Sprema se čarolija Adventa u Baški

Adventski program u Baški završava 31. prosinca, veselim ispraćajem stare godine u podne. Za vrhunsku atmosferu pobrinut će se Infinity band

U najljepšem dijelu godine ne propustite prigodu za posjet Baški i jednom od najljepših otočnih advenata, gdje vas očekuje prava čarolija. Advent u Baški traje cijeli prosinac, pružajući svim posjetiteljima, od onih najmlađih do onih najstarijih, priliku da dožive pravi duh Božića. Očekuje vas raznolik i bogat zabavni program, kreativne radionice, predstave, nastupi, prekrasni foto punktovi te mnoge druge aktivnosti. Ulice Baške bit će obasjane tisućama lampica, stvarajući toplu i radosnu atmosferu kakvu pruža samo ovo adventsko vrijeme.

Advent je vrijeme pripreme za Božić, razdoblje koje naglašava važnost zajedništva i ljubavi. Čitavi program ovogodišnjih božićnih događanja u Baški osmišljen je upravo u tom duhu, uz sudjelovanje cijele zajednice – od škole i vrtića do brojnih udruga i pojedinaca. Program Adventa u Baški i ove će godine imati humanitarnu notu te će svi prikupljeni prilozi biti namijenjeni bašćanskoj ambulanti i pomoći Teu Jelenoviću, osmogodišnjem dječaku lavljeg srca iz Klimna. Uz obilje pjesme, zabave te ukusne hrane i pića, doživite čaroliju Božića i ispratite godinu okruženi toplinom prijateljstva i ljubavi.

Predblagdansko veselje započet će prigodnim programom Advent u Dragi u organizaciji Mjesnog odbora Drage Bašćanske. S početkom u 17 sati u draškom Društvenom domu održat će se nastup mlađe i starije plesne skupine Baška i predstava za djecu Mađioničar, klaun i zmaj, nakon čega će uslijediti svečano otvaranje novouređenog parka Jabuka, uz paljenje božićne rasvjete i uživanje u prigodnoj gastronomskoj ponudi humanitarnog karaktera.

Svečanim paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu u subotu, 2. prosinca, započinje vrijeme jedinstvene božićne atmosfere, ispunjene veseljem, blagdanskim pjesmama i druženjem s najbližima. S početkom u 15 sati nastupit će polaznici dječjeg vrtića Katarina Frankopan Baška, a nakon svećenikovog blagoslova i nastupa crkvenog zbora, svi su pozvani na druženje uz prigodni domjenak kod Caffe bara Ulika.

Bajkovita atmosfera, mirisi blagdana i pravo adventsko raspoloženje zavladat će i na Paladi, paljenjem tisuća lampica i raskošnih blagdanskih dekoracija. Tradicionalni doček Svetog Nikole održat će se u utorak, 6. prosinca, s početkom u 15:30 sati. Kako to i priliči zaštitniku pomoraca, Mikula na Paladu stiže brodicom, gdje će ga dočekati brojna djeca željna druženja s najdražim im svecem. I ove godine Općina Baška osigurala je poklone za svu djecu s područja Baške, koji će se dodijeliti u crkve sv. Trojice, gdje će veseli mališani počastiti Mikulu prigodnim pjesmama i recitacijama.

U petak, 08. prosinca, u Galeriji Zvonimir održat će se radionica izrade adventskih vijenaca za sve one koji žele probuditi kreativca u sebi. Uživajte u opuštenoj atmosferi i druženju uz ugodnu glazbu, miris cimeta i klinčića te izradite adventski vijenac za vrata ili adventski aranžman koji će vašim blagdanskim slavljima dodati dašak čarolije. Broj sudionika je ograničen, a prijave se sakupljaju u uredu TZ Baška.

“Poć na lignje” jedan je od omiljenih zimskih rituala te je drugi vikend u prosincu rezerviran za već tradicionalnu Lignjadu! U organizaciji RŠD “Škrpina”, sedamnaesti kup sv. Mikule započet će Malom školom lignjolova, gdje će iskusni ribari svoje znanje i tajne zanata podijeliti s onim najmlađima. Nakon blagoslova ribari i barki, uslijedit će natjecateljski dio programa, dok će u večernjim satima svi okupljeni zabaviti uz živu glazbu!

