Komadina: Kod LNG-a nije nađen klor, sumnja se na balastne vode

Jedan uzorak, uzet s 500 m udaljenosti od terminala, pokazao je velik broj mrtvih mikroorganizama što navodi na sumnju da je neki brod ispustio balastne vode, izvijestio je Komadina

Na redovitom susretu s novinarima župan Zlatko Komadina se osvrnuo na najvažnije aktualnosti u PGŽ, među kojima i navodno zagađenje u blizini LNG terminala u Omišlju.

Komadina je ovom prilikom istaknuo da je zatražio analizu mora od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Svi su uzorci pokazali da nema biološkog zagađenja niti klora, dok je jedan uzorak, uzet s 500 m udaljenosti od terminala, pokazao velik broj mrtvih mikroorganizama što navodi na sumnju da je neki brod ispustio balastne vode, izvijestio je Komadina.

Podsjetimo, brojni građani primijetili su prošloga tjedna na površini mora nedaleko LNG-a u Omišlju masni sloj i naslage koji su upućivali na zagađenje, nakon čega je udruga Eko Kvarner sve prijavila nadležnim institucijama. Izvidi na licu mjesta pokazali su, međutim, da je more uglavnom – čisto.

Župan je na susretu s novinarima ujedno upozorio novinare i da PGŽ nije bila protiv LNG terminala, te podsjetio da je zastupala ideju kopnenog terminala koji će primjenjivati najviše ekološke standarde.

error: Content is protected !!