Zbog velikog rasta novooboljelih župan Komadina sazvao izvanrednu sjednicu Stožera i najavio “veće zatvaranje”

“Očito ovakva situacija zahtijeva pooštrenje mjera jer jednostavno nema druge, morat će se očito ići u veće zatvaranje“, rekao je župan. 

U Primorsko goranskoj županiji danas je zabilježen rekordan broj od 611 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali je također odrađen i rekordni broj od 1658 laboratorijski obrađenih uzoraka, što je čak 15 posto ukupnih jučer obrađenih testova u cijeloj Hrvatskoj. Ozdravilo je 464 osoba, a broj trenutnih aktivnih Covid pozitivnih slučajeva je u Županiji 3029. Među novooboljelima je i 51 osoba sa otoka Krka. Ovu lošu epidemiološku sliku danas su u KBC-u komentirali župan Zlatko Komadina i ravnatelj KBC-a Alen Ružić.

„Brojevi su veliki, situacija je jako ozbiljna, to zahtjeva izvanrednu sjednicu Stožera. Čuo sam se s načelnikom, Stožer se sastaje popodne, a vidjet ćemo koje će mjere donijeti danas i Nacionalni stožer u Zagrebu. Očito ovakva situacija zahtijeva pooštrenje mjera jer jednostavno nema druge, morat će se očito ići u veće zatvaranje“, rekao je župan.  Ravnatelj Ružić, koji je ujedno i član Stožera civilne zaštite PGŽ, rekao je da je izuzetno velik obuhvat testiranja, a unutar tog broja imamo i veliki broj pozitivnih.

„Svakako je riječ o podacima koji upućuju da moramo biti svi odgovorni, bez iznimke i voditi računa o preventivnim mjerama. Županijski stožer će u vrlo skoro vrijeme razmotriti eventualne dodatne mjere sigurnosti kako ne bi imali još veći  porast oboljelih“, rekao je Ružić te dodao da raste i broj hospitaliziranih. Kao usporedbu naveo je da su u KBC-u Rijeka 28. veljače imali 24 hospitaliziranih, a danas  124.

„Mi smo u KBC-u u velikim internim reorganizacijama, spremamo danas otvaranje novog odjela, u svakom trenutku imamo slobodnih kreveta, ali naravno da ova globalna situacija od nas zahtjeva i dodatni angažman. Zajedno sa Stožerom i  resornim Ministarstvom uspijevamo na najbolji način pokriti potrebe naših sugrađana. Imamo sve mlađe bolesnike, kliničke slike su teže te se bolest brže razvija u teže forme. Cijepljenje nema alternative i  nadamo se da će ono uskoro biti što veće“, zaključio je Ružić.

Od  124 pacijenta koji su na bolničkom liječenju, na  respiratoru je 11 osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u su nažalost preminule tri osobe od  COVID-19 bolesti. Pozitivno je da je udio liječenih osoba od COVID-19 bolesti unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva  i dalje stabilan te iznosi 4,1 posto.

error: Content is protected !!