U nedjelju, 10. prosinca, s početkom u 11:30 sati, u Galeriji Zvonimir održat će se kreativna radionica u organizaciji Tinkerlabs Krk. Mališani i njihovi roditelji bit će pozvani na putovanje kroz svijet mašte i zabave. Već sljedećeg dana, u ponedjeljak, 11. prosinca, s početkom u 17 sati, bašćanski vrtić Katarina Frankopan postaje poprište male božićne radionice za djecu i roditelje. Veselo druženje djece, roditelja i odgajatelja unijet će dodatnu radost u tjedan kada slavimo djeci omiljenog sveca.

Uz tradicionalno sijanje božićne pšenice, blagdan Svete Lucije u Jurandvoru, poseban je zbog još jednog običaja. Nakon svete mise u crkvi svete Lucije, slijedi omiljeno hvatanje “hlibcića” bačenih sa zvonika crkve, koje će i ove godine darovati Općina Baška. Blagdansko druženje okrunit će nastup mlađe folklorne skupine KD Šoto i prigodni domjenak ispred crkve. U organizaciji NK Vihor, zajedničko druženje i dobra zabava, uz dozu natjecateljskog duha, nastavit će se u petak, 15. prosinca na tradicionalnom Božićnom malonogometnom turniru “4 sela”.

Vrhunac blagdanskog šušura događa se već sljedećeg dana, u subotu, 16. prosinca, kada je na redu omiljeno natjecanje u pripremi lovačkog kotlića. Prijave traju do 1. prosinca, stoga pozivamo sve udruge i zainteresirane da se prijave i ne propuste ovu fantastičnu zabavu! Natjecanje u pripremi ove gastronomske delicije trajat će od 10:00 do 15:00 sati, nakon čega slijedi humanitarna prodaja šurlica s gulašom. Kako bi se podsjetili na pravo značenje blagdana, na adventski duh zajedništva i davanja, na Paladi će se održati i humanitarni božićni sajam na kojem će sudjelovati razne udruge te najmlađi, polaznici DV “Katarina Frankopan” i učenici OŠ “Fran Krsto Frankopan”. Posjetitelji će se moći prepustiti uživanju i u prigodnoj gastronomskoj ponudi na adventskoj kućici u organizaciji NK Vihor, a humanitarni nastup grupe Fiesta osigurat će odličnu zabavu za sve okupljene.

U radosnom iščekivanju Božića, učenici OŠ “Fran Krsto Frankopan” Baška uz pomoć svojih učitelja marljivo vježbaju prigodne pjesme i recitacije. Što su pripremili pokazat će u utorak, 19. prosinca, na svojoj Božićnoj priredbi koja će se održati u školskoj sportskoj dvorani. U petak, 22. prosinca, održat će se tradicionalni Božićni boćarski turnir kod Doma kulture Baška, u organizaciji SD Vihor. Očekuje nas ugodna atmosfera, zajedništvo i radost koja će nas uvesti u produženi vikend te započeti slatko iščekivanje omiljenog blagdana! Posljednju sitnicu ispod bora možete pronaći na promociji kalendara “Crkve i nošnje bašćanske kotline” u Domu Jurandvor, u organizaciji KD Šoto.

Adventski program u Baški završava 31. prosinca, veselim ispraćajem stare godine u podne. Za vrhunsku atmosferu pobrinut će se Infinity band, a zajedničkom zdravicom u podne Bašćani i njihovi gosti ispratit će 2023. godinu s osmijehom na licu.

“Uživajte u posebnom šarmu adventskoga razdoblja u našem “malom mjestu s velikim blagdanskim duhom”, koje je na prošlogodišnjem izboru za najljepše advente u Hrvatskoj, u kategoriji općina, zaslužno osvojilo visoko peto mjesto. Svoje sretne trenutke zabilježite fotografijama s Vama najljepše lokacije u mjestu i podijelite ih s obitelji i prijateljima koristeći oznaku #VisitBaška. Vaša jedinstvena priča postat će dio naše zajedničke blagdanske čarolije”, pozivaju organizatori,

Program Adventa u Baški možete pogledati na web stranicama TZO Baška.

error: Content is protected !!