Ne propustite izložbu “Kap po kap, kamen po kamen – život” u Baški

Ova izložba nije samo autorski prikaz jednog krajolika; svojim radovima Sanjin Ilić poziva na buđenje i suosjećanje prema prolaznosti kamene pučke arhitekture

U Baški, u galeriji Zvonimir, do 24. lipnja može se razgledati jedinstvena izložba “Kap po kap, kamen po kamen – život” postavljena povodom predstavljanja umjetničke instalacije “Kapi” iz programa EPK Rijeka 2020, Lungomare Art, autora Smiljana Radića i Marcele Correa.

Izložba tematski objedinjuje pučku suhozidnu arhitekturu i prirodni fenomen kraških lokava na kamenim visoravnima iznad Bašćanske doline. Surovi krajolik kojim se pružaju i vijugaju kamene bordure svih oblika – od pravocrtnih linija do impresivnih kamenih cvjetova – mrgara, trajna je inspiracija umjetnicima. Tako su poetskim okom fotografa Sanjina Ilića snimljene i staklene Kapi, nova atraktivna umjetnička instalacija uz lokvu i mrgare na Ljubimeru.

Radićeve i Correine “Kapi” ugnijezdile su se u dramatični ambijent krša između neba i mora i postale novi, fragilni i umirujući element te kao da su se na tren odvojile od prirodne lokve kojoj su pridružene.

Autor izložbe Sanjin Ilić rođen u Rijeci, 1967. godine, a porijeklom iz Jurandvora kraj Baške, u genima nosi zapis i pripadnost dominantnom krajoliku iznad bašćanske doline te strastveno i uporno kroz foto objektiv bilježi sve njegove mijene. “Kap po kap, kamen po kamen – život” je njegova prva samostalna izložba.

Već dvadesetak godina fotografijom pokušava drugima približiti vlastitu fascinaciju oporom ljepotom bašćanskih visoravni. Autorovo oko bilježi ne samo objektivnu pojavnost kamenih formi već svjesno gradi poetske slike reljefa razigranih svjetlom i sjenom, kamenom i morem. Mrljasti tragovi škrte vegetacije i kraške lokve kao blistavi akcent života u kamenu, neupitni su razlog i uvjet čovjekove prisutnosti u surovom otočnom okruženju. To je ujedno poseban interes autora koji strogoj geometriji kamenih pravocrtnih linija suprotstavlja oble i krhke mrgare – cvjetove od suhozida.

Mrgari su najljepši primjer prastare suhozidne tehnike slaganja kamena na kamen bez ikakvog vezivnog materijala. Te višeprostorne ovčare s tlocrtom u obliku velikih kamenih cvjetova suvereno dominiraju kraškim krajolikom na visoravnima iznad bašćanske doline. Građeni su za razvrstavanje ovaca različitih vlasnika na zajedničkim pasištima (komunadama) no danas su sve rjeđe u upotrebi. Smanjenjem broja pastira nestaje i potreba za njihovom uporabom i održavanjem.

Mrgari su rijetki na svijetu, jedinstveni i krhki, stalno izloženi buri, soli i suncu. Njihova bezvremenska ljepota zaslužuje jednako naše divljenje koliko i brigu za njihovo očuvanje i zaštitu. Mrgari su znak jednog vremena i spomenik ljudskom trudu, podsjetnik na suživot s prirodom ma kako surova ona bila.

Ova izložba nije samo autorski prikaz jednog krajolika; svojim radovima Sanjin Ilić poziva na buđenje i suosjećanje prema prolaznosti kamene pučke arhitekture. Fotografije su spas od zaborava, prijenos informacija generacijama koje dolaze, ali u Ilićevom slučaju one su i vapaj da se nešto poduzme prije negoli ih rastoči vrijeme i pretvori u prah zaborava.

Fotografije s potpisom Sanjina Ilića prati i atraktivna video reportaža “Mrgari – cvjetovi od kamena” koja je premijerno prikazana na otvaranju izložbe, a koja gledatelje upoznaje s mističnim svijetom mrgara te se projicira na platnu kao sastavni dio izložbe.

Izložba se može razgledati radnim danom od 7:30 do 21 sat te subotom od 9 do 19 sati, uz besplatan ulaz.

error: Content is protected !!