Drugo izdanje Krk Island Sunday Jazz & World Music festivala s izvođačima iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Argentine

Svaki koncert je stilski različit pa ćemo se kretati stazom između bluesa, funka i jazza, te flamenka i ostale mediteranske etno glazbe. Bandleaderi, odnosno voditelji sastava, su sve redom poznati gitaristi, trubači, saksofonisti, basisti i klaviristi tako da će svaki koncert imati svoj specifičan zvuk

Festivali su oduvijek ključni dio svijeta jazz glazbe. Fokus im je isti, okupljanje i povezivanje ljudi, a glavna poruka kako jazz, tako i world music glazbe, je promicanje različitosti, uzdizanje i dobro raspoloženje.

Upravo zbog toga su prošle godine, u vremenu koje je tražilo nešto pozitivno, puno inspiracije i veselja, Turističke zajednice otoka Krka pokrenule prvi jazz festival na otoku Krku, pod nazivom Krk Island Sunday Jazz & World Music Festival. Ove godine, u svom drugom izdanju, on se vraća veći i jači.

Ime mu sve govori. Svake nedjelje, na različitim destinacijama otoka Krka, posjetitelji i mještani imat će priliku uživati ​​u glazbi umjetnika koji stižu iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Argentine.

Sve su izvedbe pažljivo odabrana mješavina zvukova koja je na jednom mjestu okupljena od strane umjetničkog ravnatelja festivala, Zorana Majstorovića, jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih jazz glazbenika.

“Izuzetno mi je drago da i ove godine nastavljamo s festivalom koji je svoje prvo izdanje doživio tijekom pandemijske 2020. godine. Projekt suradnje različitih TZ-a otoka Krka se prošle godine pokazao iznimno uspješnim i taj recept koristimo i u sklopu ovogodišnjeg festivala. Dvanaest nedjelj,a od 27.06. do 12.09,. donosi isto toliko fenomenalnih koncerata koji stilski spadaju pod jedan od dva žanra koji se nalaze u imenu festivala; jazz ili world music. Ove godine ćemo imati prilike slušati glazbenike iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Argentine, a svaki koncert je stilski različit pa ćemo se kretati stazom između bluesa, funka i jazza, te flamenka i ostale mediteranske etno glazbe. Bandleaderi, odnosno voditelji sastava, su sve redom poznati gitaristi, trubači, saksofonisti, basisti i klaviristi tako da će svaki koncert imati svoj specifičan zvuk, a zajednički nazivnik je uvijek jazz ili svjetska glazba. Također želim istaknuti da se na svim koncertima svira isključivo instrumentalna glazba što u centar pažnje stavlja vrhunske instrumentaliste koji često nemaju priliku svirati kao glavni izvođači. Jako mi je drago da drugu godinu zaredom mogu raditi umjetničku direkciju ovog festivala i, sudeći po odličnim reakcijama publike od prošle godine, sigurno smo na dobrom putu.”

Program festivala, na kojem nastupa čak 13 različitih jazz i world music glazbenih skupina, zaista je uzbudljiv. Od 27. lipnja do 12. rujna čut ćemo izvedbe Porto Etno Orkestra, Jan Sturiale Kvarteta, The Sterptet, Atma Mundi Ensemble-a, Denis Razz Up Close&Personal Kvarteta, Simone Lanzi Kvarteta, Če Bo Bo, Če Na Na, Jazzobala Kvarteta, Loose Tria, Dino Ivelja Kvarteta, Zoran Majstorović Kvarteta, Goran Tomić Tria i Ethnosphere!

Krk Island Sunday Jazz & World Music Festival organiziraju i omogućuju Turističke zajednice s otoka Krka, TZO Omišalj, TZO Malinska – Dubašnica, TZO Punat, TZO Baška, TZO Dobrinj i TZG Krka, a ulaz na sve koncerte je slobodan!

 

Program:

 

27.06. PUNAT, Trg zahvalnosti, 21:00

PORTO ETNO ORKESTAR

Porto Etno Orkestar čine glazbenici iz Rijeke, Istre i Kvarnera čija su imena i glazba u uhu čak i površnim poznavateljima etno i jazz glazbe. Većina članova Orkestra studirala je na jazz konzervatorijima u Grazu, Trstu ili Klagenfurtu. Svi za sobom imaju stotine nastupa, a neki i jednako velik broj eminentnih glazbenih nagrada odnosno svjetski važnih glazbenika na listi onih s kojima su nastupali.

04.07. OMIŠALJ, Placa, 21:00

JAN STURIALE KVARTET

Kvartet koji predvodi talijanski gitarista Jan Sturiale svoj repertoar bazira na jazz standardima, skladbama poznatih autora kao što su S.Rollins, J.Kern, V.Young, M. Davis,  ali izvode i poneku autorsku skladbu članova kvarteta. Ono najbolje što slušateljima pruža zvuk jazz kvarteta uvijek se može čuti u njihovim nadahnutim izvedbama.

11.07. BAŠKA, Kod spomenika (ispred Heritage hotela Forza), 22:30

THE STERPTET

The Sterptet je kvintet glazbenika okupljenih oko trubača Branka Sterpina, dugogodišnjeg člana Jazz Orkestra Hrvatske Radiotelevizije i višestrukog dobitnika nagrade “STATUS” za najboljeg hrvatskog jazz trubača. Bandleader Sterpin okupio je međunarodni sastav vrsnih glazbenika, a glazba koju izvode varira od bluesa preko jazza do funka.

