FOTO 72 sata bez kompromisa: Stari toš u Svetom Vidu skriva ogromnu vrijednost i još veći turistički potencijal

Sam toš datira i više desetljeća u prošlost, dok poneki izlošci sežu i na sam početak 19. stoljeća te predstavljaju jedinstven “vremeplov” u neka drugačija vremena

U sklopu velikog volonterskog projekta 72 sata bez kompromisa, deseci volontera na otoku Krku posljednja su tri dana odradili niz hvalevrijednih volonterskih akcija.

U četvrtak je tako ženska klapa Vejanke rasplesala korisnike doma Mali Kartec u sklopu inicijative “Zagrlimo starije plesom”, uređivalo se okoliš škola i vrtića u Puntu i Vrhu, a akcije su se nastavile i na ranču Moj prijatelj, kao i na starom tošu u Svetom Vidu, koji čuva vrijednu etnološku zbirku u neposrednoj blizini Zbirke arheoloških nalaza Cickini.

Volontersku ekipu u akciji uređenja i čišćenja prostora starog toša posjetila je i naša novinarska ekipa, kojoj su vlasnici i volonteri otkrili sve tajne ovog jedinstvenog prostora. Riječ je o vrijednoj zbirci i izuzetno dobro očuvanom starom tošu, koji je u funkciji posljednji put bio prije 70-ak godina. Sam toš datira i više desetljeća u prošlost, dok poneki izlošci sežu i na sam početak 19. stoljeća te predstavljaju jedinstven “vremeplov” u neka drugačija vremena. I dok su izlošci prikupljeni uz mnogo truda, poštovanja i ljubavi, samom je prostoru – tradicionalnoj građevini karakterističnoj za ovaj kraj – bez sumnje potrebno značajnije ulaganje kako bi se dugoročno zaštitilo od propadanja.

Uz brojne inicijative za dodatne sadržaje koji bi mogli produžiti turističku sezonu i izvan vršnih mjeseci, riječ je svakako o ogromnom turističkom potencijalu. Kako ističu vlasnici, dobra volja lokalnih čelnika za suradnju i uređenje postoji, no valja tek “doći na red” pred nekim drugim, trenutno aktualnim projektima.

Dio zbirke i volonterske akcije uređenja donosimo u foto galeriji.

Stari Toš U Svetom Vidu

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!