PGŽ: Epidemiološka situacija u smirivanju, od 37 novooboljelih dvoje je s Krka

U usporedbi s razdobljem iz prosinca znatno je poboljšana i situacija u KBC Rijeka gdje je broj hospitaliziranih Covid pacijenata značajno pao i trenutno ih je na bolničkom liječenju 32, od kojih je četvero na respiratoru.

„Epidemiološka situacija u Primorsko-goranskoj županiji i dalje je u smirivanju te možemo reći da smo u relativno povoljnom trendu“, rekao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović. Argumentirao je to i današnjim brojkama o 37 novooboljelih i 42 ozdravljene osobe, pa se i broj aktivnih slučajeva COVID-19 smanjio na  588.

“Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 458 uzoraka, a udio pozitivnih osoba unutar tog broja je 8,1 posto. Prosječno smo kroz posljednjih 14 dana imali 30 novooboljelih dnevno, a udio pozitivnih unutar laboratorijski obrađenih uzoraka bio je ispod 10 posto. Da bi mogli govoriti o povoljnoj epidemiološkoj slici taj bi postotak morao pasti ispod 5 posto“, rekao je Mićović.

Među novozaraženima su i dvije osobe s otoka Krka.

U usporedbi s razdobljem iz prosinca znatno je poboljšana i situacija u KBC Rijeka gdje je broj hospitaliziranih Covid pacijenata značajno pao i trenutno ih je na bolničkom liječenju 32, od kojih je četvero na respiratoru. Tijekom jučerašnjeg dana, nažalost, jedna je osoba preminula.

„Povratak svih učenika u osnovne škole od ponedjeljka 1.veljače, uz izuzetak škole u Viškovu gdje će se zbog velikog broja učenika nastava odvijati po B modelu kao i maturanata, postupno je popuštanje mjera jer  situacija u većem dijelu zemalja okruženja kao i Europe, sugerira i dalje veliki oprez“ rekao je Mićović. Zahvalio se građanima koji su poštivanjem epidemioloških mjera doveli do ovih pozitivnih trendova u PGŽ.

Načelnik Stožera Mladen Šćulac najavio je u nedjelju povratak pripadnika vatrogasne zajednice PGŽ s potresom pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije kojih je u proteklom razdoblju bilo angažirano preko stotinu, a trenutno ih je još na terenu deset. Rekao je da će se, ukoliko bude potrebno, oni povremeno i dalje angažirati u aktivnostima saniranja posljedica  potresa, te im se zahvalio na doprinosu u pomaganju stradalom području

error: Content is protected !!