Bašku i Valamarov Baška Beach Camping Resort posjetio češki ministar Jakub Kulhánek

Direktorica turističke zajednice općine Baška Ivana Topić upoznala je ministra, kroz šetnju Baška Beach Camping Resortom, s turističkom poviješću i baštinom Baške te s činjenicama o posjetama čeških turista, investitora i arhitekata koji su boravili u Baški te su oblikovali njenu turističku povijest.

Na Dan Državnosti, u nedjelju, Bašku i Valamarov Baška Beach Camping Resort, koji je smješten na jednoj od najpoznatijih plaža u Hrvatskoj, posjetio je češki ministar vanjskih poslova Jakub Kulhánek s delegacijom od 20-tak osoba, od kojih su njih 9 bili češki novinari.

Dolazak u Bašku bio je dio dvodnevnog radnog posjeta Hrvatskoj proteklog vikenda. Naime, u subotu se ministar vanjskih poslova susreo u Zagrebu s kolegom ministrom Gordanom Grlićem Radmanom, ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac. Ministar se u Rijeci sastao s češkim sunarodnjacima, u Opatiji je posjetio Hrvatski muzej turizma te je bio u razgledavanju hotela Hilton Costabella Beach Resort&Spa – najveće češke investicije u Hrvatskoj.

Češku delegaciju su u ime tvrtke Valamar Riviera dočekali direktor destinacije Otok Krk Mile Pavlica, direktor clustera kampova Otok Krk, Zoran Morožin i direktor kampa Baška Beach Camping Resort Josip Jozić, a u obilasku je u ime Turističke zajednice općine Baška prisustvovala i direktorica Ivana Topić.

Susret je protekao u ugodnom razgovoru i druženju sa predstavnicima delegacije, privremenim otpravnikom poslova u Veleposlanstvu Republike Češke Slavomírom Gogom, direktorom Odjela konzularnih poslova češkog Ministarstva vanjskih poslova Pavelom Pitelom te direktoricom Odjela komunikacija češkog Ministarstva vanjskih poslova Evom Davidovom, koji su imali priliku prošetati Valamarovim vrhunski opremljenim kampom kategorije 4*, kapaciteta 630 smještajnih jedinica i mogućnošću smještaja 1890 osoba.

Ministar je imao priliku osobno pozdraviti goste iz Češke Republike te se uvjeriti da se za njih dobro brinu u Valamarovom kampu, gdje je tijekom proteklog vikenda boravilo 15 gostiju iz Češke, dok je u Baški boravilo ukupno 70 gostiju iz Češke.

Delegaciju je dojmila opremljenost kampa, ali i oduševila bašćanska 2 kilometra duga šljunčana Vela plaža koja se prostire ispred samog kampa te tirkizna boja mora i lagani povjetarac s mora koji su tijekom vikenda prizivali ljeto i prve kupače.

Nije ni čudo da je ministar za svoj nedjeljni dolazak na Krk izabrao upravo Bašku, koju veže duga povijest sa češkim narodom.

Stigao prvi RegioJet vlak s češkim, slovačkim i mađarskim turistima

Direktorica turističke zajednice općine Baška Ivana Topić upoznala je ministra, kroz šetnju Baška Beach Camping Resortom, s turističkom poviješću i baštinom Baške te s činjenicama o posjetama čeških turista, investitora i arhitekata koji su boravili u Baški te su oblikovali njenu turističku povijest. Ministar je zainteresirano pratio vođenje i zahvalio na gostoprimstvu te zamolio prisutne da se dobro brinu o češkim turistima tijekom ove sezone, ali i ubuduće.

“Jasno je da se Hrvatska zaista odgovorno priprema za ljetnu sezonu. A također se vidi da im je ovdje stalo do čeških turista “, istaknuo je ministar Kulhánek.

Prije pavidemije Covid, godišnje je u Hrvatsku dolazilo približno 800 000 Čeha. Baš je za vikend u Hrvatsku stigao i prvi ovogodišnji izravni vlak češkog prijevoznika RegioJet s češkim, slovačkim i mađarskim turistima. RegioJet vlakovi prometovat će na relaciji Prag – Brno – Bratislava – Budimpešta – Zagreb – Rijeka ili Split. Upravo u ove dvije tražene destinacije Češka otvara i konzularni ured, gdje Česi mogu potražiti pomoć.

U subotu je hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova postignut dogovor te će češkim turistima biti omogućen nesmetani ulazak u Hrvatsku nakon što je prošlo 22 dana od cijepljenja prvom dozom cjepiva, a predviđeno je da navedena mjera stupi na snagu ovaj tjedan. Uspostava EU digitalnih COVID potvrda bitno će pridonijeti normalizaciji turističkog prometa, za koji vjeruju da će ove godine biti još bolji nego protekle godine.

“Iznimno nam je drago što turisti iz Češke tradicionalno biraju Hrvatsku i Bašku kao svoju omiljenu destinaciju. S obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj uskoro očekujemo značajniji priljev turista na otok Krk i s tržišta Češke koje je jedno od naših najvažnijih emitivnih tržišta.” – istaknula je Ivana Topić, direktorica TZO Baška.

