Fotografski projekt Mali Princ odsad je dostupan i u formi knjige

Osam godina nakon najpoznatije fotografije iz serije Mali Princ, znani krčki fotograf Srđan Hulak, u vlastitoj je nakladi objavio knjigu Moj Mali Princ posvećenu projektu u čijem je fokusu upravo odrastanje sina mu Vanira, i koju zaista može(mo) smatrati njegovom krunom!

Naime, stotinjak stranica knjige publicirane početkom ove godine donosi slijed od točno 50 dokumentarnih, uglavnom crno-bijelih, fotografija kojima je pridružen literarni dio u smislu kratkih pojašnjenja (osvrta, impresija…) potrebnih za potpunije (iliti iskrenije) razumijevanje zabilježenih kadrova, s time da je namjera te jedinstvene vizualno-literarne cjeline bila u najrazličitijim životnim prilikama popratiti odrastanje Malog Princa – Vanira, kao djeteta kojem je s tri godine dijagnosticiran pervazivni razvojni poremećaj iz autističnog spektra.

Fotografijama, ali i pridodanim, često vrlo emotivnim tekstom, iskorištavajući formu diptiha, pokušalo se istaknuti njegovu različitost u odnosu na stvarnost kojom je okružen, i to fokusiranjem na krajnosti poput govora i tišine, radosti i tuge ili malenog dječjeg svijeta spram onog velikog, a sve kako bi se ukazalo na činjenicu da je baš taj veliki svijet zapravo vrlo strog prema različitima. Jer na mališane poput Vanira i nadalje mnogi gledaju kao na problem, iako su oni možda posljednji podsjetnik na pravi put kojim bi kao društvo trebali krenuti – put iskrene humanosti koja uvažava svaku različitost te iz nje uči.

Prva fotografija iz ove serije dogodila se krajnje spontano, u listopadu 2012., kada se Srđan zajedno sa sinom zatekao na plaži, da bi mališan, ondje, u jednom trenutku sa sebe skinuo odjeću, prepustivši se u cijelosti ljepoti osamljenog pejzaža. Tada se rodio prvi portret Malog Princa (naslovnica!), kojeg su ljubitelji fotografije s oduševljenjem prihvatili o čemu svjedoči i priznanje dodijeljeno na jednome fotografskom natječaju čija je tema bila Svjetionik. Ta je serija, kao svojevrsni work in progress, (g)rađena sve do danas, uz napomenu kako je već 2016. godine bila predstavljena javnosti, i to u formi izložbe priređene u krčkoj Galeriji Decumanus.

A već se tada javila ideja o nešto drugačijoj materijalizaciji ovog projekta, koja je, konačno, pred nama. Ona nam, međutim, ne otkriva samo Vanirove trenutke već i odrastanje čitave obitelji koja je uvijek spremna priznati kako su zahvaljujući njihovom malenom, ali sjajnom Svjetioniku, spoznali ono što je u životu zaista bitno. Ova vrijedna knjiga koja funkcionira kao fotografski album, spomenar, ali i svojevrsni udžbenik, stoga, predstavlja zahvalu svima onima koji su Vaniru i njegovoj obitelji pomogli da Vanir danas bude sretno i prihvaćeno dijete!

Knjigu je moguće nabaviti u izravnom kontaktu s autorom, i to putem kontakt podataka dostupnih na njegovoj internetskoj stranici ili Facebook profilu.

Izvor: Grad Krk

error: Content is protected !!