I ove godine Krk ima svoje kandidate za uglednu nagradu Suncokret – Sunflower Award

Komisija je ovoga tjedna obišla i Primorsko-goransku županiju u kojoj je evaluirano 10 izvrsnih projekata, među kojima su se našli i kandidati s otoka Krka

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, ove godine obilježava 25 godina uspješnog djelovanja, a na čelu s predsjednicom Udruge Dijanom Katicom prati kontinentalni turizam od samih početaka.

Vrlo je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-a, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u ruralnom turizmu može brojati u tisućama. Još je važnija činjenica da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete.

Gospoja

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od oko 160 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, članova Iter Vitisa, a po prvi puta se pridružuju i prijavitelji iz Bosne i Hercegovine. Budući da se pozivu odazvala većina hrvatskih županija, s iznimno kvalitetnim projektima, pred komisijom Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske neće biti jednostavan zadatak.

OPG Magriž

Ovoga tjedna su obišli i Primorsko-goransku županiju u kojoj je evaluirano 10 izvrsnih projekata, među kojima su se našli i kandidati s otoka Krka. Poljoprivredna zadruga Pčelarstvo Apitrade iz Hreljina predstavila je svoj projekt Proizvoda od meda dok je Kuća krčkog pršuta Žužić prezentirala proizvodnju ove gastro delicije kao i kušaonicu te prateće ugostiteljske sadržaje. OPG Magriž predstavio je proizvodnju i prodaju domaćih proizvoda, a Vinska kuća Pavlomir iz Novog Vinodolskog proizvodnju vina i pjenušaca. Vinarija Gospoja PZ sudjeluje s proizvodnjom vina, prije svega, autohtone vrbničke Žlahtine te pripadajućim objektom Vinotelom sa 22 smještajne jedinice.

Turističke agencije Lynx and Fox iz Delnica i Poonkt iz Ravne Gore sudjeluju s Obilaskom s licenciranim vodičima na otvorenom. Ured za turizam Fužine predstavio je čak tri projekta. Ispraćaj Stare i doček Nove godine u podne, poznatu manifestaciju koja u međuvremenu traje više dana i raspoređuje se na više lokacija uz jezero Bajer. Špilja vrelo, koja je osvojila međunarodno priznanje “Best Mountainside Cave Trip Provide” još je jedan od kandidata, kao i Medun fest – Zdravi i veseli festival, trodnevni događaj posvećen goranskom medunu koji se održava u naselju Lič.

error: Content is protected !!