18.07. MALINSKA, Trg, 21:00

ATMA MUNDI ENSEMBLE

Atma Mundi Ensemble zamišljen je prvenstveno kao kontinuirana suradnja hrvatskih etno i jazz glazbenika. Albumi “Waters and deserts”(Croatia Records 2014.) i “The Road to Skitacha”(Birdland Sounds 2016.) naišli su na mnogobrojne pozitivne reakcije kritike i publike, a na njima su surađivali sa Arsenom i Matijom Dedićem, Tamarom Obrovac i Francescom Bearzattijem.

25.07. KRK, Trg krčkih glagoljaša, 21:00

JAZZOBALA KVARTET

“JazzObala Quartet” nastao je suradnjom slovenskih i talijanskih glazbenika mlađe generacije koji žive na relaciji Kopar-Trst. Ova četiri izvrsna instrumentalista sviraju kompozicije raznih stilova i razdoblja; od ranog bluesa iz 1920-ih preko hard bop jazza iz 1950-ih pa sve do funka iz 1970-ih. Virtuoznost glazbenika ovog kvarteta garancija su vrhunskog koncertnog doživljaja.

01.08. MALINSKA, Trg, 21:00

DENIS RAZZ UP CLOSE&PERSONAL KVARTET

Ovaj kvartet plod je intenzivne suradnje i promišljanja glazbe od strane četvorice instrumentalista, a glavnu riječ ima vođa sastava Denis Razumović Razz. Ime ovog kvarteta oslikava Denisovu želju da kroz repertoar jazz standarada i originalnih kompozicija priđe bliže publici i ostvari osobni kontakt sa svakim od slušatelja ponaosob.

08.08. BAŠKA, Stara riva, 21:00

SIMONE LANZI KVARTET

Kontrabasist iz Trsta Simone Lanzi iako vrlo mlad poznat je u regionalnim jazz krugovima. Njegov kvartet izvodi kompozicije iz raznih stilova i razdoblja; od ranog bluesa iz 1920-ih preko hard bop jazza iz 1950-ih pa sve do funka iz 1970-ih.

15.08. MALINSKA, Trg, 21:00

ČE BO BO, ČE NA NA

Riječki etno sastav koji izvodi tradicionalnu i originalnu glazbu inspiriranu napjevima i plesovima mediterana i balkana. Od samog začetka benda njihov fokus je bio na stvaranju glazbenog opusa koji spaja starije i mlađe generacije, prisjećajući se minulih vremena i jednog drugačijeg konteksta života ne napuštajući „moderan duh“ u potpunosti.

22.08. NJIVICE, Ribarska obala, 20:30

LOOSE TRIO

Trojica iskusnih glazbenika vode slušatelje na glazbeno putovanje, od arapske lutnje do portugalske gitare, od najmanjeg ukulelea do najvećeg kontrabasa njihova glazba prolazi meridijanima i paralelama donoseći svjetsku glazbu iz raznih dijelova svijeta u isto vrijeme na isto mjesto.

22.08. ŠILO, 20:30

DINO IVELJA KVARTET

Kvartet čine glazbenici koji su se prethodno već susreli u raznim kombinacijama te nastavili surađivati i u ovom sastavu: Dino Ivelja (bas gitara), Zvonimir Radišić (gitara), Luka Vrbanec (saksofon) i Leonard Berisha (bubnjevi). Izvode autorske skladbe koje su objavili na svom prvom albumu pod nazivom «Šilo meka jazza» koji je izašao u lipnju 2021.godine.

29.08.  KRK, Trg krčkih glagoljaša, 20:00

ZORAN MAJSTOROVIĆ KVARTET

Glazbenici sa zavidnim međunarodnim karijerama koriste svoj specifičan instrumentarij kako bi slušateljima dočarali putovanje kroz svjetsku glazbu te stvaraju sonornosti koje evociraju glazbene tradicije iz raznih dijelova svijeta. Ovi vrsni improvizatori kroz tu glazbu donose i svoje osobno glazbeno naslijeđe; od klasične do tradicionalne glazbe, od jazza do rocka.

05.09. BAŠKA, Kod spomenika (ispred Heritage hotela Forza), 20:00

GORAN TOMIĆ TRIO

Goran Tomić gitarist je iz Rijeke koji nakon izučavanja klasične i električne gitare svoj izričaj zaoukružuje flamencom. Od 2006. do 2010. živi u Španjolskoj i tamo usavršava umijeće sviranja flamenco gitare te tako stvara osebujan gitaristički stil. Njegov trio projekt baziran je na akustičnom zvuku u kojem flamenco spajaju sa elementima latin jazza i glazbe sa područja Balkana te tako stvaraju jedinstvenu «instrumentalnu maneštru».

12.09. Punat, Trg zahvalnosti, 20:00

ETHNOSPHERE

Iskusni glazbenici vode slušatelje na glazbeno putovanje, od arapske lutnje do portugalske gitare, od najmanjeg ukulelea do najvećeg kontrabasa njihova glazba prolazi meridijanima i paralelama donoseći svjetsku glazbu iz raznih dijelova svijeta u isto vrijeme na isto mjesto.

error: Content is protected !!