Dan Grada Krka: Vikend u znaku trodnevne keramičarske akcije

Udruga Rukotvorine Krk u suradnji s riječkim majstorom keramike Borisom Roceom, Centrom za kulturu Grada Krka, Foto klubom Krk i Udrugom Knezovi Krčki Frankopani, između 12. i 14. lipnja 2020. godine, nadomak Trga Kamplin, u djelo je provela manifestaciju 20RK20 – Poklon gradu Krku, u čijem je fokusu bila izgradnja jednokratne peći za keramiku od otpadnog stakla, cigle i vezivom od svježe gline.

Riječ je o dugo razrađivanom projektu čije je vođenje povjereno jednoj od članica Rukotvorina Krk Renati Vojnić, a koji je 12. lipnja krenuo upravo izgradnjom peći i njezinim paljenjem, a nakon cjelodnevne vatre, postizanja optimalne temperature i gašenja, ondje su dovršene dvije poveće glinene makete, i to Okrugle ili Venecijanske kule kao dijela slikovitog Frankopanskog kaštela.

Tijekom trodnevne umjetničke akcije, njihove prethodno izrađene minijaturne verzije zajedno s drugim rukotvorinama, poput magneta, bedževa i privjesaka s geslom 20RK20, bile su na prigodno opremljenom štandu javnosti predstavljene i ponuđene kao svojevrsni suveniri i memorabilije. Naposljetku, 14. lipnja, u društvu kostimiranih predstavnika Udruge Knezovi Krčki Frankopani, red je došao i na svečano otkrivanje rezultata akcije tj. na prezentaciju dvaju manjih i jednog većeg modela prepoznatljive Okrugle kule.

A oni će zajedno s ostalim već spomenutim artefaktima i fotografskom dokumentacijom članice Foto kluba Krk Marijane Kirasić-Nekić, čiji dio čine i ove fotografije, u jednom od nadolazećih termina biti izloženi u prostoru krčke Galerije Decumanus.

Ovo su događanje pratile i radionice kiparskih vještina (s naglaskom na modeliranje) pod vodstvom Zdenke Dome i Renate Vojnić, a u kojima su svoje potencijale imali prilike istražiti svi zainteresirani kreativci, bez obzira na njihovu dob i predznanje.

error: Content is protected !!