„U Valamaru smo implementirali niz mjera i protokola kako bi našim gostima osigurali bezbrižno ljeto na moru, u potpuno sigurnom okruženju. Spremno dočekujemo sezonu i raduje nas dolazak naših vjernih gostiju iz Češke.“ – istaknuo je Mile Pavlica, direktor destinacije Otok Krk u Valamar Rivieri.

Statistika TZO Baška

Prema podacima iz sustava eVisitor gosti iz Češke su u razdoblju 01.01. – 31.05.2021. godine u Baški ostvarili 697 noćenja, što je indeks 45% u odnosu na predpandemijsku 2019 godinu, dok je prošle godine u ovom razdoblju do 31.05. ostvareno svega 34 noćenja gostiju iz Češke.

Tijekom protekle godine, gosti iz Češke bili su iza Njemačke drugo najvažnije emitivno tržište te su ostvarili 69.761 noćenja odnosno 79% u odnosu na 2019 godinu. Najveći udio ostvarenih noćenja u ukupnim ostvarenim noćenjima od 513.167 noćenja činili su gosti iz Njemačke (32%).

Što se tiče ukupnog prometa za prvih 5 mjeseci ove godine, prema podacima sustava eVisitor, koji evidentira promet prijavljenih turista, u Baški je u razdoblju 01.01. – 31.05.2021. godine ostvareno ukupno 6.901 dolazaka te 21.639 noćenja u komercijalnom smještaju. U usporedbi s predpandemijskom 2019. godinom radi se o ostvarenju od 26% u noćenjima (81.834) i 30% u dolascima (22.826). U usporedbi s istim razdobljem 2020. godine (lockdown), ostvareno je povećanje u dolascima za 700% i u noćenjima povećanje od 140%.
Domaći gosti ostvarili su 3.079 dolazaka (učešće 45,00%) i 6.629 noćenja (učešće 31,00%). Strani gosti su ostvarili 3.822 dolazaka (učešće 55,00%) i 15.010 noćenja (učešće 69,00%).

Povijesne veze turizma u Baški i Republike Češke

Povijest turizma u Baški usko je povezana s Republikom Češkom. Česi u Bašku nisu dolazili tek kao turisti, nego su bili i organizatori turizma, pokretači ili promicatelji razvoja, pa su čak i svoje domaćine naučili uživati u moru i uz more. Česi imaju iznimne zasluge za razvoj turizma u Baški, gdje je 1910. zahvaljujući češkom poduzetniku Emilu Geistlichu osnovana Kupališna zadruga Hrvatsko-češko morsko i klimatično kupalište Baška. Dalekovidnom Čehu nije trebalo dugo da uvidi potencijale Baške, pa je samo tri godine nakon prvog posjeta postao i prvi stranac koji je u mjestu sagradio hotel koji je projektirao češki arhitekt Matěj Blecha. Dao mu je ime Baška, s 32 sobe i 80 ležajeva. Tiskao je i brošure o Baški pod geslom “Z pokoje rovnou do moře”, odnosno “Iz sobe ravno u more”. Koliko ih je otisnuto ne da se pobrojiti, kao ni prijatelje, članove obitelji, znance kojima je Emil prenio fascinaciju Krkom i oduševljenje Baškom.Emil Geistlich se aktivno uključio u rad „Društva za poljepšanje mjesta i mjesne čistoće“ koje će imati jednu od ključnih uloga u razvoju Baške i turizma. U Bašku je tada dolazilo mnogo čeških turista, a i danas je Baška vrlo popularno mjesto za odmor brojnih Čeha. Baška je tada i započela svoj upečatljivi turistički razvoj koji se danas nezaustavljivo razvija.

Na poziv turističkog entuzijasta Emila Geistlicha u Bašku je došla i liječnica Zdenka Čermakova, koja 1910. godine napušta Prag i dolazi u Bašku, gdje ostaje cijeli život. Bila je općinska liječnica i liječnica socijalnog osiguranja s privatnom praksom. Od 1910. do 1920. bila je jedini ljekarnik, dijeleći besplatno lijekove, a za II. svjetskog rata i jedini liječnik na otoku Krku. Prva je upozorila na balneološke vrijednosti Krka te u međuraću klimatske prednosti Baške promicala u češkim i poljskim turističkim publikacijama. U znak zahvalnosti mještani su dali jednoj ulici njezino ime, kao i ulici Emila Geistlicha, a njihova posljednja počivališta nalaze se na brdu iznad Baške, sv. Ivanu.

Česi su prepoznali i potencijal Baške za razvoj outdoor turizma. Iz Baške vodi preko 90 km obilježenih turističkih staza, koje su označene u skladu s češkim standardima, a koje je postavio Klub čeških turista. Staze je trasirao Václav Tupý, dugogodišnji češki turistički radnik, zaljubljenik u Bašku i planine. Oznake danas prema istim standardima održava Planinarsko društvo Obzova, a putokazi se i dalje naručuju iz Češke.

Posjet ministra predstavlja izvrsnu promociju bašćanskog turizma, ali i nastavak uspješne suradnje sa Češkom Republikom.

Foto: Luka Tabako

error: Content is protected !!