Razvoj cikloturizma na Kvarneru: TZ Kvarnera i TZ otoka Krka zajednički nastavljaju razvijati ovaj popularni oblik ponude

Na otoku Krku se u posljednjih nekoliko godina održavaju atraktivni međunarodni i lokalni outdoor programi, pa je u cilju motiviranja novih dolazaka posebice u pred i posezoni, a nakon pandemije, Turistička zajednica otoka Krka u suradnji s ostalim otočnim lokalnim turističkim zajednicama pokrenula projekt “Razvoj brenda Krk Outdoor”.

Kvarner danas nudi više od 3.000 kilometara uređenih biciklističkih i pješačkih staza. Zahvaljujući ovoj dobro osmišljenoj mreži staza, koju razvijaju i održavaju lokalne turističke zajednice u suradnji sa svojim dionicima na terenu, upravo se ta infrastruktura najjače naglašava i koristi u promotivnim aktivnostima. Danas, više nego ikad prije, svjedoci smo kako su aktivnosti u prirodi postale broj jedan u našoj svakodnevici, a globalni je trend postao baviti se nekim oblikom sportske rekreacije. Biciklizam, pješačenje, trčanje ili razni oblici vježbanja na otvorenom definitivno predvode taj trend.

Turistička zajednica Kvarnera već dugi niz godina radi na razvoju i promociji Kvarnera kao outdoor regije. Jer kvalitetna ponuda outdoor aktivnosti jedan je od ključnih elemenata za izradu programa kojima se može produžiti turistička sezona na destinaciji, a istovremeno izvrsno se nadopunjuje s našim najjačim proizvodima – zdravstvenim turizmom i gastronomijom.

Do sada je Turistička zajednica Kvarnera provela više edukacija za specijalizirane biciklističke vodiče, i to u suradnji s agencijom IRTA i gospodinom Martinom Čotarom, koji ovu vrstu osposobljavanja uspješno provode još od 2008. godine. Danas je na Kvarneru aktivno cca 30-ak biciklističkih vodiča, specijaliziranih za vođenje tura po Kvarneru, kako znanjem jezika tako i svojim vještinama u biciklizmu.
Na inicijativu Turističke zajednice otoka Krka i ove godine organiziran je program edukacije biciklističkih vodiča koji se održava na otoku Krku. Inicijativa je krenula iz razloga što se otok Krk sve više ističe kao zanimljiva i tražena destinacija za aktivni odmor.  Na otoku Krku se u posljednjih nekoliko godina održavaju atraktivni međunarodni i lokalni outdoor programi, pa je u cilju motiviranja novih dolazaka posebice u pred i posezoni, a nakon pandemije, Turistička zajednica otoka Krka u suradnji s ostalim otočnim lokalnim turističkim zajednicama pokrenula projekt “Razvoj brenda Krk Outdoor”. Ove godine u sklopu projekta već se započelo s izradom Strategije razvoja outdoora.

U sklopu edukacije ujedno i najavljujemo zajedničke predsezonske biciklističke programe pod nazivom “Krk Bike Story” koji se održavaju na otoku Krku tijekom mjeseca lipnja i koje zajednički organiziraju sve krčke turističke zajednice. Radi se o atraktivnim biciklističkim turama, koje su organizirane kroz tri programa: Krk Bike Adrenaline Story (05.06.-06.06.), zatim Krk Bike Romantic Story (12.06.-13.06.), te Krk Bike Family Story (19.06.-20.06.). Ovi zanimljivi biciklistički programi dodatna su ponuda za sve željne zabave, adrenalina te obiteljskih okupljanja, a uključit će se moći i naši biciklistički vodiči koji će upravo na ovoj edukaciji proći dodatnu obuku u teoriji i praksi, učeni od strane vrsnih edukatora.

