Dubašljanski DUBoak predstavljao otok Krk na najvećem pomorskom festivalu na Mediteranu

“Cjelokupni dojam s festivala dao nam je dodatni vjetar u leđa te ćemo u danima, mjesecima i godinama koje dolaze s još većim ponosom, strašću i ljubavlju prenositi sve ono što su nam naši preci ostavili na čuvanje. Gdje god da idemo, Dubašnicu, otok Krk i Kvarner nosimo u srcu!”

Lučki grad Sète u južnoj francuskoj regiji Okcitaniji pretvorio se krajem ožujka u pozornicu na kojoj su pred masovnim auditorijem pomorsku baštinu svojih zemalja prezentirali predstavnici Francuske, Italije, Nizozemske i drugih zemalja, a među njima i Hrvatske. Otok Krk u Francuskoj je predstavljala ekipa iz dubašljanskog DUBoaka, čiji izvještaj prenosimo u nastavku:

Sudjelovali smo na festivalu „Escale a Sète“, najvećem pomorskom festivalu na Mediteranu, koji se tradicionalno održava od 2010. godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a u južnom francuskom gradu Sèteu, a kojeg je ove godine pohodilo više od 400 tisuća posjetitelja.

Posjetitelji su mogli razgledati četiri hrvatske povijesne barke – dvije gajete falkuše i dvije pasare koje su stalni dio vanjskog postava DUBoaka. U rodnom gradu velikog pisca Paula Valérya Hrvatsku je ukupno predstavljalo pedeset predstavnika, od čega petnaest članova tima Duboak. U Sèteu su na poziv udruge Cronaves bili još predstavnici Udruge Palagruža iz Komiže, Geoparka Viški arhipelag te putničke agencije Alternatura. Također, hrvatske su snage bile pojačane klapom Gabina iz Kaštela, čije se a cappella pjevanje nalazi na popisu svjetske nematerijalne baštine.

Festival je trebao započeti 26. ožujka, no zbog olujnog juga i obilne kiše otvaranje se prebacilo na 27. ožujka. Tog je dana na rasporedu bio hrvatski dan, pa smo silom prilika svoju bogatu baštinu predstavili odmah po otvorenju festivala koji je službeno otvoren u hrvatskom selu. Osim usmenom predajom, koja se unatoč svemu što podrazumijeva vrijeme u kojem živimo i dalje može okarakterizirati najvjerodostojnijom, bogatstvo našeg kraja posjetitelji su mogli upoznati putem radionica koje kontinuirano provodimo u DUBoaku – čvorologija te izrada šurlica. Radionica mornarskih vještina oduševila je brojne okupljene, a posebno one najmlađe, dok su šurlice izazvale pravu ekstazu kod svih onih koji su isprobali našu tradicionalnu tjesteninu serviranu sa „žgvacetom“. Uz šurlice, posjetitelji su mogli isprobati brojne delicije s otoka Krka, poput presnaca, pršuta i maslinovog ulja, ali i one slavonske poput kulena i sira škripavca iz prijateljske općine Lovas, te nazdraviti vrhunskim vinom i domaćim rakijama.

Dobra energija se unatoč iznimno nestabilnom vremenu prelila i na ostale dane festivala, a posjetitelje su se posebno dojmile naše narodne nošnje koje su ponajviše zahvaljujući najmlađim članicama naše delegacije (Luka Karabaić i Tena Linardić) zasjale u punom sjaju. Uz Dubašljansku nošnju, članovi tima DUBoak predstavili su i tradicionalne nošnje Omišlja, Vrbnika i Kornića.

Tradicijski brodovi i barke iz mnogobrojnih krajeva Mediterana stvorili su scenografiju na koju su rijetki mogli ostati imuni, a ako na to nadodamo narodne nošnje, glazbu, parade i specijalitete sa svih krajeva Europe, jasno je da ne postoji puno boljih mjesta i prilika za prezentaciju našeg kraja i baštine. Bilo je prekrasno svjedočiti različitostima koje je festival ponudio, kao i razmjenjivati iskustva s drugim izlagačima. Naučili smo puno o drugim kulturama, ali i stekli nadu da će naša baština još dugo biti ispravno valorizirana od strane onih na kojima svijet ostaje – našim najmlađima. Festival je okončan svečanom paradom u kojoj su sudjelovali i predstavnici DUBoaka pod zastavom općine Malinska-Dubašnica.

Cjelokupni dojam s festivala dao nam je dodatni vjetar u leđa te ćemo u danima, mjesecima i godinama koje dolaze s još većim ponosom, strašću i ljubavlju prenositi sve ono što su nam naši preci ostavili na čuvanje. Gdje god da idemo, Dubašnicu, otok Krk i Kvarner nosimo u srcu!

Na samom kraju, voljeli bismo se zahvaliti našim sponzorima koji su nam omogućili sudjelovanje u festivalu: Turistička zajednica Malinska – Dubašnica, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Krka, Županijska lučka uprava Krk, Adriatic Croatia International Club, Turistička zajednica Punat, Turistička zajednica Dobrinj te Turistička zajednica otok Krk, kao i onima koji su donirali svoje proizvode za degustaciju tijekom festivala: Hotel Malin, Lovačko društvo „Zec“ Malinska, Ribarnica Argola, Kuća krčkog pršuta, Vinarija Ivan Katunar, Agroklaster Vinkovci, Kushhh, Pekara Vrbnik i OPG Šegulja.

Fotogaleriju s festivala možete pogledati na mrežnim stranicama DUBoak-a, OVDJE.

Izvor i foto: DUBoak
error: Content is protected !!