FOTO/VIDEO Jučer je interveniralo tri puta: Upoznajte bura vozilo – kombi koji otočanima život znači

U 2022. godini odrađene su ukupno 24 intervencije, a u jednom danu znalo ih je biti i sedam! U tekućoj 2023. godini bura vozilo je interveniralo već 9 puta. Svaka intervencija – jedan spašen život

Zahvaljujući Krčkom mostu, otok Krk mnogima se čini gotovo kao dio kopna. No da to baš i nije tako najbolje znaju otočani koji nekoliko puta godišnje zbog olujne ili orkanske bure s udarima i preko 200 km/h “zaglave” na otoku, budući da se u takvim uvjetima Krčki most zatvara za sav promet. Period prevrtljive veljače i marčanih bura koje nam slijede dio je godine kada se to najčešće događa, a u tim trenucima, zatreba li kome hitna hospitalizacija, spas dolazi u obliku tzv. bura vozila.

Kako doznajemo od vatrogasca Marina Bubnja, riječ je o kombiju koji se od običnog na prvi pogled razlikuje tek po rešetkama na prozorima, no daleko je teži – težina praznog vozila iznosi 2600 kilograma, što mu omogućuje siguran prelazak mosta i uz snažne udare olujne bure.

Bura vozilo je trajno stacionirano u Omišlju, u DVD-u Njivice, a vozači su operativci DVD-a Njivice sa naglaskom na zapovjednika Roberta Renka, dok je Goran Grubišić u svojstvu zapovjednika JVP KRK gotovo uvijek suvozač. Intervencija kreće kada vatrogasce u pomoć pozovu djelatnici hitne medicinske pomoći, a praksa je takva da se pacijenti na prvoj benzinskoj postaji na kopnu predaju timu hitne medicinske pomoći iz Rijeke, ili se u slučaju potrebe voze bura vozilom direktno na hitnu pomoć na Sušaku.

Koliko je ovakvo vozilo važno za otočane najbolje svjedoče brojke: u 2022. godini odrađene su ukupno 24 intervencije, a u jednom danu znalo ih je biti i sedam. U tekućoj 2023. godini bura vozilo je interveniralo već 9 puta. Svaka intervencija – jedan spašen život.

Osim ozlijeđenih i bolesnika, u bura vozilu vozile su se i trudnice, a dobro je znati da je ono posebno prilagođeno sigurnom prijevozu bolesnika na sličan način kao i kombiji hitne medicinske pomoći.

Bez obzira na sve mjere predostrožnosti, bura je iznimno snažan vjetar koji pri orkanskim udarima bez problema može prevrnuti osobni automobil, kombi vozilo ili kamion, stoga je za upravljanje bura vozilom potrebno i iskustvo i zavidna doza hrabrosti – osobito u uvjetima kada se prevozi osoba kojoj je ugrožen život.

“Prvi put kada sam se našao za volanom bura vozila u pitanju je bio hitni prijevoz trudnice, a za sjesti za volan u takvim okolnostima, dok vam bura “gura” volan, potrebna je zaista određena doza hrabrosti i ludosti. Ogromna je to odgovornost, zato osobito želim naglasiti koliko je važan i vrijedan posao koji obavlja naš zapovjednik Robert Renka, koji je gotovo uvijek za volanom”, ističe vatrogasac Marin Bubanj.

Upravo Renka i Grubišić i ove su nedjelje uspješno prevezli čak troje pacijenata preko Krčkog mosta, pri udarima bure koji su tijekom poslijepodneva bili snage od 150 pa sve do 170 km/h.

“Nakon dvije intervencije u posljepodnevnim satima, trećeg pacijenta smo prevezli na kopno nešto iza ponoći. Naime, vozilo hitne pomoći spada u prvu skupinu vozila koja kod jačih udara bure ne može preko mosta čak i kada osobna vozila još mogu”, pojašnjava Goran Grubišić, zapovjednik JVP Grada Krka.

“Svaka intervencija je potencijalno spašavanje života. To je naša dužnost, odgovornost i dio našeg posla, tako da ne razmišljamo o opasnosti, nego o tome kako da pacijenta sigurno prevezemo na kopno”, kaže Grubišić. U bura vozilu, kaže, nitko se još nije (po)rodio, iako su više puta prevozili trudnice.

Najjači udar koji je bura vozilo dosad na Krčkom mostu uspješno izdržalo, prisjeća se Grubišić, dogodio se u vrijeme kada je na čelu JVP Grada Krka još bio zapovjednik Dinko Petrov – tada je izmjeren udar vjetra od čak 186 km/h.

A kako izgledaju udari bure od oko 180 km/h dobro opisuje i video prilog koji je naša ekipa snimila kod utvrde Maltempo na Krku u veljači 2021. godine.

error: Content is protected !!