Edukacija za biciklističke vodiče obrađuje gradiva važna za pružanje kvalitetne i sigurne usluge: kartografija, orijentacija, fiziologija, sportska prehrana i trening, izrada turističko/biciklističkih programa, upravljanje grupom cikloturista i vođenja, prva pomoć, tehnike vožnje, terensko servisiranje bicikla, kao i upoznavanje sa zakonskom regulativom. Maksimalan broj polaznika koji se mogao prijaviti je bio 25, te su zbog velikog interesa sva mjesta u vrlo kratkom vremenu popunjena. Važno je za naglasiti kako će uspješni polaznici dobiti i Uvjerenje o položenom stručnom osposobljavanju na osnovi kojega pri Hrvatskom biciklističkom savezu mogu izraditi licencu biciklističkog vodiča za 2021. godinu (i nadalje). Program edukacije zajednički sufinanciraju Turistička zajednica otoka Krka, Turistička zajednica Kvarnera te Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka, što znači da su za polaznike sa otoka Krka cijenu kotizacije od 500,00 kn financirale otočne turističke zajednice, a za ostale iz županije je cijena kotizacije iznosila 500,00 kn, s odnosno 1.100,00 kn ako nemaju prebivalište na području Primorsko-goranske županije.

“Regija Kvarner se posljednjih nekoliko godina vrlo uspješno razvija u outdoor destinaciju. Kvalitetna infrastruktura i ponuda te prirodne ljepote regije na kojoj u istom danu možete boraviti na moru ili gorju i više nego uspješno udovoljavaju danas globalno popularnom trendu bavljenja sportskom rekreacijom. Zahvaljujući tim prednostima, Turistička zajednica Kvarnera sustavno radi na razvoju outdoor ponude. Prepoznali smo i svjesni smo velikog potencijala kojega regija ima u segmentu cikloturizma i zato smo primjerice kroz projekt Kvarner Family pokrenuli prilagođavanje obiteljskog smještaja za prihvat cikloturista (oznake Bike (i Hike) Friendly), organiziramo edukacije, radimo na promociji staza na destinacijama, te dajemo financijsku podršku velikim međunarodnim manifestacijama na kojima sudjeluju najbolje svjetske ekipe / pojedinci, i koje nam osiguravaju snažnu medijsku popraćenost kroz izravne televizijske prijenose, reportaže i najave. Edukacija djelatnika u cikloturizmu također ima važnu ulogu u kvaliteti ponude, jer upravo su vodiči naličje našeg turizma te istinski ambasadori destinacije. O njihovom znanju, vještini i ljubavi prema pojedinim destinacijama uvelike ovisi i doživljaj naših gostiju. U ovom slučaju, angažiranjem specijaliziranih biciklističkih vodiča dolazimo do zagarantirane kvalitete usluge, ali i sigurnosti i zadovoljstva gostiju, što potvrđuje tvrdnju da je čovjek ključ uspjeha!”, ističe direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Razvoj outdoor ponude na Kvarneru definiran je i kroz strateške dokumente koje su donijeli Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Kvarnera. Uz Strateški plan razvoja turizma, tu je i Operativni plan razvoja cikloturizma na području Primorsko-goranske županije, u čijoj je izradi i aktivno sudjelovala Turistička zajednica otoka Krka. Oba dokumenta razrađuju smjernice za promociju cikloturizma ali i njegovo povezivanje s ostalom turističkom ponudom Kvarnera. Krajnje, kroz razvoj cikloturizma želi se potaknuti i razvoj poduzetništva kroz pružanje raznoraznih popratnih usluga koje bi zainteresirale cikloturista.

“Prema rezultatima TOMAS istraživanja, gosti iz Njemačke i Slovenije koji na Kvarneru čine udjel od značajnih 50% (30% Njemačka i 20% Slovenija), kao jedan od najvažnijih motiva dolaska navode outdoor aktivnosti. Još ako spomenemo da su primjerice cikloturisti dobri potrošači, da najviše putuju u razdoblju pred i posezone i da su ekološki osvješteni, razumljivo je zašto smo toliko posvećeni razvoju ponude koja zadovoljava specifične potrebe tih gostiju”, govori Peršić Živadinov.

error: Content is protected !!