U Puntu predstavljena vrijedna knjiga notnih zapisa s nosačem zvuka “Dvojkinje”

Ova zbirka sopnje na dvojkinjama, kako se izvodila na otoku Krku, području Punta i Krasa, sadrži 29 zapisa za dvojkinje autora Nikole Kovačića

U prepunoj galeriji Toš u Puntu ove je nedjelje održana svečana promocija knjige notnih zapisa s nosačem zvuka “Dvojkinje”, izvođača Marijana Orlića te autora Nikole Kovačića.

O važnosti očuvanja tradicijske glazbe i glazbala ovom su prilikom govorili autor knjige Nikola Kovačić, zatim glazbenik, svirač i izrađivač narodnih instrumenata Stjepan Večković te Andro Manzoni, akademski glazbenik koji se bavi novim pristupima tradicijskoj glazbi.

Ova zbirka sopnje na dvojkinjama, kako se izvodila na otoku Krku, području Punta i Krasa, sadrži 29 zapisa za dvojkinje autora Nikole Kovačića. Autorov cilj je da sve pučke skladbe otoka Krka zabilježi na način kako su iz izvodili upravo ovakvi vrsni sopci poput Marijana Orlića. Orlić kanat i sopnju učio je od malih nogu, a ove su skladbe onako kako ih on izvodi dosad bile čuvane jedino u njegovom sjećanju.

Kako u osvrtu ističe Stjepan Večković, dvojkinje ili dvojnice su jedno od najraširenijih tradicijskih glazbala u Hrvatskoj, a ovaj je instrument imao veliku ulogu ne samo u svakadnevici i zabavi nekadašnjih ljudi, nego i dublju, pomalo mističnu ulogu i u njihovom religijskom životu.

 

error: Content is protected !!