Kakva je situacija s vodom na Krku? Ponikve: Ako se suša nastavi, bit će problema

“Učinit ćemo sve što nam resursi omogućavaju kako ne bi došlo do neželjenih ograničenja u vodoopskrbi, ali ako se sušno razdoblje produži, u drugoj polovici kolovoza možemo očekivati probleme na području koji se opskrbljuje iz izvorišta Ponikve i ViK Rijeka”

U kontekstu vijesti o redukcijama vode u pojedinim priobalnim regijama te dugom sušnom razdoblju, neizbježno se postavlja pitanje kakva je situacija s vodom na otoku Krku. Krčke Ponikve na tu su temu na svojim službenim web stranicama objavile detaljan izvještaj koji prenosimo u cijelosti:

“Posljednjih je godina uobičajeno sušno razdoblje s nedovoljno padalina tijekom lipnja i srpnja što, zbog riješene vodoopskrbe za najveći dio otoka, stanovnici i gosti otoka niti ne osjete, a kolovoške padaline nadoknade ljetni „minus“. Dok brojna turistička mjesta najavljuju ili već provode redukcije vode, mi još nismo u toj situaciji, ali imamo tu mogućnost da i osobnim primjerom spasimo svaku nepotrebno utrošenu kap vode. Naša će nam izvorišta i akumulacije biti zahvalne.

Što trebamo znati o našoj vodi?

  • Iz izvorišta Ponikve i vodoopskrbnog sustava Rijeka pokriva se 80% ukupne potrošnje vode na otoku Krku u ljetnom razdoblju (srpanj i kolovoz);
  • Dijelovi otoka neovisni o izvorištu Ponikve i ViK Rijeka su područje Bašćanske kotline, Stara Baška i područje općine Vrbnik koji se opskrbljuju iz svojih izvora vode;
  • Trenutne rezerve vode na izvorištu Ponikve su na razini 2020. godine (vidi grafikon 1.), ali je potrošnja u odnosu na 2020. veća za 25%, a povećana potrošnja vode nadoknađuje se većom količinom vode koja se preuzima iz ViK Rijeka koja je ograničena tehničkim mogućnostima sustava, trenutno se preuzima 80% ukupnih mogućih količina vode.

grafikon padalina

graf stanja vode

  • 2020. godine nije bilo nikakvih problema s vodoopskrbom, ali godine nisu potpuno usporedive zbog tadašnje situacije s pandemijom i smanjenom ukupnom potrošnjom vode
  • Količina oborina do kraja lipnja ove godine je 40% manja od istog razdoblja lani (odnosno od uobičajene količine) i iznosi 325 l/mm2, što se poklapa s količinom oborina koja je pala i 2020. godine (309 l), kada je bio isti nivo u akumulaciji
  • Ozbiljna količina oborina nije pala od prosinca 2021. godine
  • Prosječna godišnja količina oborina iznosi 1240 l/mm2
  • Po dosadašnjem iskustvu, kada imamo sušno proljeće i ljeto, nestabilnosti započnu nešto ranije pa je 2020. godine u nekoliko navrata u kolovozu palo ukupno 122 l/mm2 , što je pomoglo da ta godina prođe bez problema.

ČUVAJMO NAŠE VODNE RESURSE I IZVORE

Ne uzimajmo pitku vodu na „špini“ kao „zdravo za gotovo“, već je savjesno koristimo,  pogotovo u godinama kao što je ova, ali i one koje nam tek slijede. Učinit ćemo sve što nam resursi omogućavaju kako ne bi došlo do neželjenih ograničenja u vodoopskrbi, ali ako se sušno razdoblje produži, u drugoj polovici kolovoza možemo očekivati probleme na području koji se opskrbljuje iz izvorišta Ponikve i ViK Rijeka.”

error: Content is protected !!