Na Krku se ponovo pojavio opasan nametnik, ovo su upute kako ga zaustaviti

Iz komunalnog društva apeliraju na građane da svakako dojave sumnjaju li na pojavu ovog štetnika, bez obzira je li u privatnom vrtu ili na javnoj površini

Na području otoka Krka ponovo se pojavio vrlo nezgodan nametnik koji je prethodno poharao pojedina područja Dalmacije, ali i Istre i Kvarnera. Riječ je o palminoj pipi, invazivnom štetniku koji agresivno napada palme i širi se velikom brzinom, zbog čega je posljednjih godina već stradao velik broj palmi duž čitavog priobalja.

Prvi znaci napada palmine pipe su deformirani listovi, zatim suhi listovi na potpuno zelenoj krošnji, rupe pri bazi palminih listova uz pojavu ‘piljevine’ i slično, a sve zbog kukca koji se smjesti u “srce” biljke i ubrzo je u potpunosti uništi. U zaustavljanju širenja ovog štetnika najvažnija je prevencija, odnosno pravovremeno otkrivanje problema, prije no što uspije zahvatiti veći broj palmi.

“Palmina pipa već se prije nekoliko godina pojavila u Malinskoj i tada smo uništavanjem, odnosno spaljivanjem zahvaćenih stabala uspješno zaustavili daljnje širenje. Od tada nismo imali problema s ovim nametnikom, ali se pojavio u Kijcu i Njivicama, gdje je na nekim mjestima šteta stopostotna. Nažalost, neminovno je da će se prije ili kasnije pojaviti i drugdje, zato je najvažnije pomno pratiti stanje na terenu i svakako javiti komunalnom društvu ako se uoči, bez obzira je li u privatnom vrtu ili na javnoj površini. Svaka informacija je dobra”, ističe Toni Kraljić, direktor Komunalnog društva Dubašnica.

Kako ističe, u pojedinim su mjestima stradale i stoljetne palme, stoga je izuzetno važno reagirati na vrijeme i spriječiti širenje zaraze. Budući da ovaj štetnik nema prirodnih neprijatelja, koriste se insekticidi koji zaustavljaju njegovo širenje.

Prema informacijama koje smo dobili od upućenog čitatelja, palmina pipa uočena je i na području grada Krka, Poljica i drugdje, stoga se građani pozivaju da pojavu oboljenja prijave nadležnim službama, odnosno komunalnim društvima.

error: Content is protected !!