijskom centru i Interpretacijskom centru povijesti pomorske baštine otoka Krka. Važnost ove edukacije ističe i Daniel Manzoni, direktor TZ-a Općine Malinska.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo da smo uspjeli organizirati ovu radionicu koja je pokazala veliki interes među turističkim vodičima sa područja otoka Krka i cijele PGŽ, ali i šire. Vjerujemo kako je ovo tek početak dugoročne suradnje svih TZ s otoka Krka sa našim profesionalcima “sa terena”, odnosno licenciranim turističkim vodičima, kako bismo na što atraktivniji i originalniji način mogli domaćem stanovništu te svim budućim posjetiteljima mogli dočarati bogatstvo prirodnih, kulturnih i povijesnih obilježja našeg otoka, pojedinačno karakterističnih i “skrojenih”od strane polaznika edukacije za svaku TZ. Ujedno se radi se o novom turističkom sadržaju koji će biti sastavni dio nastavka zajedničkog programa ljetnih manifestacija”, pojašnjava Manzoni.

Po završetku edukacije, nakon uspješno završenog zadatka, svaki polaznik dobit će certifikat izdan od Interpret Europe. Čitav projekt je sufinanciran od svih turističkih zajednica otoka Krka i predstavlja još jednu uspješnu suradnju krčkih TZ-ova.

error: Content is protected !!