Besplatan Wi-Fi pristup za građane: Nove pristupne točke internetu na području općine Omišalj

Općina Omišalj je u prvom krugu natječaja za bespovratna sredstva iz programa WiFi4EU Europske komisije osigurala sredstva za nabavu i ugradnju opreme potrebne za bežične pristupne točke. Riječ je o projektu u cijelosti financiranom sredstvima Europske unije, a njegova ukupna vrijednost iznosi 15.000 eura. Inicijativom WiFi4EU u općinama diljem Europe promiče se besplatan Wi-Fi pristup za građane u javnim prostorima. Navedenim sredstvima Općina je obvezna osigurati visokokvalitetan pristup Internetu, a vlastitim sredstvima održavati postavljene pristupne točke.

Do prošle je godine na javnim površinama općine Omišalj bilo moguće pristupiti internetu na 5 lokacija, a od svibnja ove godine, nakon potpisivanja ugovora za održavanje opreme te za usluge interneta, građanima je dostupno 11 točaka (8 vanjskih i 3 unutarnje) za besplatni bežični pristup internetu. Radi se o najfrekvetnijim javnim površinama ili društvenim prostorima, pa je tako u Omišlju internetu moguće pristupiti kod zgrade Općine Omišalj, ureda Turističke zajednice, na placi i na plaži Pesja te u zgradi društvenog doma, dok je u Njivicama pristup internetu moguć na Ribarskoj obali (3 točke), na placi, kod zgrade pošte te u i oko zgrade društvenog centra.

Ukupna površina područja pokrivenosti signalom besplatnog bežičnog pristupa internetu općine Omišalj sada je oko 85.000 m², a ukupna brzina pristupa je 110 Mbps.

Za održavanje sustava iz općinskog se proračuna godišnje izdvaja 35.000,00 kn.

error: Content is protected !!