“Čuvamo, maštamo, stvaramo!”: Otvorenje godišnje izložbe Dječjeg vrtića Katarina Frankopan

Otvorenje godišnje izložbe Dječjeg vrtića Katarina Frankopan, pod motom i nazivom Čuvamo, maštamo, stvaramo!, uz prigodni program krčkih mališana, održat će se u petak, 01. ožujka 2024. godine, u Galeriji Decumanus, s početkom u 10.00 sati.

Ovu sada već tradicionalnu izložbu, koja se svake godine priređuje početkom proljeća, tvorit će radovi djece iz Matičnog i Područnog vrtića Krk, kao i iz ostalih otočnih podružnica: Omišalj, Njivice, Malinska, Vrh, Punat, Baška, Vrbnik i Polje. Svaki od navedenih vrtićkih kolektiva predstavit će se radovima u raznim likovnim tehnikama – crtežima, slikama, skulpturama (prostornim oblikovanjem), ali i mnogim uporabnim predmetima. Prema tome, svi posjetitelji izložbe imat će priliku svjedočiti kako se kreativnost i poriv za stvaralaštvom razvijaju i njeguju u ranoj i predškolskoj dobi, ovog puta motivirani temom globalnih ekoloških problemom s naglaskom na pretjeranu proizvodnju tekstila koji se, zbog svoje pristupačne cijene, sve više nagomilava i na kraju završava na otpadu. Prethodno, pri samoj proizvodnji, zagađuje se pitka voda, u okoliš se ispušta velika količina mikroplastike, a tek se jedan posto tekstila reciklira i prerađuje u novu odjeću. Na poticaj upravo tih ekoloških aktualnosti, postav izložbe pokazat će kako se od odbačenog i starog tekstila mogu izraditi korisni i kvalitetni predmeti, i to uz samo malo dobre volje, mašte i (gotovo zaboravljene) vještine koje su gajile prethodne generacije. Spomenimo i to kako su se mališani, pripremajući ovaj postav, okušali upravo u šivanju, što znači da su uz pregršt zabave i stvaralačkog poticaja uspjeli naučiti nešto korisno i novo, s čime se većina njih više ne susreće u svakodnevnom životu.

Izložba Čuvamo, maštamo, stvaramo, kojom će biti obuhvaćeni radovi koji predstavljaju plod kreativnosti djece i njihovih odgojiteljica, odgojitelja i roditelja, svim zainteresiranim posjetiteljima bit će na raspolaganju sve do 21. ožujka, s time da će se postav moći razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 iliti mailom na kultura@gradkrk.net.

error: Content is protected !!