Je li policija ovih dana pojačano čuvala LNG u Omišlju? Pitali smo Policijsku upravu

Terminal na Krku ima geopolitičku i stratešku dimenziju u okviru jačanja europskog energetskog tržišta i povećanja sigurnosti opskrbe plinom zemalja Europske unije, a posebno zemalja srednje i jugoistočne Europe

Policijsko kombi vozilo posljednjih je dana neprekidno dežuralo na početku pristupne ceste za LNG Hrvatska, na području Omišlja na otoku Krku, a pojedini čitatelji javljali su i da je za prolaz tim područjem policijskim službenicima bilo potrebno predočiti osobnu iskaznicu.

Sukladno situaciji u svijetu, među otočanima se proširila informacija da je riječ o dodatnoj mjeri predostrožnosti s obzirom na situaciju u Ukrajini i činjenici da je upravo plin ovih dana jedna od najaktualnijih tema u Europskoj uniji. Također, takvom je dojmu pridonijela i izjava premijera Plenkovića o podizanju sigurnosne pripravnosti.

Upit o aktualnoj situaciji proslijedili smo PU Primorsko-goranskoj.

“Obavještavamo Vas da policijski službenici u sklopu planiranih zadaća obavljaju policijske poslove na području nadležne policijske postaje, a što uključuje i lokaciju navedenu u Vašem upitu”, odgovoreno nam je iz Policijske uprave.

“Terminal na Krku ima geopolitičku i stratešku dimenziju u okviru jačanja europskog energetskog tržišta i povećanja sigurnosti opskrbe plinom zemalja Europske unije, a posebno zemalja srednje i jugoistočne Europe koje za sebe žele osigurati novi pouzdani dobavni pravac plina. Riječ je o projektu koji je od strateškog značaja za Europsku uniju i Republiku Hrvatsku”, ističe se na stranicama LNG Hrvatska.

Terminal je uključen na listu EU projekata od zajedničkog interesa (PCI) te su mu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 101,4 milijuna eura.

Tehnički kapacitet terminala je 2,6 milijarde kubičnih metara godišnje.

error: Content is protected !!