Malinska je danas izgubila svog zaštitnika, svoju ikonu i svog dobrog duha. Mirno more, dragi kapetane…

“Bez suvišne patetike možemo reći da će u našim srcima i uspomenama on zauvijek koračati rivom, jedriti Kvarnerom i nadahnjivati nas u ljubavi prema moru i prema baštini. Nadamo se da ćemo uspjeti nastaviti „jedriti kursom“ koji je on postavio, punim jedrima kao što je i on jedrio…”

Malinska danas tuguje. Otišao je velik čovjek, vrijedan član zajednice, čijim je odlaskom malinskarska riva naglo opustjela. Od Nikole Jurića u ime brojnih Malinskara i svojih članova oprostila se udruga Termen, kroz riječi Tonija Kraljića koje uz dozvolu prenosimo u cijelosti:

“Jutros je preminuo član udruge Termen i naš dragi prijatelj Nikola Jurić. Prije svega željeli bi iskazati iskreno saučešće članovima njegove obitelji.

Teško je u ovakvim trenutcima reći i napisati nešto suvislo i bitno, ali imamo potrebu i kroz ovakvu objavu oprostiti se s njime i pokušati mu odati počast koju zaslužuje.

 Suvišno je isticati koliki je bio njegov značaj za našu udrugu, ali i za cijelu općinu. Njegova energija, pozitivan stav, nesebičnost, znanje i ljubav prema moru i mladost njegova duha, iako je od većine nas bio i više nego dvostruko stariji, neće se moći nadomjestiti. Njegovim odlaskom riva u Malinskoj je preko noći opustjela. Nećemo više sretati njegov vitalni korak, neće nas više nadahnjivati njegov pogled pun mora i neće nas više oplemenjivati njegov osmijeh pun sunca. To je nešto što ćemo teško prihvatiti i nešto na šta ćemo se teško naviknuti.

Malinska, ali i cijela općina Malinska- Dubašnica izgubili su svog vjernog zaštitnika, svoju ikonu i svog „dobrog duha“. Svi koji su poznavali Nikolu znaju da je proživio bogati život. Još važnije život koji je obogaćivao i živote drugih, koji je obogaćivao život zajednice. Život koji je obilježilo more i ljubav prema moru.

Nesebičnim radom na projektima uređenja i oplemenjivanja luke u Malinskoj, radom na očuvanju tradicijske brodogradnje, radom kao voditelj maritimne sekcije udruge Termen i svemu ostalome u što se nesebično davao kroz godine, utkao je sebe u Malinsku ali i u njenu i našu budućnost kroz očuvanje njezine prošlosti. Na tome smo mu neizmjerno zahvalni jer znamo koliko je velik njegov doprinos.
Mi koji smo imali čast i sreću poznavati ga, učiti od njega i surađivati sa njime nećemo moći gledati rivu, tradicijska plovila privezana uz rivu, budući centar maritimne baštine, pa ni samo more bez uspomene na njega.

Način na koji je otišao, iako smo od njega još mnogo očekivali dodatno nas boli. Bez suvišne patetike možemo reći da će u našim srcima i uspomenama on zauvijek koračati rivom, jedriti Kvarnerom i nadahnjivati nas u ljubavi prema moru i prema baštini. Nadamo se da ćemo uspjeti nastaviti „jedriti kursom“ koji je on postavio, punim jedrima kao što je i on jedrio…

Sa velikim bolom opraštamo se od našeg voljenog člana i našem dragom kapetanu uz pokoj vječni možemo zadnji put poželjeti mirno more…”

error: Content is protected !!