Inspirirani otočnom prirodnom baštinom: Odabrana deseta serija krčkih suvenira

Krčani i njihovi gosti na raspolaganju imaju čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativnih i/ili uporabnih predmeta, domaćih gastro proizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija, što su predstavljeni i putem digitalnog kataloga

Turistička zajednica Grada Krka sredinom siječnja raspisala je deseti po redu natječaj za prijavu rješenja suvenira koji su nakon izvršene selekcije dobili potvrdu originalnosti, a krajem godine bit će predstavljeni u krčkoj Galeriji Decumanus, kao dio postava izložbe MI.21 – nagrade & događanja.

Na jubilarni, deseti natječaj, u čijem su fokusu bile kulturne i turističke vrijednosti grada i otoka Krka s naglaskom na prihvaćanje kreativnih izazova inspiriranih otočnom prirodnom baštinom, pristigao je najveći broj prijava do sada – 39 prijedloga od 21 proizvođača/autora, s prostora čitave Hrvatske. Ovaj rezultat potvrđuje kako ovakve inicijative i dalje imaju brojne poklonike. Od niza zaprimljenih prijedloga odabrano ih je šesnaest koji su uspješno zadovoljili natječajne kriterije.

Suvenir, kao svojevrstan prezent grada i otoka Krka, predstavlja odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, odnosno na različite načine prezentira njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu. Sama tematska dimenzija ovogodišnjeg natječaja motivirana je, ponajprije, jednom od posljedica pandemije koronavirusa koja se ogleda u povratku prirodi i koji pored mnogih drugih blagodati ima potencijal pokrenuti kreativnost i potaknuti na stvaranje, o čemu jasno svjedoči i nekolicina novoizabranih suvenira.

Paleta originalnih krčkih memorabilija odsad će biti bogatija za:

Zlatne kapi otoka (100 ml) – ekstra djevičansko maslinovo ulje s dodatkom jestivih zlatnih listića (Alen Mrakovčić)
Ručno oslikane drvene magnete (Andrea Marhofer)
Rožice od gromače – keramičku narukvicu, ogrlicu i broš s motivom mrgara (Blanka Petric, Obrt za izradu unikatne keramike Atelijer Cambun)
Ručno rađene loptice od krčke ovčje vune za sušilicu i perilicu rublja (Jasminka Gršković, OPG Gršković Jasminka)
Kamižot – ukrasnu keramičku posudicu inspiriranu krčkom narodnom nošnjom (Katica Orlovčić)
Šesterostrani zdenac s Vele place – ukrasnu kutiju za nakit od laserom gravirane šperploče (Ivica Lukarić, Obrt za izradu reklama i graviranje Konto)
Pamučnu mušku majicu kratkih rukava s apliciranim portretom Antonija Udine Burbura – posljednjeg govornika veljotskog jezika i pamučnu žensku majicu kratkih rukava s apliciranim tekstom Antonio Udina Burbur (Ljubica Marević)
Veliki nasapunani pozdrav iz Krka – poklon-paket s prirodnim sapunima (Mirela Rušin Kokotović i Andrijana Fiorentin Rušin, Obrt za usluge Lavandin)
KuSshh – liniju prirodne kozmetike za njegu lica (Monika Kovač, Anagraf d.o.o., Plantaža KuSshh)
Immortella – smilje, komplet mjedenog nakita (naušnice, narukvica i ogrlica) inspiriran cvijetom smilja (Smiljka Franjić i Kristina Ladika)
Krčkog ćuka – ukrasnu keramičku posudicu, Plemenitu perisku (Pinna nobilis) – ukrasni keramički pladanj
Praza (ovna) – ukrasnu keramičku posudicu (Zvjezdana Depikolzvane, Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella)

Na selekciji prijedloga suvenira zaprimanih tijekom veljače i ožujka, uz direktoricu Turističke zajednice Grada Krka Ivanu Kovačić, svoj trud i stručnost uložilo je i Povjerenstvo u čijem su sastavu Dino Jakovljević u svojstvu predsjednika te članovi Lucija Morić i Igor Gržetić.

S obzirom na sve dosad odabrane suvenire, koje od ostatka ponude izdvaja originalnost, autentičnost, promišljen koncept te možda ponajviše kvaliteta izrade, Krčani i njihovi gosti na raspolaganju imaju čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativnih i/ili uporabnih predmeta, domaćih gastro proizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija, što su predstavljeni i putem digitalnog kataloga dostupnog OVDJE.

Također, svi certificirani krčki suveniri mogu se pregledati i pomoću aplikacije integrirane u sustav gradskog info-displeja postavljenog na ulazu u starogradsku jezgru grada Krka.

Novim krčkim suvenirima tako će se dodijeliti prepoznatljiva markica s istaknutim dvojezičnim geslom Dar iz Krka, a bit će uvršteni i u digitalni dvojezični katalog koji na jednom mjestu, uz fotografiju i kontakt podatke proizvođača/autora, objedinjuje čitavu certificiranu suvenirsku ponudu.

Ovom prigodom Turistička zajednica Grada Krka, kao nositelj projekta, zahvaljuje svima koji su desetu godinu za redom pridonijeli uspjehu ove inicijative.

error: Content is protected !!