VIDEO Grad Krk, MO Poljica i Milohnići kreću u pravnu bitku s Republikom Hrvatskom zbog povrata Čavlene mještanima

“Radi se o izuzetno velikoj površini od čak milijun i 200 tisuća kvadrata ili 120 hektara podijeljenih u dvije katastarske čestice. Postoji opravdana bojazan da država u svakom trenutku to zemljište može prenamijeniti u građevinsko, pretvoriti u hotelski kompleks ili dozvoliti apartmanizaciju”

U Gradu Krku danas je pred predstavnicima medija potpisan Ugovor o pravnom zastupanju između Grada krka i odvjetničkog ureda Perković, koji će Grad zastupati u parničnim i zemljoknjižnim postupcima nužnim za povrat područja Drmuna Puški mještanima mjesnih odbora Poljica i Milohnići.

Riječ je o području koje se trenutno nalazi u vlasništvu Republike Hrvatske, iako su mještani Poljica i Milohnića više od stoljeća bili vlasnici istog. Pred nadležnim sudovima sada će se pokušati mještanima vratiti pravo vlasništva, odnosno pravo služnosti ili drugi pravni oblik koji će Drmun Puški vratiti njegovim stvarnim korisnicima.

“U pitanju je područje Čavlene, veliko šumsko područje između Malinske i Glavotoka koje je još daleke 1889. godine dekretom suda u Poreču preneseno u vlasništvo lokalnim stanovnicima. Radi se o izuzetno velikoj površini od čak milijun i 200 tisuća kvadrata ili 120 hektara podijeljenih u dvije katastarske čestice, koja je 1945. godine nacionalizacijom postalo društveno vlasništvo. Kasnije su njime upravljale Hrvatske šume, a potom je prešlo u vlasništvo Republike Hrvatske”, pojasnio je gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić.

“Pritom su se pojavila dva problema: stanovnici ovih naselja sada moraju tražiti odobrenje RH ili Hrvatskih šuma da bi koristili područje koje su stoljećima koristili, a s druge strane tu je i opravdana bojazan da država u svakom trenutku to zemljište može prenamijeniti kao građevinsko, pretvoriti u hotelski kompleks ili dozvoliti apartmanizaciju, što nije u skladu sa željama lokalnog stanovništva”, ističe Vasilić.

Inicijativa mjesnih odbora ka vraćanju ovog područja mještanima traje već godinama, a 2019. godine 127 mještana potpisalo je podnesak Gradu tražeći svoje povijesno nasljeđe natrag. Grad Krk sada je odlučio krenuti u pravnu bitku kako bi se to ostvarilo.

Presuda kakva bi zadovoljila mještane dosad u Hrvatskoj nije zabilježena, ali postoji praksa na razini Europske unije koja daje nadu da bi, kroz duži period, mještani doista mogli dobiti pravo budućeg neometanog raspolaganja, odnosno dobili bi pravo služnosti nad Drmunom Puški. To bi ujedno bio i presedan koji bi mogao otvoriti vrata rješavanju niza sličnih problema s nacionalizacijom imovine diljem hrvatske obale. Kako je istaknuto na press konferenciji, u pitanju je proces koji će trajati minimalno tri godine, a vjerojatno i dulje, budući da nije za očekivati da će država ovo područje prepustiti na prvu inicijativu.

Valja reći da je područje Drmuna Puški, odnosno Čavlene, ekološki bogata zelena površina s nekoliko netaknutih plaža i uvala, a također i nekoliko važnih lokvi i zaštićenih stoljetnih hrastova. I ranije su već postojale inicijative o hotelskoj izgradnji upravo na ovom, dosad netaknutom dijelu otoka, no srećom to dosad nije realizirano.

“Od početka mojih mandata susrećem se s nezadovoljstvom mještana kojima Hrvatske šume ne dozvoljavaju da raspolažu ovim područjem onako kako su to činili desetljećima. S postojećim stanjem, koristeći drmun za vlastite potrebe kako se to u praksi radi već generacijama, riskiraju novčane kazne. Već smo ranije pokretali određene inicijative, no neuspješno, a sada krećemo u novu pravnu bitku”, ističe gradonačelnik Vasilić.

error: Content is protected !!